FRISS

2013. november 17.

A Hold Legsötétebb oldala Blogturné - 1. nap ~ Idézetek


A Blogturné Klub ezúttal igen nagy fába vágta a fejszéjét: a Kolibri Kiadó Magasfeszültség emblémával ellátott legelső könyvét készülünk Nektek bemutatni, méghozzá Sally Gardner több díjjal is kitüntetett A Hold legsötétebb oldala című regényét.

S hogy miért Magasfeszültség? Mert ezek a könyvek „húsba vágó”, olykor kegyetlen vagy épp szívfacsaró történeteket tárnak ifjabb olvasóink elé.

Olyan irodalmi alkotásokra kerülnek rá a speciális, kolibris Magasfeszültség emblémák, melyek kényes témákat járnak körül, izgalmas, újszerű nyelven íródtak, vagy épp a nézőpontjuk tér el a megszokottól. Ezek a könyvek úgy hatnak, akár a valóságbeli magasfeszültség, melyet a transzformátorok – jelen esetben az olvasmányélmények – kisebb feszültséggé alakítanak. Feldolgozzák, de legalább is továbbgondolásra ösztönözik az adott problémát.

A Magasfeszültség emblémával ellátott könyvek nyitott, befogadó olvasóknak szólnak, olyanoknak, akik engedik, hogy húsukba vágjon az irodalom.

Te mennyire vagy befogadó? Gyere, tégy egy próbát! Kerülj velünk a Hold legsötétebb oldalára, engedd szárnyalni a képzeleted, olvass extrákat és nyerd meg a turné során kisorsolásra kerülő könyv öt (igen 5!!!) példányának egyikét!!! A turné minden napján nyerhetsz!

A könyvről
Sally Gardner megdöbbentő regénye egy kegyetlen világban játszódik. Standish Treadwell - akinek különböző színűek a szemei, és diszlexiája miatt nem tud írni-olvasni sem - egyetlen barátjával, Hectorral átmászik a várost körülvevő fal túloldalára, és rájönnek, mit rejteget előlük az Anyaföld. Attól a pillanattól kezdve, hogy a két kamasz rájön egy óriási titokra, ami kapcsolatban van a Holdra szállással, az életük veszélybe kerül.
Száz nagyon rövid fejezet, tökéletesen egyedi elbeszélésmódban, mely szinte végighajszolja az olvasót a történeten, mert egyszerre izgalmas és sötét humorú, lakatlan és borzongtató, gyöngéd és elragadó. A Hold legsötétebb oldala eredeti és megindító történet, melyben a barátság és a bizalom az igazi fegyver.
Sally Gardner Londonban nőtt fel, ma is ott él. Gyerekként maga is megküzdött a diszlexiával, egészen 14 éves koráig nem tanult meg sem írni, sem olvasni. Ikrei születése után kezdett regényeket publikálni, melyek a mágikus és történelmi realizmus egyedi keverékei, stílusuk és témájuk kihívás az olvasóknak, akiket beszippant az általa teremtett világ. Sally szenvedélyesen hiszi, hogy a fiatal olvasókat inspirálni és szórakoztatni kell a könyvekkel, mint ahogy azt A Hold legsötétebb oldala is bizonyítja, melyet számos díjjal tüntettek ki.
Kiadó: KOLIBRI KIADÓ
Oldalak száma: 282 oldal
Borító: FÜLES, KARTONÁLT
ISBN: 9786155234576
Fordító: Pék Zoltán
Megjelenés: 2013. november 22.


Vélemény

A Kolibri Kiadó aztán most tényleg megfogta a magasfeszültséget Sally Gardner ifjúsági regényével. Standish Treadwell története már azoknak a fiataloknak szól, akik nem elégszenek meg a szokásos generációjuknak szóló kalandregényekkel és az elszirupozott történetekkel. A Hold legsötétebb oldalán kemény és elgondolkodtató, de ugyanakkor témájával a tinédzser korosztálynak szól. Persze felnőtteknek is ajánlott.

A könyv számos olyan problémát érint, ami a mai fiataloknak ismerős lehet, de ugyanakkor egy elképzelt, alternatív múltban játszódik, amikor még csak tervezték a Holdraszállást. A titokzatos Anyaföldről és a katonáiról a Kullancsokról és a Tisztaság Anyáiról csak nagyon keveset tudunk meg, inkább csak a hangulatot érezzük és a világ általános szabályait érthetjük meg, de semmi konkrétumot nem kapunk. Ez nyilvánvalóan a koncepció része, engem mégis zavart egy kicsit ez az információhiány. Természetesen a regény mondanivalója így is tökéletesen átjött, nem volt szükség többre. Lehet, hogy csak én vagyok ilyen túlzottan kíváncsi.

Szóval ebben a kicsit árja hangulatú országban, ahol a tiszták érhetnek el bármit is, él Standish aki minden csak nem tiszta. Diszlexiás és a szemei is különböző színűek. Nem valami népszerű és nem valami okos. Legalábbis a többiek így gondolják és ezért igen sok inzultus éri. Az iskolai megalázás azonban nem csak a disztópikus világokban mindennapos ügy. Standish ettől szenved.

A regény időben ugrálva, rendezetten csapongó stílusban, tényleg különösen egyedi hanggal meséli el Standish történetét amit egy mindent elsöprő barátság és egy hatalmas titok alakít. Brutálisan és nyersen ábrázolja ennek a társadalomnak a borzalmait a, miben igen sok valóságos történelmi tényre is ráismerhetünk. Sally Gardner egy alternatív univerzumba helyezett olyan eseményeket amelyek időben távol történtek egymástól, de nagy hatással voltak az emberiségre. Megmutatja a Hold sötétebb oldalát, de a könyv után elgondolkodunk rajta, hogy nem-e ott élünk már régtől fogva.

Summa: elgondolkodtató és őszinte könyv egy fiúról, aki akármelyikünk lehetne és egy titokról, ami akár igaz is lehetne. Ez kell a mai ifjúságnak irodalmi képzés gyanánt.


REAKCIÓ:


Idézetek

Sajnos Miss Conolly eltűnt egy lyukban az őszi félév közepén. Magyarázat nélkül. Sosincs magyarázat. Senki nem meri megkérdezni, hogy miért. Egyik nap ott volt, másnap már nem, és még lábnyom sem maradt utána, ami elárulta volna hová tűnt. Mondtam, hogy a halál és az eltűnés egykutya. Mindkettő tré.



Azt hittétek még nem láttam ilyen kegyetlenséget? Mind láttunk. A váratlan, rémisztő halálnál jobban semmivel sem lehet az embereket nyugalomban, rendben tartani.



A Juniper bolygót én találtam. A fejemben találtam, de ez nem számított. Hector úgy gondolta ez a legjobb felfedezésem.



Leginkább arra emlékszem nagypapával kapcsolatban a Lushék eltűnése utáni időből, hogy minden nappal egyre öregebb lett, többet aggódott. Figyeltek minket.Egyik dolog átcsordogált a másikba. A sebből egyre szivárgott a gyász akármennyi “minden rendben lesz” gézzel tekertük is be.
Nyereményjáték

“a legdrágább kincsünk a képzeletünk.”

- mondja Hector Standishnek, mikor a valóság minden szörnyűsége elől a Juniper bolygóra készülnek felszállni a kartonból épített űrhajójukkal. Elképzelnek maguknak egy álom-bolygót, ahol mindaz a borzalom, ami a Földön veszi körül őket, nem létezik.

Tartsunk Velük, menjünk mi is a Juniperre, építsünk egy űrhajót és szálljunk le a bolygóra! Vegyük birtokba, mint annak idején Armstrong a Holdat!

S hogy mire van szükségünk egy ilyen utazáshoz? A turné minden állomásán elrejtettünk egy-egy “hozzávalót”, melyet a bejegyzésben más színnel kiemelt betűkből kell összeraknotok.

Minden megtalált kellék egy-egy újabb nyerési esély, ugyanis minden nap kisorsolunk egy Szerencsést a turné aznapi állomásán, aki megnyerheti a könyv egy példányát. Sőt, a turné végén azok között, akik minden állomáson játszottak - vagyis valamennyi összetevőt megtalálták és kitöltötték a nyereménydobozt - kisorsolunk egy ötödik Nyertest is! Tehát, játékra fel, legyél Te a szerencsések egyike!

a Rafflecopter giveaway


Blogturné


Akik szintén jártak a Hold legsötétebb oldalán:
nov. 17. - Nem harap a… - vélemény + kedvcsináló idézetek
nov. 18. - Roni Olvas - vélemény + a Holdraszállás és a kételyek
nov. 19. - Kelly Olvas - vélemény + Juniper
nov. 20. - Deszy könyvesblog - vélemény + a felemás szemszín okai

Megjegyzés küldése

 
Back To Top