FRISS

2014. június 28.

Anthony Ryan: A Vér Éneke ~ Blogturné


A Blogturné Klub június 22. és 30. között bemutatja nektek Anthony Ryan A Vér éneke című epikus fantasy művét, amely a Fumax Kiadó gondozásában jelent meg. A könyv felveszi a versenyt az olyan művekkel, mint a Trónok harca és a Gyűrűk ura. A kiadási jogok már 13 országban elkeltek!

Tarts velünk Anthony Ryan különleges világába, ismerd meg a Hit Rendjeit és Vaelin izgalmas, de olykor szívfájdító történetét. A játék sem marad el! Kövesd az állomásokat, hogy tiéd lehessen a könyv egy példánya!


Anthony Ryan
A Vér Éneke



Vaelin Al Sorna apja legfőbb hadúr az Egységes Királyság uralkodójának szolgálatában. Mindössze tízéves fiát magára hagyja a Hatodik Rend kolostorának vasrácsos kapujánál. A Rendben árva gyermek módjára nevelkedő és jogos örökségétől megfosztott fiú meggyűlöli apját.
A rendtestvérek Vaelint és társait kegyetlen kiképzésnek vetik alá, ahol a sikertelenség következménye sokszor a halál. Megtanulnak viszont lovakkal bánni, kardpengét kovácsolni, életben maradni a vadonban, és nem utolsósorban embert ölni. Társául egy taszító küllemű, ám annál vérszomjasabb kutya és egy meglehetősen szeszélyes természetű ló szegődik, aki hősünket tűri meg legkevésbé a hátán.

Ekkor kezd el munkálni benne a vér éneke, egyfajta különleges képesség, amely segíti és vezérli útja során.

Miután kiképzése véget ér, a hírnevet és rengeteg sebet szerzett fiú a király befolyásának hálójába kerül, Hite és lelkiismerete ellenére, képességei végső határát feszegetve. Az őrült vagy lángész Janus király által kirobbantott igazságtalan háborúban tipródva Vaelin próbál az őt övező gyűlölet ellenére minél többeket megóvni, függetlenül attól, melyik oldalon állnak. Uralkodója hódítani küldte, de számol-e a háttérben munkálkodó erőkkel és Vaelin igazi céljaival?



Kiadó
 Fumax Kiadó
Sorozat
 Hollóárnyék Trilógia #1
Oldalszám
 656 oldal
Kötés
 Keménykötés
Fordító
 Matolcsy Kálmán
Megjelenés
 2014. 
Goodreads-rating
 4.56


Vélemény
A High fantasy nem egy egyszerű műfaj. Ha egy író azt akarja, hogy kicsit is komolyan vegyék ebben a műfajban, akkor valami igazán nagyot kell alkotnia. Nagyszabásút, különlegeset, izgalmasat és nem utolsó sorban kell lennie egy igazi hősnek is. Arról nem is beszélve, hogy olyan nevekkel fogják összehasonlítani, mint mondjuk George R. R. Martin vagy Tolkien. Szerencsére Anthony Ryan nem marad el ezektől a várakozásoktól, sőt, én menthetetlenül beleszerettem ebbe a könyve és Vaelin-be.

Ott kezdem, hogy aki Martin vagy Tolkien-féle határtalan fantáziával megalkotott világra vár itt, az csalódni fog. Nem mintha Ryan univerzumalkotása hiányolna valamit, csak egyszerűen annyira szűk szeletét látjuk a fantáziája alkotta birodalmaknak, hogy nincs hely kibontakozni. A könyv jelentős hányadában Vaelin kiképzésre koncentrálunk, ami szinte végig egy helyen zajlik. A kötet vége felé már kiszélesedik a terület, amit belátunk, de még így is azt mondom, hogy Vaelin szemével igazán keveset látunk belőle. Mondom ezt úgy, hogy abszolúte nem éreztem ennek a hiányát. A cselekmény és a karakterek annyira vitték a könyvet, hogy nem is érzetem szükségét, hogy többet kalandozzak ezeken a képzeletbeli tájakon. Többet időzünk egy kicsit a mitológiában és a vallás felépítése is alaposabb. Persze, hiszen ez alkotja az alapját a történetnek. Nem, nem lesz emiatt olyan fanatikus könyv, hiszen a Hit több oldalát is megismerjük, lehet frakciót választani. Én nagyon élveztem olvasni erről a vallástól irányított nemzetről és hogy egyesek milyen más utat választanak.

Mint mondtam, a könyv cselekményes volt, de a tempója egészen különleges. Az előszóban, és a részek között felbukkanó másik idősík az elején talán egy kicsit katyvaszos lehet, hiszen igencsak belecsapunk a lecsóba azzal, hogy Vaelin jelenét mutatja be, amiben igen nagy pácban van a hősünk. Ugyanakkor egy teljesen más személyiséggel is bír. Majd felzárkózunk ehhez a jelenhez, de addig is megismerhetjük ennek a különleges karakternek a múltját, és hogy hogyan vált a Reménységünk Gyilkosává, ahogy nevezik. Eközben lesznek lassan folyó napok és hetek, de nagy időbeli ugrások valamint akciódús órák. Én mindegyiket élveztem és Ryan nagyon jól érzékkel váltott mindig tempót, amikor már szükség volt rá. Sose, egy percig sem untam a könyvet, pedig jó hosszú, de vagy a történet, vagy az a lelki tartalom, ami benne volt, mindig fenntartotta az érdeklődésem. Arról nem is beszélve, hogy olyan fordulatok következtek benne, amitől igazán fennakadt a szemem. Mindig tartogatott valami újat. Csodálatos olvasmány.

A legfontosabbról pedig még nem is beszéltem. A karakterek. Egy ilyen epikus történet nem volna élvezhető egy erős főhős és izgalmas másodlagos szereplők nélkül. Itt minden megvan. Vaelin fantasztikus Az ijedt és bánatos kisfiúból erős és rettegett harcos lett, akitől félnek és akire hallgatnak. Ugyanakkor ebben a fiúban (mert ekkor még mindig nagyon fiatal) benne van az aggodalom, hogy a különleges adottsága megváltoztatja őt, olyan emberré teszi, akivé nem szeretne válni. Vaelin életét a Hit és a kötelesség, hűség teszi ki, de sosem megszállott, mindig gondolkodik és megfigyel. Különösen azt szerettem benne, hogy noha félt harcos, de mégsem lesz amolyan ősember típusú kemény fickó. A személyisége kedves és szerény marad, aki udvariasan beszélget és gyengéd is tud lenni. Amellett, hogy ez epic fantasy még a "coming-of-age" regény címkét is ráakaszthatnánk, hiszen tanúi leszünk Valein felnőtté válásának, megismerhetjük különleges életének nagy részt, láthatjuk, hogyan alakult át az élete és a világnézete. Mindezt szépen lassan, hiteles tempóban adagolva. Ez a legjobb része a sztorinak!

Summa
Talán a legjobb epic fantasy amit mostanában olvastam. Cselekményes, lélekemelő, körömrágósan izgalmas de néha andalítóan jólesik olvasni. Tényleg varázslatos.


Értékelés
Cselekmény
Aaaaa
Karakterek
Aaaaa
Világ – Háttér
Aaaaa
Eredetiség
Aaaaa
Stílus
Aaaaa
Borító
Aaaaa
Befejezés
Aaaaa
Verdikt:
5,00 




Anthony Ryan
Anthony Ryan londoni író, aki az angol kormányhivatalnoki munkáját hagyta abba, mikor 2013-ban kiadták az első regényét, A Vér Énekét, és a Pinguin Books US három kötetes szerződést kötött vele. Emellett továbbra is saját, független kiadásban tárja az olvasók elé a sci-fi novelláit. 

Slab City Blues:

Anthony blogja:
http://anthonystuff.wordpress.com/
Anthony Twitter oldala:
https://twitter.com/writer_anthony



Nyereményjáték
Anthony Ryan könyvének sajátos hitvilága van. A főhős, Vaelin az egyszerűen csak Hitnek nevezett vallás követője lesz. A Hit alapja legfőképp az eltávozottakkal való kapcsolattartás és hit az Innentúlban, a halál utáni életben.  Különböző aspektusai Rendekben nyilvánulnak meg. A Ti feladatotok az, hogy kitaláljátok, a táblázatban felsorolt hat Rend milyen sorrendben követi egymást. Minden blogon találtok állításokat, amelyek alapján logikusan ki lehet következtetni, hogy melyik Rend melyik számot viseli. Segítségképpen használni tudjátok a táblázatot is. Az összes állítás birtokában rakjátok sorrendbe a Rendeket, és  a megfelelő sorszámot írjátok be a rafflecopter megfelelő dobozába. A Fumax Kiadó felajánlásából egy darab könyv kerül kisorsolásra!

Amennyiben a nyertes 72 órán belül nem jelentkezik, abban az esetben új nyertest sorsolunk. A postázás csak Magyarország területén érvényes. 
Sherin a Test és Gyógyítás Rendjének nővére. A Test és Gyógyítás Rendje nem az Első Rend és nem is a Második. Vaelin a Hatodik Rend testvére, ami a Háború Rendje.
játéktáblázat.png

a Rafflecopter giveaway

A blogturné:
06/22 Könyvszeretet
06/24 Bibliotheca Fummie
06/26 Always Love a Wild Book
06/28 Nem harap a... Blog
06/30 Függővég

Megjegyzés küldése

 
Back To Top