FRISS

2014. szeptember 6.

David Levithan: Nap Nap Után ~ Blogturné ~ People are people


Óriási a várakozás az olvasók körében, hiszen először jelenik meg magyarul David Levithan regény! A Nap nap után című történetet a Maxim Könyvkiadónak köszönhetjük. A Blogturné Klub bloggerei is kiemelt figyelemmel olvasták a könyvet, a turné során 12 különböző véleményt olvashattok erről a nem hétköznapi történetről, melyben “A” minden nap új testben találja magát.. A kiadó jóvoltából szokás szerint 3 példányt sorsolunk ki azok között, akik helyesen válaszolnak a játék kérdéseire.

David Levithan: Nap Nap Után
Every day

napnaputan.jpg

Kiadó:   Maxim / Dream Válogatás

Sorozat:     Nap Nap Után #1

Oldalszám:   322  oldal

Kötés:  Kartonált

Fordító:  Vince Judit

Megjelenés:   2014.


„A" sohasem tudja előre, hogy másnap hol fog ébredni, és kinek a személyiségét fogja felvenni. Már rég beletörődött ebbe, sőt kialakította saját életstratégiáját is: Ne kötődj senkihez! Maradj észrevétlen! Ne avatkozz bele semmibe! Minden megy is a maga útján rendesen, mígnem egy reggel „A" Justin testében ébred, és találkozik a fiú barátnőjével, Rhiannonnal. Attól a pillanattól fogva „A" jól bevált szabályai értelmüket vesztik, mert főhősünk nap nap után a lánnyal akar lenni. David Levithan az írói képzelet új távlatait nyitja meg. A szerző feltárja az olvasó előtt egy magával ragadó történetben „A" életének és szerelmének bonyolultságát, melyből kiderül, vajon Rhiannon képes lesz-e igazán szeretni a mindennap valaki más testében formát öltő „A"-t.


ZsaZsa Bellagio – Like No Other: I don't know what comes next...

Két nappal ezelőtt, mikor kezdett feltornyosulni előttem a blogposzt amit egy olyan könyvről írnék, amit még el se olvastam. Már azon agyaltam, hogy én bizony halasztok, mikor mégiscsak nekiestem a könyvnek... és odaragadtam. Komolyan mondom, még azt se állíthatom, hogy nagy várakozással vagy akár hangulattal kezdtem neki ennek a kétségkívül érdekesnek ígérkező sztorinak, de egy este alatt olyan szinten belezuhantam, hogy még kávé se kellett, hogy hajnalig végigpörgessem. Ilyen jó.

Persze hozzá kell tenni, hogy nem egy monstrum ez a regény, de mégiscsak határozottan gyorsabban faltam a lapokat, mint máskor. Minden fejezet egy újabb kis minidráma vol és én folyton csak többet és újat akartam. Ezt pedig mindig meg is kaptam.

David Levithan nagy kockázatokat vállat ezzel a könyvvel, de hajj, de megérte. Először is itt van mindjárt a struktúra. In medias res kihasítunk egy szeletet "A" életéből pont akkor, épen akkor, mikor valami kozmikus élményben van része és találkozik Rhiannonnal. Pedig az a nap se indult máshogy, mint a többi "A" számára. Egy új testben ébredt, amit egy napra kölcsönkapott a tulajdonostól, akinek erről sejtése sincsen. Furcsa? Csak nekünk, "A" számára ez teljesen normális. Hogy miért van ez így? *vállvonás* Dunsztom sincs, de nem is igen érdekel. Ez nem az a fajta könyv ami válaszokat ígér vagy akármit is a szánkba rág. Ebben az értelemben véve talán nem is nevezhetnénk fantasynek, hiszen sokkal inkább coming-of-age, vagy lélektani dráma, mint misztikum. Igen, a főhősünk valóban testről testre vándorol, de nem ez a fókuszpont. Hanem, hogy mit tanul azokban a testekben és mit tapasztal. Csodálatosan külső nézőpontos a sztori annak ellenére, hogy "A" narrál. Mesél, de nem von le tanulságokat. Tanul, de nem direktben. Fejlődik, de szinte észrevétlenül.

beliefs help determine our personal experience, since we focus upon what we believe to be significant and expect only what we believe to be possible. Our unconscious and conscious beliefs help order & structure our unique version of reality.Én akkor is imádtam volna ezt a különös könyvet, ha semmi egyéb nem történik, csak ugrálunk egyik életből a másikba, de persze azért beköszöntött a szerelem és ezzel együtt a bonyodalom is "A" életébe. Mivel eddig semmi és senki sem érintette meg igazán, ezért nem is volt oka belebonyolódni ezekbe a kölcsönéletekbe, de mikor megismeri Rhiannont az egész eddigi távolságtartó és kényelmesen rendezett élete megváltozik. kezdi észrevenni maga körül a embereket és kezdi felfogni, hogy egy-egy nap nem csak egy másik test, de egy pótolhatatlan tapasztalat is, amivel építheti magát és nem kell csak átvergődnie a különös életén. Fantasztikusan árnyaltan és kicsit sem szájbarágósan kapjuk meg a válaszainkat az intim utazásainak morális problémáira és arra, hogy hogyan tudja elképzelni az életét így. Megmondom őszintén sose voltam híve az instant szerelemnek, de valahogy "A" azonnali vonzódása Rhiannonhoz valahogy nem tűnt erőltetettnek és túlzónak, noha tényleg egyik pillanatról a másikra történt.

Celebrate differenceA másik dolog, ami igazán megfogott David Levithan könyvében az a varázslatosan szabad gondolkodás, ami a szexualitást és a testi képet illeti. "A"- nak nincsen saját teste ilyenformán csak egy lélek, aki minden nap más alakban van. És más nemben. Én magam fiúként képzeltem el, de ez csak azért lehetett, mert ilyen testben találkozunk vele először. Egyébként teljesen nemtelen. Számára teljesen mindegy, hogy nő vagy férfi, hogy kövér, vagy sovány, hogy szép, vagy csúnya, hogy hetero- vagy homoszexuális. Számára ugyanúgy csak lelkek az emberek, mint ő saját maga. Nem nézi a külsőt és nem nézi a nemet, csak embereket lát, meg aki bennük van. Csodálatos gondolat, még akkor is, ha túlságosan optimista azt feltételezni, hogy sokan így gondolnák. Pozitív, hogy a sztoriban azért bőven van a kétséget és ellenvéleményt kifejező vélemény is, amelyeknek azért szintén elgondolkodtatóak.

Ahogy mondtam, David Levithan könyve mindenben formabontó, miért lenne ez másként a befejezéssel is. Mondhatnám, hogy függővéget hagyott, de én nagyon is elégedett voltam a befejezéssel, noha borzasztó sok nyitott kérdést hagyott maga után. De ez így volt tökéletes, nem is vártam egyértelmű lezárást. Kicsit csalódott is lettem, hogy lesz folytatás, mert most aztán nagy elvárásokkal néz szembe nálam. Számomra közel tökéletes könyv és egyértelműen olyan, amit minden gimis korúval elolvastatnék abban a reményben, hogy jobban meg tudják érteni a különbözőségben egyformák vagyunk elvet.



Értékelés
ggg

Summa:

Csodálatosan eredeti könyv ami elgondolkodtató, de mégis könnyed formában mutatja be, hogy mennyifélék vagyunk mi emberek, de mégis mennyire ugyanarra vágyunk.

Cselekmény
Karakterek
Világ – Háttér
Eredetiség
Stílus
Borító
Befejezés




Most 30% kedvezménnyel!

Blogturné Extra

David Levithan számos nagyszerű könyv szerzője, de hazánkban most ejelenik meg először regénye. Ha éppen nem ír szabad óráiban, akkor vezető szerkesztőként tevékenykedik a Scolasticnál és alapító tagja a Push kezdeményezésnek, amely fiatal és tehetséges íróknak ad lehetőséget. 

David könyvei ( nagy része...)

Regények
Boy Meets Boy (2003)
The Realm of Possibility (2004)
Are We There Yet? (2005)
Marly's Ghost: A Remix of Charles Dickens' A Christmas Carol, illustrated by Brian Selznick (2005)
Wide Awake (2006)
How They Met (2008)
Love Is the Higher Law (2009)
Will Grayson, Will Grayson, társszerző: John Green (2010)
The Lover's Dictionary (2011)
Every You, Every Me (2011)
Every Day (2012)
Invisibility, társszerző: Andrea Cremer (2013)
Two Boys Kissing (2013)

Rachel Cohennel közösen:
Nick and Norah's Infinite Playlist (2006) - Már filmen is!
Naomi and Ely's No Kiss List (2007)
Dash & Lily's Book of Dares (2010)

David Ozanich és Chris Van Etten közreműködésével:
Likely Story (2008)
All That Glitters (2008)
Red Carpet Riot (2009)


Itt éritek el, követhetitek David-et a világhálón:
Goodreads
Facebook
Twitter


Nyereményjáték

A blogturné állomásain 12 David Levithan könyv kezdőbetűit rejtettük el. Figyelem! A társszerzővel írt könyvek is számítanak!! Gyűjtsd össze a könyvcímeket és írd be a Rafflecopter doboz megfelelő sorába. A nyerteseket azok közül sorsoljuk, akik minden címet megfejtenek. Goodreads segít! A kiadó kizárólag magyarországi címre postáz! Sok szerencsét!

a Rafflecopter giveaway


További állomások

09/02 Kelly & Lupi olvas
09/04 MFKata gondolatai
09/06 Nem harap a..
09/08 Deszy könyvajánlója
09/10 Bibliotheca Fummie
09/12 Roni olvas
09/14 Könyvszeretet
09/16 Angelika blogja
09/18 Always Love a Wild Book
09/20 Nita könyvgalaxis
09/22 CBooks
09/24 Dreamworld

Megjegyzés küldése

 
Back To Top