FRISS

2012. január 4.

Angyalokról, nem középiskolás fokon

Egy blogon olvastam, hogy nehezen találni jó angyalos könyvet, amivel egyetértek. Talán az angyalok amennyire jó téma - hiszen erősek, hatalmasak és gyönyörűek -, annyira ellentmondásos is, hiszen, mégiscsak a vallási mitológia teremtményei, így történetbe foglalásuk lehet, hogy visszatetszést vált ki. Persze vannak kikerülő manőverek, mint Nalini Singh Angyali vadász könyvei, ahol az angyalok gyakorlatilag csak szárnyas lények, de semmi közük sincsen a kereszténységhez. Hát Danielle Trussoni ellene megy az árnak és az Angelologyban minden a mitológiáról szól, de az angyalok közel sem angyaliak.

A megkapó, de erősen erotikát sejtető borító ne tévesszen meg senkit, ez nem egy romantikus könyv. Van ugyan benne némi elhanyagolható románc, de nélküle is élvezhető maradna a könyv, szóval igazából felejtős a dolog. Az Angelology elhatárolódik a mai természetfeletti-románc trendtől, és a mitológiai lényeket ez ellenség kasztjába sorolja. Na nem mindegyiket, csakis a lázadó angyalokat, akik elcsábították az ember leányait, és az Ő gyermekeiket a nefilimeket, ezeket a félszerzeteket, akik angyali őseik hatalmát arra használják fel, hogy igába hajtsák a világot. Ez eléggé a való világtól elrugaszkodottan hangzik, de valójában az írónő nem teremt alternatív univerzumot, hanem azt mondja, hogy ez az emberiség kezdete óta így van, csakhogy a nefilimek nagyon értenek a rejtőzködéshez. Csakhogy hiba csúszott a tervükbe, mert a hosszú genetikai keveredés gyengébbé és betegessé tette őket, így könnyebb prédává váltak az angelológusoknak, ennek a titkos szervezetnek, aminek tagjai arra tették fel az életüket, hogy végleg eltöröljék a angyalok leszármazottait.

Az angelológia mint tudomány valóban létezik. Ezt le kell szögezni, mert a könyv teljesen valós és kiterjedt tannak mutatja be, amit egyetemen tanítanak. Csakhogy míg az valódi angelológia elméleti teológiai tudomány addig Trussoni tanárai gyakorlatilag "Hogyan öljük meg az angyalokat 1.0.1."-át tanítanak a hallgatóknak olyan tárgyakkal, mint Az angyalok morfológiája, meg hasonlók. Azért szívesen beülnék egy-két ilyen órára, bár a történet előrehaladtával gyakorlatilag mi is alapos képzést kapunk a történelmükről és fizikai tulajdonságaikról, úgyhogy angelológus diplomát is kaphatnánk. El kell ismerni, hogy a mitológiai hátteret nagyon alaposan és valószerűen dolgozta ki az írőnő, persze hosszátesz a hitelességhez, hogy gyakorta valódi forrásokat idéz, és tényleges műtárgyakra és helyszínekre utal.

A valódi történelmi és tudományos tények és a fikció keverése miatt Dan Brown-hoz tudom hasonlítani a stílust, azzal a különbséggel, hogy itt nem voltak nagy revelációk. Szinte az elejétől tudtam, hogy kivel mi fog történni, és ugyan így is elég izgalmas és érdekes volt a könyv, de picit zavaró volt, hogy elmaradt a meglepetés. Ehhez a sok szereplős történetmesélés is hozzájárult, néha bizony el is vesztettem a fonalat, hogy ki miről tud valójában, meg mire valaki rájött egy újabb titokra, mi már egy másik szereplőtől értesültünk róla, úgyhogy hiába voltak nagy felvezetések, a katarzis elmaradt.

Összességében talán ez volt a legjobb angyalos könyv amit olvastam. Ha egy kicsivel több titokzatosság és rejtély lett volna benne, hogy ne lássam előre a következő lépést, akkor kiválónak mondanám, de így csak nagyon jó.

Danielle Trussoni sorozatnak képzelte el a történetet és a befejezés is ezt kívánja. Már a második könyvön dolgozik, aminek Angelopolis a munkacíme. Ígéretesen hangzik.

Danielle  Trussoni:   Angelology - Az Átok
(Angelology)
Kelly Kiadó 

TRIVIA 

Már-már elvárásszerű, hogy a sikerkönyvből sikerfilm is készül. Az Angelologyt Will Smith produkciós cége karolta fel, és Marc Forster (Én, Pán Péter, World War Z) lesz a rendező. A forgatókönyv Michael Goldenberg kezében van, aki a Harry Potter és A Főnix rendjéhez is írta. Szereplőkről még nincs infóm, de úgy tűnik jó kezekben van a projekt.

3 megjegyzés :

  1. Éljenek az angyalos könyvek! Lesz poszt a Hush, Hush sagáról is ? Legyeeeen, lééécci, lééécci... :)

    VálaszTörlés
  2. Már szerettem volna egy bőséges vélménykifejtést erről a könyvről, ugyanis érdekel az angyalos téma. Nem mertem belevágni, mert nem tudtam mire számítsak, mennyire adja vissza az angyali dolgokat.. de ha közel áll a mitológiához, akkor kötelező darab.
    Tud ajánlani még hasonló témájú könyvet? :-)

    VálaszTörlés
  3. hát nemigen van sok olyan angyalos könyv ami ennyire kötődik a mitológiához. Talán Thomas E. Sniegoski Fallen sorozata, de az nem olvasható magyarul, viszont a könyvből készült filmsorozat most megy az AXN-en. Asa Schwarz svéd nyomozós könyve szintén nefilim témájú, de azt még nem olvastam, nem tudok nyilatkozni. A többi ismertebb angyalos könyv (csitt, csitt, angyalsors) inkább romantikus irányba megy el, nalini singh angyali vadász könyvei meg egyenesen erotikusnak mondhatóak. úgyhogy az Angelology tényleg egyedi a műfajában :)

    VálaszTörlés

 
Back To Top