FRISS

2013. november 4.

Örök kaland blogturné – 3. nap ~ Fan trailerek





Az Örök kaland Blogturné harmadik napján egy olyan véleményt olvashattok tőlem, amit nem befolyásol egyik filmfeldolgozás sem. Itt és most csak és kizárólag a könyvet fogom értékelni. Lejebb találhattok rajongók által készített book trailereket is.

A könyv


Winnie Fostert, a tízéves kislányt gazdag szülei még a széltől is óvják. Winnie unatkozik a kerítésekkel körbevett birtokon, és bosszantja a sok óvintézkedés, ezért kiszökik a közeli erdőbe. Itt ismerkedik meg Jessie Tuck-kal, aki nagyjából tizenhétnek néz ki, de elmondása szerint száznégy éves. A Tuck család ugyanis minden jel szerint megtalálta az örök élet forrását.
Az öröklét misztériumát kutató regény izgalmas formában fogalmazza újra az emberiséggel egyidős kérdéseket: miért vagyunk halandók, és ha tehetnénk, választanánk-e az öregedés helyett az örökkévalóságot.
Natalie Babbitt 1975-ös fantasyje több díjat elhódított, kétszer (1981-ben és 2002-ben) megfilmesítették, és több ízben beválogatták a gyermek- és ifjúsági irodalom legfontosabb száz kötetét összesítő listákra. 
Kiadó: Európa 

Fordította: Pap Vera-Ágnes 
Megjelenés: 2013. október 
ISBN: 9789630796521 
144 oldal, puha borítós 





Mint mondtam, talán a blogturnéban résztvevők közül én vagyok az egyetlen, aki nem a korábban látott filmadaptációk miatt akarta elolvasni a könyvet. Engem a fülszövegben ígért történet és a probléma, hogy valaki tíz évesen döntene az örökkévalóságról fogott meg. Azt hiszem, hogy Winnie történetét kötelező irodalommá kellene tenni a vámpírrománcokat olvasók számára, vagy legalábbis megadni, mint a szükséges előképzettséget.

Tuck everlastingNa nem azért, mert valamiben is hasonlítanak. Egyáltalán nem. Az Örök kaland kellemesen ártatlan és gyors, de emelett annyi gondolat van benne, amennyi néha egy egész sorozatnyi paranormális románcban sincs. Akkor miért mondom mégis, hogy először ezt kellene forgatni. egyszerű. A fent említett könyvekben olyan könnyen dobálóznak az örökkévalósággal és a halhatatlansággal, hogy talán a felületes olvasónak egészébe sem jut elgondolkodni rajta, hogy mit jelent ez valójában. Milyen lesz az életed, milyen leszel Te, ha nincs előtted a Halál fenyegetése, ha nem sürget az idő, hogy éld az életet.

Itt pontosan ezt a kérdést feszegetjük, ráadásul egy igen különös szűrőn keresztül. Adott Winnie, aki ártatlanul, tízévesen még éppen csak meg tudja érteni a halál fogalmát és ennek megfelelően retteg is tőle. Egy ilyen sebezhető állapotban érinti őt meg a lehetőség, hogy a félt elmúlás helyett az örök életet válasstuckcover.GIF 445×362 pixelsza. Nem is csoda, hogy ez vonzó számára, pláne, ha egy tinnédzser fiú is efelé terelgeti. És ekkor kapjuk meg az ellenérveket a bölcsebb, de végtelenül egyszerűen élő Tuck papától, aki falusias szavakkal és évtizedes tapsztalattal a háta mögött elmondhatja, hogy az öröklét milyen hátrányokkal járhat.

Vegyük figyelembe, hogy a könyv 1975-ben íródott, minden halhatatlanségkultusz tömeges elterjedése előtt, tehát a mai fiatalok számára talán elsőként foglamazta meg a tényt, hogy a haláltól nem kell félni. És teszi mindezt olyan közvetlen, érthető és szerethető módon ebben a falatnyi kis könyvecskében, hogy továbbra is azt mondom, hogy mindenképpen kötelező olvasmány a Bella-generációnak.


REAKCIÓ:



Fan Trailerek




Nyereményjáték

Te választanád az örök életet, ha tehetnéd?

Összegyűjtöttük nektek néhány könyvszereplő véleményét a halhatatlanságról, életről és halálról.  Olyanokét, akiknek szembe kellett nézniük élet és halál közötti választással, vagy akik a maguk bőrén tapasztalták, milyen is az örök kaland.

A Ti feladatotok az, hogy kitaláljátok, kiktől származnak az öröklétről szóló idézetek.
Hogy azért kicsit segítsünk nektek, a szereplők nevének betűit elrejtettük a bejegyzéseinkben.

“Te vagy a Halál valódi ura, mert csak az uralkodik a Halál fölött, aki nem akar megszökni a Halál elől. Elfogadja, hogy meg kell halnia, és tudja, hogy a Halál fenyegetése messze nem a legszörnyűbb dolog itt, az élők világában.”



Blogturné


11/02. Angelika blogja
11/03. Deszy könyvajánlója
11/04. Nem harap a...
11/05. Szilvamag olvas
11/06. Kelly & Lupi olvas
11/07. Dreamworld

2 megjegyzés :

  1. Szia! Direkt nincsenek itt elrejtve a betűk? :/ Azzal tisztában vagyok, hogy ki írta az idézetet, viszont a betűk hiányában nem tudok rájönni a szereplőre :(

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. jogos a kérdés, javítottam, most már meg tudod találni a szereplőt! Elnézést!

      Törlés

 
Back To Top