FRISS

2013. december 30.

Hervadás Blogturné



A Cartaphilus Kiadó jóvoltából a napokban jelent meg Lauren DeStefano Hervadás című könyve, mely a Vegyészkert-trilógia első része. A könyv disztópikus világba visz, ahol az emberek pontosan tudják mennyi van hátra az életükből, mikor viszi el őket a gyilkos fertőzés, mely egy félresikerült immunrendszeri fejlesztés miatt került az emberi génekbe. Tarts velünk, - némi karácsonyi szünetet közbeiktatva - nyolc blogger keresi a választ a kérdésre: Akarnád pontosan tudni, mikor fogsz meghalni?


Lauren DeStafano: Hervadás







Az utóbbi évek egyik legnépszerűbb amerikai ifjúsági regénye. Akarnád pontosan tudni, mikor fogsz meghalni? Egy balul sikerült tudományos kísérlet miatt a világot élő időzített bombák népesítik be: a férfiak csak huszonöt, a nők pedig csupán húsz évig élnek. Genetikusok keresik az ellenszert, hogy az emberi faj újra erőre kapjon. Mindenközben a világon eluralkodik a szegénység és a bűnözés, gyerekek milliói maradnak árván, serdülő lányokat rabolnak és adnak el, hogy többnejű házasságban utódokat szüljenek. A tizenhat éves Rhine-nak már csak négy éve van hátra, amikor ő is erre a sorsa jut. Noha a kiváltságosok jómódú világába csöppen, és férje, Linden őszintén szereti, egyre csak a szökés jár a fejében. A varázslatos gazdagság közepette Rhine lassan ráébred, hogy a csillogó látszat mögött a valóság ridegebb, mint hitte volna. Miközben a génvírus miatt egye fenyegetőbben közeledik Linden éveinek vége, Rhine bizalmas barátra talál, akinek segítségével talán esélye lehet a menekülésre. De vajon a káoszba süllyedő világban csakugyan lehetséges a szabadság?

Kiadó
Cartaphilus Kiadó / Carta Light
Sorozat
Vegyészkert Trilógia I.
Oldalszám
403 oldal
Kötés
Puhakötés
Fordító
Farkas Nóra
Megjelenés
2013.12.10.
Goodreads rating
3,86



Vannak azok a borzasztóan primitív és minden valóságalapot nélkülöző kalkulátorok, amik megmondják neked, hogy mikor lesz a halálod napja. Na, én azokat se szeretem kitölteni, noha nem hiszek bennük. Van valami borzasztóan nyomasztó és végletes abban, ha az embernek megmondják, hogy mikor fog véget érni az élete. Pláne, ha az az élet különösen rövidre van szabva.  Már a borítón is érezhető az a melankólia, ami az egész könyvet áthatja. És ha már a borítónál tartunk akkor tessék szépen alaposan átvizsgálni ezt a gyönyörű kötést, mert nagyon sok szimbólummal bír. Az az egyértelmű, de mégis finom utalás, ahogy a gyűrűt, a házasság jelképét összeköti a kalitkába zárt madárral, vagy ahogy kiemelkedik a lepergő homokóra, és az elmúlás virága. Csodálatos, és akkor még nem is beszéltem a fantasztikusan kifejező arcú lányról, aki számomra innentől Rhine megtestesülése volt.

De még a mélabús borító sem tudott felkészíteni arra, hogy mennyire szomorú, depresszív könyv lesz ez. Jó értelemben, de az olvasása közben én olyan nyomott és megült hangulatba kerültem, mintha valóban engem kényszerítettek volna bele ebbe a luxusbörtönbe. Néha szorongtam, máskor nekem is elcsempült a szám, annyira kilátástalannak tűnt a helyzet. Az írónő kiválóan átadja ennek a korlátozott és előre elrendelt életnek a reménytelensége. Rhine fantasztikusan elszánt és jellemes karakter, de olyannyira tisztában van a saját múlandóságával, hogy noha folyamatosan a szabadságot és a boldogságot keresi, nem lehet egy pillanatra sem felszabadult. Tudja ugyanis, hogy még ha ki is kerül a börtönéből és a fogva tartói közül, akkor is csupán egy röpke időre élvezheti ezt az életet és ez megkeseríti. Igen, furcsa helyzet ez, és Lauren nagyon is jól átgondolta és átérezte ennek a világnak a legnagyobb dilemmáit és Rhine reményre hajló, függetlenségre vágyó, ámde realista személyiségében ez kiváló táptalajra lelt. Szerettem Rhine-t, de mégis, úgy ahogyan feleségnővéreitől és férjétől, úgy tőlem is mintha kicsit távolságot tartott volna. Szörnyen érzékeny, érzelmes és empatikus lány Ő, de a helyzet azt kívánta, hogy visszafojtsa ezeket az érzéseket. De azért átjött. Megkínozva, meggyötörve, összetörve és megtörve, de az elszánt és hidegnek és számítónak tűnő Rhine mögött feltűnt az a lány, aki akkor lehetne, ha nem egy ilyen világban és nem egy ilyen helyzetben kellene élnie.

Ez a mélabú, ami mind a főszereplőt, mind ezt a kegyetlen disztópikus világot átjárta rányomta a bélyegét Rhine kapcsolataira. Kicsit disszonáns és kétélű érzelmek fűzték mind a romantikus érdekeltségeihez, mind a feleségnővéreihez. Lindent, hozzá kényszerített párját gyűlöli és szereti is, aki naivitásában talán észre sem veszi, hogy mennyi ebből a színjáték, és mennyi a valós érzelem. Bár alkalmanként úgy éreztem Rhine sem tudja. Gabriel, szerelmi hármasuk másik tagja pedig egy kicsit személyiség nélküli, de hozzá egyértelműbb, ámbár tiltott érzelmek fűtik. A legizgalmasabb kapcsolat mégis a feleségtársakhoz fűzi, akiket a közös sors összefon és a összetartásra, szeretetre sarkall, de ugyanakkor a más-más hozzáállás, a más-más túlélési taktika ellenérzéseket is szül. Számomra a romantika lényegesen háttérbe szorult e között a kutya-macska testvéri jellegű szeretet mögött.

Nem szóltam akkor még a világról. Nem mondom, hogy egyszerű dolga volt az írónőnek, de azt mondanám az alapötlet után adta magát, hogy miként alakul ez a közösség. Attól eltekintve, hogy nagyon is érett és nagyon kegyetlen és nyers, ahogy leírja a gyereklányok sorsát, nem olyan sokat látunk ebből a társadalomból. A bezárt birtok határain belül egy mikrovilágot és társadalmat hozott létre az élén a gonosz és mindre képes Házparancsnokkal, aki a maga tiszta emberi gonoszságával igen ijesztő figura. De a legtöbbet ebből a kis, elfuserált családból látunk, de a különböző karakterek visszatükrözik a nagy képet. Kíváncsi leszek, milyen lesz a folytatás, remélem többet látunk már a külvilágból is.

Summa: egészen nyomasztó, megrendítő, de mindenképpen felemelő könyv, amiben az emberi tartásról, a függetlenségről és magáról az emberségről tudhatunk meg többet, egy rendkívüli elszántsággal bíró hölgytől.



Nyereményjáték

a Rafflecopter giveaway

A turné további állomásai:


12.21. Kelly & Lupi olvas
12.22. MF Kata gondolatai
12.23. Deszy Könyvajánlója
12.24. Könyvszeretet
12.27. Fantazmo
12.28. Dreamworld
12.29. Roni olvas
12.30. Nem harap a..

Megjegyzés küldése

 
Back To Top