FRISS

2014. szeptember 24.

Claudia Gabel és Cheryl Klam: Káprázat ~ Blogturné


A Maxim kiadó jóvoltából szeptemberben megjelenik Claudia Gabel és Cheryl Klam írónőpáros Káprázat című könyve.

Tarts te is velünk ezen a káprázatos utazáson! - Számos extra és értékelés mellett megnyerheted a három példány egyikét!




Claudia Gabel és Cheryl Klam: Káprázat
Elusion


elusionc.jpg

Kiadó:   Maxim / Dream Válogatás

Sorozat:     Káprázat #1

Oldalszám:    352 oldal

Kötés:  Kartonált

Fordító:  Béresi Csilla

Megjelenés:   2014.09.23.

A Káprázat hamarosan megváltoztatja a világot, amelyben eddig éltél. A kötet egy futurista sorozat lenyűgöző első darabja, amely egy tökéletes virtuális világ ellenállhatatlan vonzásáról szól. A nem is olyan távoli jövőben az ipar, a tömegtermelés és a gyárak sivárrá, szennyezetté teszik a lakóövezeteket. Minden szürke és mocskos. Detroit lakói szinte robotként élik mindennapjaikat. Egy technikai újdonságnak köszönhetően azonban felcsillan a remény, hogy bárki maga mögött hagyja a nyomasztó valóságot. Egy program segítségével beléphet a Káprázat világába, ahol a gyönyörű tájak, új élmények, nyugalom és boldogság várja. Csupán virtuális szemüveget és csuklópántot kell öltenie, hogy hátrahagyhasson mindent, és megtapasztalhassa pár órára a tökéletességet. Mikor azonban vádak érik a programot, hogy függővé tesz és veszélyes, Regan a védelmére kel. Mivel a programot édesapja tervezte, a lány úgy érzi, tartozik apja emlékének azzal, hogy nem hagyja bemocskolni fő művét. De miután a Káprázat magába szippantja, olyan igazságokra jön rá, amelyek választásra kényszerítik szerelem és lojalitás között… Ez az izgalmakkal, titokzatossággal, románccal és új technológiával fűszerezett thriller nem csupán a disztopikus sci-fik rajongóit ejti majd rabul.



trees, tree art, tree photography, Road less traveled art photography nature by dahliahousestudios, $72.00

Ha az ember azt mondja egy könyvre manapság, hogy más mint a többi, azt nagyon nehezen hiszik el. Annyi jó könyv van, annyi jó író, hogy jót, a tömegből kitűnőt alkotni szinte lehetetlen. Nem mondom, hogy a Káprázat szépirodalmi magasságokba emelkedik, vagy veri a sci-fi/disztópia nagyjait, de ha a műfajt kedveled, akkor mindenképpen jó választás.

Először is nagyon alapos. A világfelépítés nagyon aprólékos és részletes, a Káprázat működésétől a lakások berendezéséig minden összeillik és tökéletesen belesimul ebbe az univerzumba. Tetszett, hogy tényleg minden részlet annyi jelentőséget kapott, mert így sokkal könnyebb volt elmerülni a Káprázat világában. Arról nem is beszélve, hogy a virtuális rendszer működését olyan technikai részletességgel adták vissza, ami néha még az én felfogóképességemet is meghaladta, pedig nem vagyok éppen egy tech-analfabéta. Persze azért igyekeztek köznapi nyelven is előadni a dolgokat, hogy az egyszerű halandók is felfogják, de azért így is le a kalappal az írónők előtt, akik biztosan nem kis munkát fektettek abba, hogy hihető és gondolom technikailag konzekvens rendszert alkossanak. Bravó.

Oculus Rift |  Thirty years after virtual-reality goggles and immersive virtual worlds made their debut, the technology finally seems poised for widespread use.Persze ahhoz, hogy az ember olyan sikeresen elmerüljön a könyvben, mint ahogy a szereplőink a Káprázatot jelentő virtuális valóságban, azért több kell, mint színes látomások csodás leírása és futurisztikus kütyük. A sztori nagyon fontos. És szerencsére nem csak nekem, hanem az íróknak is az volt. Jól adagolt titkokkal, hírekkel és revelációkkal vitték előre a történetet, úgy, hogy azért sejteni lehetett a végkifejletet, de valahogy azért mindig sikerült egy kicsit eltéríteniük. ennek a legfőbb oka számomra Patrick karaktere volt. Főhősnőnk, Regan gyermekkori barátja ugyanis a szívem csücske lett, de nagyon is hullámvasútra ül, akinek ő lesz a kedvence. Kvázi-gonosz karakterként az egyik pillanatban imádod, a  másikban pedig csak ejnye-bejnyézel a tetteire, hogy a következőben ismét megváltassék. Tetszett ez a hinta, ahogy Regan érzelmileg és bizalmilag lavírozik a kettejük kapcsolatában. el lehetett volna ezt sokallni, de szerencsére nem történt. Megmaradt hihető és élvezhető keretek között: egy olyan kapcsolatként, barátságként, ami mélyen, régen gyökerezik, ezért nagyon nehéz eltéríteni a szeretetteljes útról, de azért meg lehet ingatni. Én ezt a dinamikát élveztem a legjobban.

space galaxy desert magicAmi Regant illeti: mondjuk hogy megfelelő hősnő. Kicsit olyan főszereplő Ő, aki önmagában nem túlzottan érdekes, inkább a többi szereplővel való kapcsolata teszi központi figurává. Számomra cseppet lapos volt, de kellően elhivatott karakter, aki a rejtély felgöngyölítésén fáradozik és érzelmileg elég stabil, ami több, mint elég egy fiatalkorú hősnőnél.

Ami a romantikus szálat illeti: nekem picit erőltetettnek tűnt. A Regan és Patrick közötti fent említett bonyolult kapcsolat szerintem bőven elegendő lett volna, mint romantikus cselekményelem, Josh feltűnése csak a kötelező harmadik személyt jelentette. Nem is nagyon érzetem, értettem a Regan és közte fellángoló szikrákat (ha voltak ilyenek). Persze a történet előrehaladtával igazolttá vált a jelenléte, de a kettejük románcát én akkor is csak egy forszírozott szerelmi háromszög kialakítására tett elkeseredett kísérletnek éreztem. Ez van.

Sci-fi rajongó énem a kicsit erőltetett lamúr ellenére is nagyon élvezte ezt a könyvet, és meg kell mondjam, hogy a szívem megszakadt a befejezés hirtelensége miatt. Nem semmi függővéget hagy.


Értékelés


Summa:

Sci-fi disztópia, a jobbik fajtából. Kell-e többet mondani? Nagyon tech-savvy és izgalmas nyomozás is van benne. 


Cselekmény
✰✰✰
Karakterek
✰✰✰
Világ – Háttér
✰✰✰
Eredetiség
✰✰✰
Stílus
✰✰✰
Borító
✰✰✰✰✰
Befejezés
✰✰✰










Nyereményjáték

Gyertek és utazzatok velünk!
A könyvben Regan különböző érdekes helyre utazik a Káprázat nevű program segítségével. Azonban a Káprázatba valami hiba csúszott és az emberek benne ragadtak. 

Mindennap más csodás helyre invitálunk titeket, ahol azt kell megállapítanotok, hogy “bugos” a kép vagy sem. A “bug” szó angolul bogarat jelent, informatikában pedig valami véletlenszerűen fellépő hibára utal. 
Tehát bizonyos helyen oda nem illő elemeket rejtünk el, nektek pedig nincs más dolgotok, mint megállapítani a képen van a normálistól eltérő részlet vagy sem. Ha találtál valami hibát a képen, akkor elég egy “igen” szó, ha a képen nincs semmi eltérő részlet és az eredeti képet látjátok, akkor elég egy “nem” szócska. 

A kiadó kizárólag Magyarország területére postáz! A nyerteseket emailben értesítjük, kérünk titeket, arra az emailre válaszoljatok. Amennyiben 72 órán belül nem kapunk választ az emailre, újabb nyertest sorsolunk. 

Kattints a képre a teljes mérethez!

a Rafflecopter giveaway

További állomások

09.15. - MFKata gondolatai
09.16. - Bibliotheca Fummie
09.17. - Kelly Lupi olvas
09.18. - Deszy könyvajánlója
09.19. - CBooks
09.22. - Insane Life
09.23. - Nem harap a...
09.24. - Könyvszeretet
09.25. - Roni olvas
09.26. - Dreamworld



Megjegyzés küldése

 
Back To Top