FRISS

2014. július 9.

Joss Stirling: Storm és Stone ~ Blogturné




A Manó Könyvek jóvoltából hazánkban is megjelent Joss Stirling - a Lélektársak sorozat szerzője - legújabb regénye, a Storm és Stone. Ennek örömére a Blogturné Klub tizenegy bloggere egy blogturné keretein belül bemutatja Raven izgalmas kalandját!

2014. július 3-tól mindennap egy-egy blogger teszi közzé a véleményét a könyvről, illetve rengeteg, a történethez kapcsolódó érdekességgel is találkozhattok majd, ha velünk tartotok. Érdemes követni a turnét, ugyanis nem csak plusz információkat tudhattok meg a könyvről és szereplőiről, de ahogyan az lenni szokott, nyerhettek is!


Joss Stirling
Storm és Stone



Az előkelő bentlakásos iskola borostyánnal borított falai között korrupció, botrány és egy összeesküvés baljós hálózata rejtőzik.

Az Amerikából jött Raven Stone-nak feltűnik, hogy valami nagyon nem stimmel. Először is ott vannak a titokzatos eltűnések. Aztán a tanárok hazugságai.

És most pedig a halálos fenyegetések…

A nyugtalanító történéseket csak tovább bonyolítja a rejtélyes Kieran Storm feltűnése, akinek nemcsak az agya penge, de a teste is döglesztő.

Raven érzi, hogy beleszeret a fiúba, de megbízhat olyasvalakiben, akiről szinte semmit sem tud?



Kiadó
 Manó Könyvek
Sorozat
 Struck #1
Oldalszám
 328 oldal
Kötés
 Puhakötés
Fordító
 Kiss Enikő Hajna
Megjelenés
 2014. 
Goodreads-rating
 4.05


Vélemény
Úgy kezdtem bele a Storm és Stone-ban, hogy csak és kizárólag a fülszöveget olvastam. De, gondoltam, mi lehet ebben rossz? Joss Stirling jegyzi, aki már bizonyította a Lélektársak trilógiával, hogy ért a romantikához. Bentlakásos iskola. Okos pasi. Mi romolhat el? Végül is semmi, mert a Storm és Stone beváltotta a hozzá fűzött reményeket, de úgy, hogy szinte semmiben nem az lett, amit vártam. 
Szívem szerint nem is mondanék róla semmit, hogy más is átélhesse azokat a megdöbbenéseket, akiket én a könyv olvasása közben. De ez ugye egy könyves blog, meg a blogturné keretein belül úgyis lelőtte mindenki a poénokat. Ezért a teljes megdöbbentés helyett inkább elmondom, hogy mik azok a pontok, ahol én magam meghökkentem.
1. Ez nem misztikus-romantikus történet.  Kiindulva Joss Stirling egyéb munkásságából azt gondoltam, hogy ez is fantasy elemekkel vegyített történet lesz és ezt a borító is alátámasztotta. A fülszöveg is kellően sejtelmesre sikeredett, így joggal gondolhattam, hogy számíthatok némi természetfelettire. Állíthatom, a természetfeletti elemek száma a könyvben nulla. Persze ez csak az első sokkig volt meghökkentő, aztán már megtanultam szeretni a realisztikus történetet is.

2. No persze a realisztikus szubjektív. A második WTF pillanat az volt számomra, amikor kiderült, hogy itt szó sincs amolyan amatőr nyomozósdiról, amikor a hozzá nem értő hőseink mindenbe belekotnyeleskednek, aztán a végén valahogy mégis sikerül felderíteniük a rejtélyt. A bűnüldözés itt hivatalos körben zajlik, ugyanis az iskolában zajló különös eseteken speciálisan képzett fiatalkorú nyomozók dolgoznak. Még csak nem is apró táskalopásokról van szó (most jut eszembe az is van benne...), hanem nagyszabású korrupciós és politikai ügyekről, valamint rejtélyes személyiségváltozásokról. Lényegesen komolyabb és professzionálisabb detektívesdi van itt, mint a szimpla ifjúsági regényekben, tehát ez mondjuk így bűnügyi regénynek minősül.

3. De persze van benne szerelem. Azt hittem, hogy ez központibb, elsődleges szerepet fog játszani, de végül is a nyomozás több időt vett el a könyvből, mint a romantika. Egy kis mínusz részemről, hogy ugyan mindekettő karaktert kedveltem - Raven intelligens és bátor volt, Kieran pedig kivételesen okos, de szociálisan nyers - de nekem valahogy nme volt maximumon a kémia közöttük. Talán azért, mert kicsit gyorsan történt a szerelembe esés - az én ízlésemhez mérten túlságosan is insta-love volt. 

4. És ha már Raven-nél tartunk. Nagyon régóta ez az első akármilyen stílusú regény, ahol a főszereplő fekete bőrű. Én nem tudom, hogy ez miért ilyen ritka, de mindesetre örültem a változatosságnak.

5. Ez az utolsó pont számomra nem csak meglepő, de kicsit bosszantó is volt. A nyelvezet. Nem olvastam az eredetit, az angol nyelvűt így nem tudom biztosan mi és hol romolhatott el, de számomra fájdalmasan gyermeteg volt néhol a szöveg. Mind a megfogalmazás, mind a szóhasználat néha középiskolai fogalmazás-ízű volt, ami nagy kár, mert egyáltalán nem illett a témához és a hangulathoz. Ez a könyv szokatlanul komolyan veszi a krimi státuszt, de a bárgyú szövegezés miatt ez néha nem jött át. Ezt nagyon sajnáltam.

Summa
Vérbeli krimi, komoly rejtélyek, szerethető karakterek, mint bűnüldözők. Gyors és akciódús könyv. Tökéletes ifjúsági nyomozós regény volna, ha a stílus nem rondítana bele.


Értékelés
Cselekmény
Aaaaa
Karakterek
Aaaag
Világ – Háttér
Aaaag
Eredetiség
Aaaag
Stílus
Aaagg
Borító
Aaaag
Befejezés
Aaaaa
Verdikt:
4,14

http://www.lira.hu/hu/jcbs/139427327

 
Nyereményjáték
Mostani játékunk során a nyomozásé lesz a főszerep! Ha velünk tartotok, Ti magatok is vérbeli detektívekké válhattok, ráadásul 2 szerencsés játékos gazdagabb lehet egy Storm és Stone könyvvel is.

Egy bűnöző menekülés közben elhullajtott néhány aktát, melyen híres könyves és filmes detektívek, ügynökök, kémek és nyomozók legfőbb ismertetői szerepelnek. Derítsétek ki, hogy kiket rejthetnek a leírások, majd ha már mindet megtaláltátok, azok segítségével rakjátok össze a bűnöző nevét, hogy minél előbb elkaphassuk őt. 
 
Feladat:
1. Lájkoljátok a Manó Könyvek és a Blogturné Klub facebook oldalát.
2. Találjátok ki, kiket rejtenek a leírások, és a neveket írjátok be a rafflecopter megfelelő mezőjébe. (Mindegyik mező kitöltése kötelező!)
3. Töltsétek ki a közös blogon található keresztrejtvényt, hogy a pirossal jelölt fősor kiadja a bűnöző nevét. Ezt a nevet pedig írjátok be a rafflecopter erre kijelölt mezőjébe. (Kötelező!)
4. A hiányzó betűket a közös blogon keressétek.


Nyomozásra fel!
A blogturné:
07/03 MFKata gondolatai
07/04 Kelly és Lupi olvas
07/05 Roni olvas
07/06 Könyvszeretet
07/07 Zakkant olvas
07/08 Insane Life
07/09 Nem harap a ...
07/10 CBooks
07/11 Deszy Könyvajánlója
07/12 Media Addict
07/13 Dreamworld

Megjegyzés küldése

 
Back To Top