FRISS

2014. június 20.

Szabó Tünde: Balla Adrienn 1. - Az Alibi ~ Blogturné

alibi banner jobb.png

Amikor egy dologban egészen bizonyos vagy, de mindenki más kétségbe vonja a szavaidat, nincs más választásod, mint bebizonyítani az igazadat. S ha közben még egy másik ügybe is belekeveredsz? Hát akkor bizony, sűrű hetek elé nézhetsz!

Csakúgy mint Balla Adrienn, Szabó Tünde június 12-én megjelenő ifjúsági krimijének gimnazista főhőse, akinek kalandjait a Blogturné Klub június 13-28. között mutatja be Nektek, interjúval, Hírharsona szemelvényekkel, érdekes extrákkal.

S ha ügyesen nyomozod ki feladványunkat, esélyes lehetsz megnyerni a Ciceró Könyvkiadó által felajánlott 3 db könyv egyikét!

Nyomozásra fel!


Szabó Tünde
Balla Adrienn - Az Alibi



A cseppet sem átlagos természetű Adrienn, a Bébé tizenegyedikes diákja egy nap borítékot talál a küszöbön. A benne lapuló pendrive Adrienn osztálytársa, Balázs eltűnésének nyomozati anyagát tartalmazza, vagyis annak egy részét.
A helyes, de szemétkedésre hajlamos Balázs pár hónappal korábban lelépett otthonról, mindenki szerint azért, hogy megszabaduljon utált szüleitől.
Adrienn az újonnan felfedezett tények nyomába ered, miközben egyéb gondja is akad. Egyik este a parkban rajtakapja romantikus értelemben foglalt osztálytársát, Katát, a suli fenegyerekével, Janóval.

Másnap egy lány az évfolyamról megvádolja Janót, hogy leütötte és kirabolta, Adrienn viszont tudja, hogy ez képtelenség. Ki kell derítenie az igazságot, bár ellenségeinek száma egyre szaporodik.



Kiadó
 Ciceró Könyvstúdió Kft.
Sorozat
 Balla Adrienn #1
Oldalszám
 456 oldal
Kötés
 Kötött
Fordító
 -
Megjelenés
 2014. június 10.
Goodreads-rating
 3.60


Vélemény
Nem is tudom van-e olyan magyar környezetben játszódó, magyar írótól származó könyv, ami nagyjából a külföldi YA kriminek felel meg. Hát most már van, ha eddig nem volt. Ezért a piaci rést kitöltő szinopszisért vágtam bele a könyvbe. Meglepett, meg kell mondjam.

Talán csak én olvasok túl sok külföldi YA irodalmat, de kicsit furcsa volt hozzászoknom a magyar miliőhöz. Kis hazánkban nagyon másként működik a középiskola, mint a tengerentúlon, ezért ha ott egy gimiről olvasunk, már az is egy kis misztikumot visz a sztoriba. Ha egy hazai középiskolába helyezünk egy történetet az mindenkinek  előhozza az emlékeket, jókat, vagy rosszakat. Megmondom őszintén én imádtam ezt a szettinget, olyan valóságossá, igazivá tette a sztorit. A Bébé egy átlagos magyar középiskola, ahol valljuk be nem ugyanúgy működik a társadalmi hierarchia, mint a amerikai gimikben. oha megmondom őszintén én nem a legszebb éveimként emlékszem a gimnáziumra, de mindenképpen remek élmény volt visszatérni oda hangulatban. Szabó Tünde remekül eltalálta mind a dinamikát, mind a szereplőket, én abszolút hitelesnek éreztem a középiskolája ábrázolását.

Pedig a szereplőkkel azért el voltunk látva rendesen, nem lehetett egyszerű kézben tartani őket. Szerencsére a töméntelen karakter nem lett mind egysíkú, sőt, nagyon is egyéni módon reagálták le a gimiben kialakult helyzetet. A számontartásukhoz mindenesetre jól jön az itiner, mert kicsit azért bele lehet zavarodni az elején.

Hogy egy picit kitérjek arra is, ami esetleg zavaró lehet a könyv olvasása során. Számomra az rontott egy kicsit az élményen, hogy nagyon hosszú, és hogy kevéssé értettem Adrienn motivációját, hogy Sherlock Holmest játsszon. Oké, az elején még érdekes volt szórakoztató, biztosan én is utánamentem volna, ha egy elhagyott és titokzatos pendrive-ot hagynak az ajtóm előtt. De a végére már olyan végletekig ment el a kis nyomozónőnk, ami a súrolta, vagy átlépte a törvényesség határát és nem éreztem, hogy ilyen mérvű megszállottság indokolt lett volna. Azt hiszem ha kevesebb fordulattal és mellékszállal jutunk el a végkifejletig, akkor az utolsó oldalig élveztem volna, de így már egy kicsit untam és sokalltam Adrienn akcióit, noha meghökkentő eseményekben nem volt hiány.

A másik ami engem speciel nem hagyott nyugodni az a románc szinte teljes hiánya a könyvben. Adrienn teljes figyelmével és szinte a mániákusan csakis a nyomozással foglalkozik és nulla érdeklődést tanúsít a párkapcsolatok iránt. Pedig nagyon is kézenfekvő módon ott van neki a legjobb barátja a szexi és hűséges Karesz személyében. Oké, veszem az adást, hogy ez egy plátói fiú-lány barátság volna, de a) én abban nem hiszek hosszútávon, b) nem is tartom realisztikusnak, hogy Adrienn szülei megengedik, hogy egy 17 éves srác simán a lány ágyában töltse a napot vele és még ott is aludjon, mikor egy másik hímnemű egyén jelenlétében meg árgus szemekkel figyelik. Szóval remélem, hogy a következő részekben Adrienn egy kicsit a pasikra is figyelni fog, és nem csak a rejtélyekre.

Summa
Fiatalos és realisztikus regény egy tipikus magyar lányról aki nem tipikus módon nyomoz egy hihetetlenül szövevényes ügyben, amiben egyébként semmi keresnivalója nem lenne.


Értékelés
Cselekmény
Aaagg
Karakterek
Aaaag
Világ – Háttér
Aaaaa
Eredetiség
Aaaag
Stílus
Aaagg
Borító
Aaaaa
Befejezés
Aaaag
Verdikt:
4,00 




Nyereményjáték

“A nyomozás az aprómunkák sorozata. Van egy csomó cseréptöredék, abból kell összerakni a korsót.” (Berkesi András)

Nekünk is van néhány cseréptöredékünk, melyeket összeillesztve megkaphatjátok azt a bizonyos korsót….vagyis:

Minden résztvevő blog oldalán megosztottunk Veletek egy állítást. Ezek segítségével és figyelembevételével találjátok ki, hogy a turnéban részt vevő blogok milyen sorrendben érkeznek Szabó Tünde dedikálására:

Media Addict-Tibi nem szeret a sor élére állni, de utolsó sem akart lenni. Még a végén kifogy az írónő tolla…
a Rafflecopter giveaway

A blogturné:
06.13. – Roni Olvas
06.16. – Media Addict
06.20 – Nem harap a…
06.?? – Kelly&Lupi Olvas
06.?? – Deszy Könyvajánlója

Megjegyzés küldése

 
Back To Top