FRISS

2014. június 8.

Courtney Summers: Éles helyzet ~ Blogturné


Amikor nagy csalódás ér, azt hiszed, itt a világ vége. Semmi másra nem vágysz, csak hogy valóban vége legyen…

Ám mit csinálsz akkor, ha tényleg vége szakad? Ha összeomlik körülötted a világ, és egyszer csak vérszomjas szörnyeteggé válik körülötted mindenki? Ha tudod, hogy csupán egy maréknyi túlélő maradt és Te egy vagy közülük? Folytatod-e? Túléled-e? Mit teszel?

Sloane pontosan ebbe a helyzetbe kerül Courtney Summers Éles helyzet című poszt-apokaliptikus ifjúsági regényében. Akarjátok-e tudni, hogyan alakul a lány sorsa? Hogy dönt, mi történik vele és a társaival? Tartsatok velünk június 2-11. között a könyv nagyszabású blogturnéján, s mi elmeséljük, hogy bennünk milyen élményeket keltett a történet. Mesélünk az írónőről, a karakterek személyiségéről, a zombik legendájáról és megjelenítéséről az irodalomban és a filmekben. Hallgasd meg a könyv ihlette zenelistánkat, tekints bele a könyvbe a legjobb idézetek segítségével, és nem utolsósorban játssz velünk a könyv három példányának egyikéért!Jöjjön hát az apokalipszis!


Courtney Summers
Éles Helyzet



     







Hat gimnazista az iskolájában próbálja kibekkelni a világvégét. Sikerülhet nekik?

Az apokalipszis most van. Hat diák bevette magát a gimnáziumba, de kevés vigaszt nyújt a menedékhely, ha az élőhalottak folyamatosan püfölik az ajtót. Egyetlen harapás elég ahhoz, hogy megöljön valakit, aki aztán önmaga rettenetes hasonmásaként tér vissza.

Sloane Price ezzel ki tudna egyezni. Az ő világa már fél éve véget ért, azóta nem nagyon tudja, miért van még életben. Ez az alkalom kapóra jönne a távozásra. Miközben alig várja, hogy az élőhalottak átjussanak a védelmi vonalaikon, kénytelen a világvégét öt társa szemével nézni, akik viszont élni akarnak.

De ahogy a napok vánszorognak, meglepő módon változik az emberek túlélési ösztöne, és a társaság sorsát egyre kevésbé a kinti események határozzák meg, sokkal fontosabbá válnak a benti világ kiszámíthatatlan élet-halál kérdései.

Mibe lehet kapaszkodni, ha már minden elveszett?




Kiadó
 Könyvmolyképző Kiadó
Sorozat
 Éles helyzet #1
Oldalszám
 288 oldal
Kötés
 Puha / kemény kötés
Fordító
 Papolczy Péter
Megjelenés
 2014. Könyvhét
Goodreads-rating
 3.94


Vélemény
Ez nem egy zombis könyv. Igen, elismerem vannak benne zombik, van elég sok menekülés, vér és halál, de ez akkor sem egy zombis könyv. Az apokaliptikus világ, a meg nem magyarázott fertőzés, ami rászabadult a földre csak hátteret teremt egy feszült helyzethez, ahol a hat tinédzsernek életben kell maradnia és ami a fontosabb épelméjűek kell maradnia.

A megrázó erejű bevezető fejezet után éles fordulatot vesz a könyv és ugrunk is egyet az időben, hogy meglássuk, hogy a véletlenül összeverődött csapat hogyan próbál elmenekülni a zombiáradat elől. Köztük is a legkülönlegesebb a narrátorunk Sloane, aki ugyan titkolja mindenki előtt, de maga is zombi. Nem abban az értelemben, ahogy a menedékül szolgáló iskola falain kívül rájuk portyázó élőhalottak, de Sloane is úgy érzi, hogy legalább annyira nem él, mint ők. A bántalmazott és sebzett lány vágyik a halálra és emiatt nekem a könyv elején különösen ellenszenvesnek tetszett. Nem szerettem, ahogy a többiek mind azzal küzdenek, hogy elveszítik szeretteiket és mégis akarják az életet, addig Sloane örömmel eldobná ezt magától. Gyűlöltem a közönyt, amivel az élethez áll, irtóztam az elhatározásától, hogy véget vet a szenvedésének. De aztán rájöttem, hogy ez az ellenszenv jó, mert így fogom igazán értékelni a változást ami sejtettem, hogy végbemegy benne.

Ez ügyben nem kellett csalódnom. Sloane igazán látványos, de mégsem konkrétan felfedezhető karakterfejlődést mutatott. Lassan, szinte észrevétlenül, nagy pálfordulás nélkül ment végbe a dolog. És mindezt a zombiknak köszönhette. És persze a társainak, mert azért nem elhanyagolható az sem, hogy ez a tragédia nem csak a lány sajátja volt. Sőt, ha azt vesszük a többi szereplő sokkal többet szenvedett, mint ő. Talán ez is hozzájárult ahhoz, hogy végül másként lássa Sloane a világot. Itt nem kell olyan tinédzserekre számítani, aki MacGyver t és Bear Gryllst megszégyenítő módon elképesztő túlélőshow-t produkálnak. Ezek a tinik ennél sokkal életszerűbbek. Félnek, dühösek és kétségbeesettek. És össze vannak zárva. Csodás táptalaj egy kis lelki tűrőképesség vizsgálathoz.


Tetszett a keserédes hangulat, tetszett, hogy nem rajongtam a szereplők döntéseiért, de a szereplőkért igen. tetszett, hogy nincs túlzottan sok romantika benne mégis valahogy a szerelemnek is köszönhető Sloane változása, tetszett, hogy nincs igazán happy end. Tetszett, hogy ez a könyv meglepett, felzaklatott és a végén pedig olyan boldog bizonytalanságban hagyott.

És persze voltak még ott zombik is. De ez mellékes.

Summa
Különös lélektani elemzés egy csapat fiatalról, akik az apokalipszist akarják túlélni. Vagy csak egyszerűen élni akarnak.

Értékelés
Cselekmény
Aaaag
Karakterek
Aaaaa
Világ – Háttér
Aaaag
Eredetiség
Aaaaa
Stílus
Aaaaa
Borító
Aaagg
Befejezés
Aaaaa
Verdikt:
4,42 


  
Nyereményjáték
A zombik bizony félelmetesek. Görnyedtek, koszosak, véresek, szaggatottak, ráadásul rémisztőbbnél rémisztőbb hangokat adnak ki magukból.

Most is... Figyeld csak? Vajon mit kiabálnak Rád?

Keresd meg minden turnéállomáson a kiemelt szavakat, amelyek a kiabáló zombikat rejtik. Kattints rájuk, gyűjts össze a betűket, amit rádkiabálnak, és rakd össze őket megfelelő sorrendben. Ha ügyes voltál, megtudhatod az Apokalipszis szó egyik jelentését!

Figyelem! A kiadó csak magyarországi címre postáz! Amennyiben a nyertes 72 órán belül nem válaszol a sorsolás után kiküldött értesítő emailre, úgy új nyertest sorsolunk!

Figyelem, a zombik harapnak! Csak óvatosan…
a Rafflecopter giveaway


A blogturné:
06/02 Roni Olvas
06/03 MFKata gondolatai
06/04 Deszy Könyvesblogja
06/05 Dreamworld
06/06 Kelly & Lupi Olvas
06/07 Always love a wild book
06/08 Nem harap a...
06/09 Bibliotheca Fummie
06/10 Loki Olvasmányai
06/11 Media Addict

Megjegyzés küldése

 
Back To Top