FRISS

2014. szeptember 7.

Katie Cotugno: Hogyan szeress? ~ Blogturné ~ Szedd össze magad te lány!


Ha a jó könyv mércéje, hogy erős érzéseket váltson ki belőled akkor ez egy igazán remek könyv volt, ugyanis nem egyszer kaptam magam azon, hogy a falhoz akartam csapni, de az konkrétan megtörtént, hogy hangosan rákiabáltam mind Sawyerre, mind Reenára, hogy szedjék már össze magukat! Ilyen és hasonló indulatokkal szoktam nézni a Tini Mamikat is az MTV-n amikor is bebizonyosodik, hogy egyes lányok ostoba és felelőtlen fruskák tudnak lenni, ha belibeg egy szexi és meggyőző pasi a képbe.


Katie Cotugno: Hogyan Szeress?
How to love


katie-cotugno-hogyan-szeress.jpg

Kiadó:   Ciceró

Sorozat:     Nap Nap Után #1

Oldalszám:   392  oldal

Kötés:  Kartonált

Fordító:  Tulics Mónika

Megjelenés:   2014.08.24.

ELŐTTE:
Reena Montero szerette Sawyer LeGrande-ot amióta az eszét tudta: olyan természetes volt ez számára, akár a levegővétel, és olyan végtelen, akár az idő. Csakhogy Sawyer ezt látszólag egyáltalán nem észlelte… amíg egy napon, hihetetlen ugyan, de megvilágosodott. Reena és Sawyer zűrös és bonyolult kapcsolatba kerültek egymással. Aztán Sawyer hirtelen, egyetlen szó nélkül lelépett a párás floridai városból, Reena pedig magára maradt összezavarodva és – terhesen.

UTÁNA:
Szinte három év telt el, és Reena életének középpontjába egy új viszony került: a lánya, Hannah iránti szeretet. Reena megtanult Sawyer nélkül élni, és végre képes saját maga irányítani életének különös és váratlan eseményeit. Ám éppolyan hirtelen és váratlanul, ahogy annak idején lelépett, Sawyer egy napon ismét feltűnik a városban. Reena semmit nem akar tőle, viszont hazugság lenne azt állítani, hogy Sawyer megjelenése nem mozgat meg benne valamit. A múltbeli események után azonban vajon megengedheti-e magának, hogy újból belészeressen Sawyer LeGrande-ba?

- Sawyer LeGrande, How to Love


A borzasztó az, hogy Reena, a főhősnő nem egy ilyen ostobácska nő. Jól tanul, sőt egy évvel korábban tervez érettségizni. Dolgozik, méghozzá nem is keveset. Tervei vannak, méghozzá elég aambiciózusak Fel nem foghattam, hogy miért helyezi mégis előtérbe Sawyert, aki megmondom úgy ahogy van a legkevésbé szerethető YA főhős a stílus történetében. Arrogáns és nemtörődöm, ráadásul miután meghallgatta Reena vágyait és támogatta őket csúnyán belerondít azokba. Aztán visszatér, és úgy tesz, mintha nem is miatta ment volna gallyra minden. És a düh... Reena egy az egyben meg is bocsát neki. Arrrg. Csajszi, legyen már tartásod! Annyira akarlak bírni téged! Annyira örültem neki, hogy a végére kitartott az álmai mellett és a saját életét kezdte élni!

Pedig egyébként nem rossz kis könyv ez. Egy olyan közegbe helyezi a történetet, ahol gyermeket szülni 16 évesen elborzasztja a prűd közösséget, de főként elidegeníti a fiatal anyát a katolikus kisváros lakosságától és az édesapjától. Kiváló alap ez egy kis lélekboncolgatós és romantikus drámához. Számomra a romantika nemigen jött át, de ennek oka valószínűleg a Sawyer iránti ellenszenvem volt. Noha azért az Utána történetben egy kicsit talán jobban kedveltem. Mert a két idősík egyben két szinte különálló szerelem története is. Az Előtte egy kicsit olyan csillogós szemű tini-románc, legalábbis Reena részéről, míg az Utána pedig egy kicsit érettebb, tapasztaltabb lány és fiú kapcsolata, ami már nem egy rózsaszínes álom. Hozzám ez közelebb állt, de még mindig nem értettem a kettejük között feszülő érzéseket. Szurkoltam nekik, szorítottam értük, de talán azért, mert az elején olyan váratlanul estek bele ebbe a kapcsolatba.

Számomra a párbeszédek megértése is kihívást jelentett ebben a regényben. Annak ellenére, hogy alapvetően szerettem az írónő stílusát és a bosszantó karakterek ellenére (vagy talán azért is) bírtam a könyvet, nem egyszer azon kaptam magam, hogy vissza kellett olvasnom, hogy ugyan már miről is van most szó és ez egy kicsit rontott az élményen. Kicsit csaponganak a dialógusok, a szereplők gyakorta elbeszélnek egymás mellett és nem arra reagálnak, amire kellene. Nem csoda, hogy nem tudtak előbb összekerülni. Kommunikáció, emberek!

Katie Cotungo egyébként elég sok aktuális problémát zsúfol bele a sztoriba, amik a románc mellett azért felvázolják a mai amerikai tinédzserek nehézségeit. A fiatalkori terhesség mellett drogproblémákról és családi feszültségekről és a beteljesületlen vágyakról is szól.

3 ways there's a little teen mom in most of usEngem megmozgatott ez a könyv, noha talán nem úgy, mint ahogy az írónő szándékozott elérni, mint olvasót. Örülök, hogy betekintést nyerhettem egy fiatalkorú anyuka életébe, mert annak ellenére, hogy ez egy valódi probléma és gyakori jelenség viszonylag kevés a könyv, főleg az ifjúságnak szóló könyv, ami bevállalja ezt. Talán azt gondolják, hogy a tinédzserek nem tudnak kötődni egy anyához és a agyerekhez annyira, hogy lekösse őket a könyv. Számomra, mint anya, azok a részek voltak a legkedvesebbek, amikor Reena szerető anyaként, felelősséget vállalva és a kicsikéjét óvva lépett fel. Nem tudom elképzelni, hogy egy erős, ambiciózus lány, akinek mellesleg 18 évesen van egy lánya ne lehetne szerethető karakter. Nem mondom, hogy követendő példa, de mindenképpen olyan jelenség, aki elfogadhatóan valóságos figura és érdekes aspektusai vannak egy tinédzser és egy felnőtt számára is. 




Értékelés
ggg

Summa:

Hiánypótló könyv a fiatalkori anyaságról egy lánnyal, aki egy hiba ellenére nagyon is felelősségteljes. Csak ne egy baromba lenne szerelmes.


Cselekmény
Karakterek
Világ – Háttér
Eredetiség
Stílus
Borító
Befejezés






Nyereményjáték

A szerelem nem ismer semmilyen határt, így nyelvi korlátokat sem. Lássuk, sikerül-e megtalálnotok, hogyan hangzik hét idegen nyelven a legszebb vallomás: Szeretlek!

A feladat egyszerű: Olvassátok össze a kiemelt betűket, majd a rafflecopter megfelelő mezőjébe írjátok be azt a nyelvet, amelyhez az adott fordítás tartozik.

A helyes megfejtők között a Ciceró Könyvstúdiónak köszönhetően Katie Cotugno: Hogyan szeress? című regényének három példányát sorsoljuk ki.


(Figyelem! A nyerteseknek 72 óra áll rendelkezésükre, hogy sorsolás után jelentkezzenek. A kiadó csak Magyarország területén belül postáz.)

a Rafflecopter giveaway

További állomások

09.01. - Angelika blogja
09.03. - CBooks
09.05. - Kristina blogja
09.07. - Nem harap a…
09.09. - Dreamworld
09.11. - Kelly & Lupi olvas
09.13. - Media-Addict

Megjegyzés küldése

 
Back To Top