FRISS

2012. január 13.

Angyalok kontra angyalok


A Fallen sorozat eredetileg tévéfilmnek készült, ezért van, hogy az első epizódja gyakorlatilag megfelel egy egész estés mozinak. A bevezető rész 2006-ban jelent meg, majd egy évre rá követte két másik epizód, így egy minisorozattá bővült ki. Hozzáteszem az egy éves korkülönbség meglátszik a két premier között. A Kezdetek című első rész ugyanis elég gyatra kivitelezésű volt, és a bénán animált denevérszárnyak az angyalokon sokat rontottak az élményen. Az ezután kiadott fejezetekben már kicsit megemberelték magukat és egész tűrhetően néznek ki a komputergrafikák, és a Hatalmasok az új ruhatárukkal és immár tollas szárnyaikkal jóval éteribbnek hatnak.

Hogy kik azok a Hatalmasok? Kezdjük az elején. Aaron Corbett átlagosnak mondható gimnazista, aki örökbefogadó családjával és a kutyájával él. Hanem 18. születésnapján furcsa tüneteket kezd észlelni magán. Az állatok beszélni kezdenek hozzá, és hirtelen a világ összes nyelvét megérti. Szupererős lesz és nagyon dühös. Nem kell sok idő, mire kiderül, hogy ő valójában nefilim, egy angyal-ember hibrid, aki a földre száműzött lázadó angyalok, a Bukottak leszármazottja. Származása folytán rögtön üldözötté válik, hiszen a Hatalmasok, az angyalok egyik legmagasabb rendje, akiknek a küldetése, hogy leszámoljanak a szárnyatlan angyalokkal és elfajzott leszármazottaikkal, máris a nyomába erednek. Ha meg akar menekülni a sorsától áldozatokat kell hoznia és kockázatos szövetségeket kötnie, míg kiderül, hogy Ő egy ősi jóslatban szereplő Megváltó, aki képes a Bukott angyalokat visszaküldeni a Mennybe.

A Fallen Thomas Sniegoski azonos című tetralógiájából készült. A könyvsorozatot itt három részre tagolták, de annak gazdag világát erősen lebutították. Ha valaki itt a bemutató alapján látványos kaland-misztikumra számít annak majd csalódnia kell, mert talán az alacsony költségvetés tette, de a változatos mitikus lények felvonultatása és a nagy összecsapások elmaradnak. Az akció helyett főleg erkölcsi kérdésekre teszik a hangsúlyt. Kaphatnak-e a Bukottak megbocsátást a Bűneikért? Megbocsáthat-e egy ember/angyal Isten helyett? Fogadjuk-e el a sorsunkat akkor is ha nem értünk vele egyet, vagy vállaljuk a saját döntéseinket? Ilyen és ehhez hasonló kérdéseket feszeget a sorozat nagy alapossággal, némi romantikával kísérve.

A humort leginkább Hal Ozsan (Kyle Xy, 90210) csempészi a sorozatba, aki a nárcisztikus Azazel szerepében brillíroz. A stáb többi tagja, köztük a címszereplő Paul Wesley (Vámpírnaplók) is elég sótlan alakítást nyújt. Wesley egyébként már kipróbált jónéhány mitikus teremtényt. A Wolf Lake-ben vérfarkas, a Vámpírnaplókban vámpírt alakít, de nefilimként valahogy nem nagyon átütő.

Az érdekes téma ellenére a sorozat egy kicsit lassúra sikeredett, néhány jelenet észrevehetően csak arra szolgált, hogy húzza az időt. Talán egy kicsit pörgősebb és rövidebb verzióban élvezhetőbb lett volna, de még így is megér egy misét. Végülis angyalokról van szó benne. Ki nem szereti az angyalokat?

Az AXN ma, péntek 13-án 21 órakor adja az első epizódot, és a másik kettő azt azt követő két pénteken ugyanebben az időpontban lesz látható.

Fallen -   Letaszítva
(Fallen)
AXN 
péntek 21.00

TRAILER:

 



Megjegyzés küldése

 
Back To Top