FRISS

2012. január 16.

Elfeledett sorozatok

Régebben nem egy olyan olvasmányom volt, amit azért kellett feladnom, mert nem jelent meg több része magyarul. Persze most már külföldről is lehet olcsón beszerezni idegen nyelvű könyveket, hogy folytathassam azokat a sorozatokat, amik magyarul nem érték meg a második, majd az azt követő kötetek kiadását. Mindkettő ami első körben eszembe jut a Bloody Good Books sorozatból való, amivel nem tudom mi történt, de ha lehet, akkor én kampányolok, hogy folytassák!


1. Jaz Parks Vámpírvadász sorozatból itthon csak a Harapnivaló első kötetet lehetett olvasni. Talán azért mert az első sorozatok között volt, amit hasonló témában olvastam, de engem nagyon megfogott Jaz Parks CIA ügynök és társa Vayl, a vámpír története. A magyar olvasóktól olyan kritikák érték, hogy kidolgozatlanok a karakterek és követhetetlen a történet, de szerintem meg pont izgalmas volt, hiszen nem nélkülözi a cselekményt se, amit mostanában némely hasonló témájú könyv eléggé hanyagol. A szereplőket pedig csak a teljes történet ismeretében lehet teljesen megismerni, minden kötetben egyre több réteg kerül elő belőlük és jobban megszerethetőek. Vayl szerintem különösen érdekes karakter, sok titokkal és érzelmi sebekkel és nem csupán a dögös csávó.  Persze az is... A romantikus szál tényleg elég lassú folyású, de pont ez az ami fenntartja a feszültséget a főszereplők között még a negyedik-ötödik kötetben is. Én támogatnám a magyar megjelenést, de angolul is ajánlanám elolvasni.


Jennifer  Rardin:  Harapnivaló
(Once Bitten Twice Shy)
Bloody Good Books  sorozat/Jaz Parks Vámpírvadász sorozat
Ulpius-ház Kiadó 


2. Dante Valentine története (Az Ördög szolgálatában) tényleg elég szokatlan, talán megjelenésekor ezért se sikerült megnyernie a természetfeletti regényekhez addig hozzá nem edződött hazai olvasókat. A világ amit Lilith Saintcrow felépített érdekes és újszerű, egy alternatív univerzum ahol a mágia és a hi-tech keveredik és a paranormális erővel rendelkező pszionok mindennapos teremtmények. A főhősnő tökös csaj (Anita Blake-szerű tökös, mínusz a pasik tömege) és ráadásul nekromanta is, akinek az ajtajában egyik nap feltűnik Japhrimel a sötét, csábító és fahéjillatú bukott démon, hogy elkísérgesse Luciferhez, aki egy vissza nem utasítandó munkaajánlatot tesz neki. Itt azt érte kritika, hogy a befejezésben kedvelt karakterek halnak meg. Ehhez csak annyit fűznék hozzá, hogy nem véglegesen... Eddig még nem sikerült hozzájutnom a sorozat további köteteihez, de nagyon szívesen elolvasnám a folytatást!


Lilith Saintcrow:  Az Ördög Szolgálatában
(Working for the devil)
Bloody Good Books  sorozat/Dante Valentine sorozat
Ulpius-ház Kiadó 


+ 1


Nem állhatom meg, hogy a méltatlanul el nem ismert sorozatok között meg ne említsem a kedvenc kis gyöngyszememet, ami ugyan nem könyv, de nem kap elég elismerést. A Holdfény című vámpíros tévésorozat ugyan felkerült a hazai csatornák műsorára, hovatovább többször is leadták elejétől végéig, de olyan lehetetlen időpontokban, hogy tényleg csak a legkeményebb fanatikusok tudták követni, mondjuk én. De most komolyan ismeri még valaki? Pedig a sorozat igazi meglepetés, krimi és vérszívás keveréke. Mick St. John, a sármos és jófiú vámpír magánnyomozó Alex O'Loughlin (Hawaii Five-O) alakításában az egyik kedvenc filmes vámpírom, pedig nagy a konkurencia.  A romantika is főszerepet kap természetesen, de egyáltalán nem túlzó, vagy nyálas, hanem hiteles és kedves. Sajnos - ez nem a magyar tévék hibája - nem készült második évad, noha a rajongók megpróbáltak mindent. A sorozat azért elég lezárt, bár én szívesen néztem volna még egy pár évadig, ahogy Mick és Beth együtt nyomoz, azért nem marad hiányérzet a lezárás után. Annyira...


Kis kedvcsináló:







3 megjegyzés :

  1. [...] az első témabeli regényfolyam élményemhez kötödik Vayl, a vámpír CIA ügynök. A Jaz Parks széria nálunk ugyan nem örvend nagy népszerűségnek, de a főhős vérszívó igazán különleges [...]

    VálaszTörlés
  2. Hello !

    Nekem megvan a Dante sorozat többi része.. de sajna csak angolul..
    Nem tudom, mennyire aktuális még, hogy el szeretnéd olvasni...

    VálaszTörlés
  3. Igen! Kíváncsi vagyok rá! Érdemes elolvasni? Gondoom neked teszett, Japh?! :D Írj a nemharapa@outlook.com címre és megegyezkedünk!

    VálaszTörlés

 
Back To Top