FRISS

2013. december 20.

Hosszú Álom Blogturné




Anna Sheehan: Hosszú Álom





Rosalinda Fitzroy 62 évig aludt, majd egy csókra ébredt.
Elzárva az altató-keltette álomban, egy hibernáló kamrában, egy elfeledett pincében, a 16 éves Rose átalussza a Sötét Korszakot, amely milliók halálát követelte és alapjaiban változtatta meg az általa ismert világot. Most, hogy a szülei és az első szerelme régen elhunytak, Rose – akit egy rég letűnt csillagközi birodalom örököseként ünnepelnek – egy olyan jövőben ébred, ahol egyesek csodabogárként, mások fenyegetésként tekintenek rá.
Rose mindent megtesz, hogy maga mögött hagyja a múltat és megtalálja a helyét az új világban. Mindeközben egyre jobban vonzódik az őt csókkal felébresztő fiúhoz és abban reménykedik, hogy ő segíthet neki az újrakezdésben. Amikor azonban halálos veszély fenyegeti törékeny új életét, Rose-nak szembe kell néznie múltja árnyaival, mert a jövője múlik rajta.


Kiadó / Megrendelhető:
Oldalszám:
?
Kötés:
kemény és puha

Megjelenés:
2013. december 15. - megjelent

Amikor először olvastam a Hosszú álom fülszövegét, úgy definiáltam, hogy ez egy csipkerózsikás disztópia. Nem tévedtem nagyot, ez is benne van, de még ennél is több. 

Az alapkoncepció még igencsak emlékeztet a klasszikus történetre. Roset egy csók ébreszti fel hat évtizedes álmából. Innentől azonban a történet ismeretlen vizekre evez. A lányt nem gonosz tündér átkozta el, hanem a saját szülei pakolták be a hibernációs kapszulába. A világ nem lett jobb, sőt amíg Rose aludt egy világégés következtében teljesen megváltozott. A herceg pedig nem éppen lelkes a megmentését illetően. Rose, aki mindenkit elveszített eléggé elveszett ebben az új világban, és nincs senkije, aki megkönnyítené a helyzetét.

A történet végig két idősíkon halad, még akkor is, ha nem konkrét megemlékezések vannak mindig, de számos apró részletből tudjuk csak összerakni Rose nagy szünetekkel tagolt múltját. Kirajzolódik egy megtévesztett és elhanyagolt lány élete, aki félelemben, szülei iránti méltatlan odaadásban és engedelmességben tengette a napjait. Ez a vonal meglepetésszerű volt a számomra, de nem várt mélységet adott a könyvekben, annak ellenére is, hogy már az első perctől világos volt, hogy mit tettek a lánnyal a szülei. 

A Hosszú álomban felvázolt jövőkép se éppen lehetetlen, a túlnépesedett Föld meglehet tényleg egy ilyen végzet felé halad. A pandémia következtében elpusztult civilizáció népszerű apokalipszis alternatíva, nem is csoda, ha belegondolunk, hogy milyen pánik tölti el az embereket egy-egy nagyobb járvány kapcsán. Anna Sheehan egy potenciális, de pillanatnyilag távoli jövőbe lépünk be, amiről szívesen olvastam. Rose-al együtt tanuljuk meg ezt az új történelmet és botránkozunk meg annak szörnyűségein.

A legnagyobb meglepetés azonban romantikus fronton ért a könyvben. A csókot osztó herceg a.k.a. kamaszfiú ugyanis úgy tűnik nem akarja érvényesíteni ebből adódó jogait és kötelezettségeit, noha Rose ezt szeretné. Ámbár a képben van még a múltbéli szerelem, és egy teljesen váratlan harmadik romantikus alany egészíti ki a szerelmi geometrikus formát négyszöggé. Személy szerint nekem ez utóbbi srác a kedvencem. Otto furcsa, Rose-al való kapcsolata sem szokványosnak mondható, de az ő személyisége a legérdekesebb, nem is beszélve a külsejéről, ami egy szándékolt génbeavatkozás eredménye egy földönkívüli fajjal. Én abszolút Team Otto vagyok.

Nem is tudok nagyon rosszat mondani. Biztos voltak hibái a könyvnek, de én nem foglalkoztam ezekkel, mert élveztem és Otto miatt nagyon várom a folytatást.

Summa: high-tech tündérmese váratlan elemekkel és fordulatokkal. Újszerű!

Nyereményjáték
A részvételért töltsd ki a rafflecopter dobozt.

a Rafflecopter giveaway

A blogturné menete:

12/13 Könyvszeretet
12/14 MFKata gondolatai - Borítók
12/15 Fantazmo - Az írónőről
12/16 Kelly & Lupi olvas
12/17 Roni olvas
12/18 Dreamworld
12/19 Deszy könyvajánlója
12/20 Nem harap a...
12/21 Always Love a Wild Book

Megjegyzés küldése

 
Back To Top