FRISS

2014. június 16.

Leigh Bardugo: Árnyék és Csont ~ Blogturné


Június 8-tól 17-ig a Blogturné Klub elsötétíti az eget, hogy bemutathassa Leigh Bardugo különleges könyvét, az Árnyék és Csontot. A tíz állomásos turné keretében megismerhetitek ezt az egyedülálló cár-punk könyvet ahol a gonosz és a jó személye egy cseppet sem egyértelmű.

A blogturné keretében megismerhetitek a Grisák világát és az egyedülálló világot, amelyet az orosz folklór ihletett.

tartsatok velünk ezen a sötétbe burkolózó eseményen és kövessétek a turné állomásait, ahol egy kis munkával akár a tiétek lehet a három nyereménykönyv egyike is!


Leigh Bardugo
Árnyék és Csont





Alina Starkova sosem várt túl sokat az élettől. A határháborúk során elveszítette a szüleit. Árvaként csupán egyvalakire számíthatott. Egy másik kis földönfutóra, Malra, a legjobb barátjára. Ám mostanra már rá sem számíthatott. Mindkettőjüket besorozták hazájuk, Ravka anyácska hadseregébe. A két fiatalnak életveszélyes küldetésre kell indulnia az Árnyzónába. Ezen az iszonyatos helyen a földöntúli sötétség az úr, ahol valósággal hemzsegnek az emberevő szörnyetegek.

Amikor támadás éri a katonai konvojukat, mindannyiuk élete veszélybe kerül. Ám Alina ekkor olyan titokzatos erőnek adja tanújelét, amiről mindaddig még ő sem tudott. A csodálatos megmenekülés kiszakítja a hétköznapok világából.. . Meg sem áll a fővárosig, az uralkodó udvaráig, ahol az árva lány is a Grisa testvériség tagja lesz. Vezetőjük, a titokzatos Éjúr úgy véli, Alina az, akire oly régóta vár Ravka sokat szenvedett népe. A legfőbb varázsló szerint az Alinában rejtőző erő képes lesz elpusztítani az Árnyzónát.

A cári udvar fényűző forgatagában sokan Éjúr új kegyeltjének tartják a lányt, aki csak nehezen tud beilleszkedni Mal nélkül. Miközben hazája egyre nagyobb veszélybe kerül, feltárul előtte egy hajmeresztő összeesküvés. Dönteni kell. Szembeszáll a birodalom leghatalmasabb nagyuraival? Egyedül a múltja mentheti meg… hogy Alina megmenthesse a jövőt.



Kiadó
 Könyvmolyképző Kiadó
Sorozat
 A Grisa-trilógia #1
Oldalszám
 376 oldal
Kötés
 Puha / Keménykötés
Fordító
 Varga Csaba Béla
Megjelenés
 2014. Könyvhét
Goodreads-rating
 4.11


Vélemény
Leigh Bardugo gondolt egyet és szembement mindazzal, amit a high fantasyban megszokhattunk és egy olyan különleges és szokatlan világot teremtett, ami több szempontból is újszerű és meghökkentő.

Miben más, a Grisha trilógia? Lássuk csak...

Ravkában járunk, egy országban, ahol a mágia valóság, olyannyira, hogy a gyakorlását nem is tekintik természetfelettinek, csak egy kiváltságnak, amivel születni lehet. Ez még nem tűnik egyedinek, nem? Talán nem, de az univerzum, amibe az írónő behelyezte igencsak különleges. Ravka és a környező országok ugyanis az orosz mitológia, folklór és kultúra alapján építkeznek, és ilyennel én még nem nagyon találkoztam. Mind a nyelvezet, mind a világfelépítés a cári Oroszországot idézi, ami számomra eleddig ismeretlen terep volt és így nagyszerű ízt adott a könyvnek. A hangulatba kerüléshez ajánlatos végignézni Leigh pinterest oldalát és utánanézni a szavaknak és persze elolvasni a turné bejegyzéseihez írt extrákat, mert talán nincs az ember képben azzal, hogy milyen ruhát takar a kefta, vagy hogy hogyan is működött a feudális rendszer. De a kezdetben a középkort idéző helyszínről hamarosan kiderül, hogy inkább cárpunk, mert a lovas hintók mellett előkerülnek a gépfegyverek is. Nagyon érdekes egyveleg.
A Grisha kasztok pedig némi jegyzetelést is kívánnak, de én imádom a bonyolult és komplex hátteret.

A legnagyobb meglepetés azonban az erős és komplex karakterekben rejlik. A főhősnőnk Alina nem tűnik egy komolyabb hősnőnek kezdetekben. Igazából nagyon is egyszerű, szerelmes a legjobb barátjába és nem tudja mi történik vele. Persze aztán kiderül, hogy a képessége több, mint különleges. De Alina a világmegmentésre alkalmas képességétől nem lesz automatikusan a jó megtestesítője. Sőt. Vonzódik a másik oldalhoz amire a képességei is predesztinálják. Ebben én sok lehetőséget látok, mert nem szeretem az egysíkú, jó karaktereket. Alina nem fekete és nem fehér, valahol a határon mozog, nem sorolható skatulyába és ez egyedivé teszi.

Megmondom őszintén, hogy nem tudom pártatlanul megítélni azt, hogy mekkora meglepetések vannak a sztoriban, mert úgy kezdtem neki a történetnek, hogy elolvastam a spoilereket. De azt azért elmondhatom, hogy ugyan tudtam, hogy milyen fordulatok várhatóak a könyvben, de így is nagyot ütöttek. Különös, hogy Alina elmereng a történet egy pontján, hogy miért nem vette észre a jeleket és miért nem tette fel a nyilvánvaló kérdéseket és rádöbbentem, hogy annyira elvarázsolt a sztori, hogy én se tettem, pedig én számítottam rájuk. Azt hiszem ez jó fokmérője annak, hogy milyen kellemesen elbódít ez a világ.


És akkor térjünk rá a kedvenc témámra. Igen, Ő az Éjúr. Csak így, mert neki nincs neve. Igazából az Éjúr karaktere volt az, ami miatt nekikezdtem a regénynek. Láttam a hype-ot, ami övezi és kíváncsi voltam rá, mi ez a nagy rajongás. Megtudtam és csatlakoztam hozzá! Leigh Bardugo megtette azt, amit kevesek, egy olyan karaktert teremtett, aki sötét, gonosz és mégis imádjuk. Nem próbálja mentegetni, nem keres mentségeket neki és mégis valahol, nem is annyira rejtetten én neki szurkolok. Az Éjúr az a tipikus gonosz karakter, aki nagyon ügyesen evez a „félreértett” és a zseniális őrült között. Ő a megtestesítője a fanatikus antihősnek, aki meg van győződve a saját hősiességéről és igazáról és olyan karizmával bír, hogy azt mindeni mással is képes elhitetni. Néha rosszul éreztem magam, hogy gonosznak tartom, hiszen a célja végül is jó, csak az eszközei nem megfelelőek. Aztán mikor már azt gondolnám, hogy mégis megváltható olyat tesz, amit csak nagyon nehezen lehet elnézni. És mégis... És mégis imádom. Akármit tesz. A legjobb azonban mégiscsak az a dinamika ami közte és Alina között van. Elvileg egymás ellenpontjának kellene lenniük, mind a képességeik miatt, mint a morális nézeteik szerint, de mégis egymáshoz közelítenek. Nem csupán romantikus értelemben. Ők az érem két oldala, de ugyanazon az érmén foglalnak helyet, és csak egy kis sáv választja el őket egymástól. Imádom, hogy folyamatosan a sötétség és fény között egyensúlyozunk.


Most, csak hogy egyensúlyban legyünk kellene beszélni Alina szerelmi életéről, Mal-hoz, a gyerekkori románchoz fűződő viszonyáról, de megvallom engem annyira elandalított Alina új élete, és az Éjúrhoz fűződő viszonya, hogy a kedves és hétköznapi Mal nem nagyon tudott nálam labdába rúgni. Csak visszahúzta Alinát, mikor én azt akartam, hogy merüljön el a lehetőségeiben. Ez van, itt egyértelműen a rosszfiúnak szurkolok.


Summa
Erős, de korántsem mindentudó hősnő + egészen egyedi világ + sokkoló fordulatok + egy imádatra érdemes gonosz karakter = robbanóelegy


Értékelés
Cselekmény
Aaaaa
Karakterek
Aaaaa
Világ – Háttér
Aaaaa
Eredetiség
Aaaaa
Stílus
Aaaaa
Borító
Aaaaa
Befejezés
Aaaaa
Verdikt:




A borító
Az Árnyék és Csont borítója sem első próbálkozásra nyerte el a csodaszép külsejét. Leigh Bardugo Pinterest oldalán meg lehet nézni, hogy milyenek voltak az első tervek, de itt is láthattok belőle ízelítőt.


Aztán a legjobbnak ítélt tervet Jen Wang dolgozta át, hogy egyedi külsőt kapjon a könyv. Így alakult a folyamat:




Winter Prayer
Az Árnyék és Csont saját betétdallal is büszkélkedhet, hála a thetséges írónőnek, aki az írás és a sminkmesterkedés mellett zeneírói kvalitásokkal is rendelkezik. Hallgassátok meg az áltatla komponált Winter Prayert, amely az Árnyék és Csont hivatalos dala.

Winter Prayer
Words by Leigh Bardugo
Music by Leigh Bardugo and E. Aaron Wilson
Produced by E. Aaron Wilson
Mixed by Nik Freitas




Nyereményjáték
Az eget és a posztjainkat is beárnyékolta az Éjúr! Keressétek a bejegyzésekben a holdat és tegyétek sorba a blogokat a Hold fázisai szerint. Kezdétek az újholddal!

A sorba állításhoz segítségképpen használhatjátok a lenti táblázatot. A nyerési esélyetek növeléséhez nincsen más dolgotok, mint kitölteni a lenti rafflecopter dobozt a megfelelő sorrenddel. A helyes sorrendet jelző számsort vesszővel elválasztva gépeljétek be.

A nyeremény pedig nem más, mint három példány Leigh Bardugo - Árnyék és Csont könyvéből a Könyvmolyképző Kaidó felajánlásából!

A nyereménykönyveket csak magyarországi címre tudjuk postázni!


a Rafflecopter giveaway


A blogturné:
Június 8 - Roni olvas
Június 9 - Dreamworld
Június 10 - MFKata gondolatai
Június 11 - Always Love a Wild Book
Június 12 - Kelly Lupi olvas
Június 13 - Deszy könyvajánlója
Június 14 - Szilvamag olvas
Június 15 - Bibliotecha Fummie
Június 16 - Nem harap a...
Június 17 - Könyvszeretet

Megjegyzés küldése

 
Back To Top