FRISS

2014. január 13.

Halál a csillagokban


A Gócpont meghökkentő lezárása után megmaradt bennem a vágy, hogy visszatérjek ebbe az univerzumba, ahol az emberiség már nem csak a Földet, de az egész Naprendszert belakja. Ebbe a világba és lehetséges jövőbe kalauzol minket vissza Stephen Paul Thomas, aki ezúttal rövid történeteket oszt meg velünk a Gócpont világából.



Stephen Paul Thomas: Halál a csillagokban






A halál tabu. A halál érthetetlen, befogadhatatlan és elkerülhetetlen.
Az ember egyik legősibb vágya a halál feletti győzelem, mert a halált nem tekinti az élet részének. Bele kíván szólni a ""nagy körforgásba"", lassítani a forgató kerekét, Istent játszani... ""Az utóbbi évek egyik legjobb sci-fijének (Köki Terminál könyvesbolt)"", a Gócpont szerzőjének, Stephen Paul Thomasnak legújabb könyvében olyan történeteket olvashatunk a talán nem is olyan távoli jövőből, amelyben a főszereplők különböző utakat keresnek és járnak be azért, hogy saját életüket (vagy másokét) meghosszabbítsák. Egyesek számára a lélek, mint a testet is túlélő entitás, a jövőben az élet magától értetődő része lesz, miközben mások ugyanúgy halnak meg, mint korábban már annyian: betegségben, áldozatokként, megöregedve vagy életüket adva másokért. A túlélésért, a hatalomért, a pénzért és az élet meghosszabbításáért folyó nagy küzdelemben gyakran az emberiségnek is fizetnie kell: felsejlik a kollektív halál képe is.
A Gócpont konspirációs sci-fi regény kolonizációs korszakában játszódó, a szerző grafikáival illusztrált történetek természetesen az életről szólnak. Válaszokat keresnek az elöregedett test gyógyítására, kicserélésére, a lélek hallhatatlanságára, és ezeken keresztül arra: legyőzhetővé válik-e az emberiség egyik legnagyobb ""ellensége""? Kell-e, szükséges-e a fizikai való már-már értelmetlennek tűnő meghosszabbítása? Hiszen ahogy a csillagok elmúlnak, kihunynak, úgy múlik el testünk is, visszatérve az univerzum anyagához...
Legyőzhető tehát a halál? A válasz jelenleg az emberiség jelentős része szerint: igen. Csak kérni kell... "

Kiadó
Articity Kiadó
Sorozat
Gócpont univerzum
Oldalszám
256 oldal
Kötés
Puhakötés
Fordító
-
Megjelenés
2013.
Goodreads rating
5.00

Izgalmas már az ötlet is, hogy ezúttal nem korlátoz minket a cselekmény, nem köt oda minket a történethez, hanem szabadon csaponghatunk térben és időben, hogy megismerjük a legkülönlegesebb sztorikat ebből a csillagrendszerből. Stephen Paul Thomas a Halál témája köré fűzte fel ezt a novellagyűjteményt, de többről szólnak ezek a rövid elbeszélések, mint a halál ténye. Mert ugye meghalni csak egyféleképpen lehet, de a halálig eljutni, az életünk végéhez érkezni sokféleképpen. Ezekből kapunk ízelítőt egy olyan körítésben, ami ugyan ma még talán tudományos fantasztikumnak tűnik, de nem elképzelhetetlen. 

Hallunk majd az írótól túl hosszú életről, kegyes halálról, az élet büntetéséről, erőszakos és önként vállalt elmúlásról, sőt az élet halál utáni prezervációjáról is. Csupa olyan dolog, aminek technikai részleteit csak a jövő adhatja meg, de az erkölcsi tartalom és a morális dilemma ma is megvan és mindenképpen gondolkodásra késztet. Itt most nem a "mi volna ha?" hanem a "mi lesz ha?" a kérdés. Mert biztosan lesznek olyan esetek a jövőben, ahol az élet és a halál már döntés kérdése. Nem árt már most elgondolkodni rajta.

Nem tudok elmenni amellett, hogy meg ne jegyezzem, hogy milyen kellemes élményt nyújtott a könyv vizuálisan is. A szerző saját illusztrációival díszített lapok megadták a borongós és helyenként bizarr alaphangulatot az olvasáshoz, amelyet a hatásos borító csak fokozott. Szeretem az ilyen jó minőségben kötött és lélékkel kivitelezett könyveket, mert az azt jelenti, hogy az író/kiadó is energiát fektetett abba, hogy nekem ne csak az olvasásból, hanem már magától a könyv megérintésétől jó hangulatom legyen.

Stephen Paul Thomas novellagyűjteménye sci-fi műfajú, de tartalmában mindenképpen még annál is több. Örültem, hogy újra elmerülhettem ebben a sajnos túlzottan is valószerű jövőben és izgatottan várom, hogy hogyan folytatódik a Gócpont cselekménye A Mag című kötetben, ami állítólag még izgalmasabb és lebilincselőbb lesz, mint az előzménye. Legyen úgy.

Reakció:





Megjegyzés küldése

 
Back To Top