FRISS

2014. július 23.

Rejtély a kolostorban ~ Philippa Gregory: A sötétség rendje ~ Blogturné


A Cartaphilus Kiadó jóvoltából hazánkban is megjelent Philippa Gregory legújabb regénye, A Sötétség Rendje. Ennek örömére a Blogturné Klub nyolc bloggere egy blogturné keretein belül bemutatja Luca és Isolde rejtélyekkel átszőtt történetét!

2014. július 21-től mindennap egy-egy blogger teszi közzé a véleményét a könyvről, illetve rengeteg, a történethez kapcsolódó érdekességgel is találkozhattok majd, ha velünk tartotok. Érdemes követni a turnét, ugyanis nem csak plusz információkat tudhattok meg a könyvről és szereplőiről, de ahogyan az lenni szokott, nyerhettek is!



Philippa Gregory: A Sötétség rendje
Changeling

Kiadó:   Cartaphilus

Sorozat:   Sötétség rendje #1

Oldalszám:   280  oldal

Kötés:  Puhakötés

Fordító:   Szilágyi Zsófia

Megjelenés:   2014



1453, Róma. A fiatal papnövendéket, Lucát eretnekséggel vádolja az inkvizíció, amiért útmutatás nélkül olvasta a Bibliát, tiltott könyvekből tanult. Ráadásul születésének körülményeiről is furcsaságokat pletykálnak. Csak úgy úszhatja meg a vádemelést, ha csatlakozik a pápa alá tartozó titkos rendhez, amely a sötétség és a félelem titkait kutatja.

Első küldetése a Lucretili-apátságba vezeti Lucát, ahol rémisztően furcsa dolgok történnek, amióta az ifjú apátnő, Isolde vette át a zárda vezetését. Az apácákat rémálmok és tévképzetek gyötrik, némelyiken megjelennek Krisztus sebei. Amikor az egyikük váratlanul és különös körülmények között meghal, a koporsója fölött összecsapnak az indulatok. A bizonyítékok minden kétséget kizáróan egyvalaki ellen szólnak - de vajon megbízhatóak-e?

Philippa Gregory új helyszínt választott legújabb regénye cselekményéhez: a középkori Itália útjait vándor szerzetesek, földesurak, keresztes lovagok, földművesek, apácák, mór rabszolgák és banditák járják. A fiatalabb olvasókat célzó fordulatos történetből nem hiányzik a nyomozás izgalma, a középkor borzongató kalandja és persze a szívdobogtató szerelmi bonyodalom sem.





Aes Sedai with horsePhilippa Gregorynak eddig csak hírét hallottam, de mikor 
olvastam, hogy belekezdett ebbe a misztikus-történelmi ifjúsági sorozatba akkor rögtön úgy döntöttem, hogy itt az ideje, hogy kipróbáljam bejön-e nekem az ő stílusa. Nos, bejön, de közel sem azt kaptam a könyvtől amire számítottam.

Az első gondolatom az volt, mikor elolvastam a fülszöveget, hogy ez amolyan "A rózsa neve"-féle történet lesz, persze milliószor közérthető formában. A hasonlóság természetesen annyiban ki is merül, hogy a monostorba/kolostorba jön nyomozni a Szentszék különösen intelligens küldötte, aki segít felderíteni a zárt közösségben előforduló titokzatos bűneseteket fiatal segédjével. Ennyi. Philippa Gregory hősei mind fiatalok és nem is tartoznak szigorúan az egyház kötelékébe, ezzel kényelmesen utat nyitva a románcnak. Azt hittem, hogy túlságosan gyermeteg lesz, de még csak véletlenül se ifjúsági könyv ez, attól függetlenül, hogy a szereplők fiatalok. Szerintem korosztályfüggetlen olvasmány, fontosabb a történet, mint a karakterek élete, vagy életkora.

Medieval Castle, EnglandA történet maga különös ívet ír le. Már a könyv felénél jártam, mikor az apátság rejtélye megoldódni látszott. Kérdeztem is magamtól, hogy mi lesz itt még, de hamar rájöttem, hogy az írónő nem egy, hanem két rejtély megoldását várta el Lucától és csapatától a könyvben. Érdekes megoldás volt, de nem zavaró, sőt, a két különálló misztikus bűnestet szépen összekötötte a karakterek egyéni útjával. megvallom, nekem a második eset, amelyről nem tesz említést a fülszöveg, még jobban is tetszett, mint az első. Ami azt illeti, ezeket a megoldandó esteket csak nagy jóindulattal nevezhetnénk misztikusnak és inkább csak az adott kor hiszékeny és babonás emberének tűnhettek természetfelettinek. Nem is nagyon nehéz kibogozni a rejtélyeket, szinte mindkettő megoldását már a felbukkanásakor ki lehet következtetni. Ami jó, hogy a nagy meglepetések nélkül is élvezhető a könyv, hiszen inkább az a lényeg, hogy az adott korban milyen extrém módon és félelemmel reagáltak minden kicsit is furcsa esetre. 

Portfolio: Larry Rostant: ImageEzeknek az ellenpontja kellene lenni Lucának, aki a pápa küldötte és a bevezető fejezetekben kivételes intelligenciáról és már-már az eretnekséget súroló logikus gondolkodással és nyitott, haladó elmével rendelkezik. Különösen élveztem a bemutatkozáskor levezetett hitszegő elméletét és a teológiai-filózófiai érdeklődését az arab számok iránt. Sajnos az ígéretes kezdet után vajmi keveset villant meg túlfejlett értelmi képességeiből. Nem mintha nem csillogtatná meg nyomozói, elemzői tudását az esetei során, de a gondolataiból, észjárásról igen keveset oszt meg velünk. Philippa Gregory írói stílusa kicsit személytelen volt nekem, inkább leíró jellegű, mesélő, mint az érzelmeket boncolgató. Talán ezért is szorul háttérbe a románc is, vagy legalábbis nem nagyon perzselő a vonzalom a két főhős között. Isolde karakterével hasonlóan jártam, kedveltem talán, de nem ismertem meg. A legtöbb személyiséget a(z elvileg) mellékszereplők mutattak, közülük is Freize, a nagyszájú és pimasz, de jószívű lovászfiú volt a kedvencem. Néha sokkal inkább éreztem őt a főhősnek, mint Lucát, a nyomozásban is sokat segít és a képességei is hozzátesznek az egyéniségéhez, lényegesen fontosabb szerepe volt, szerintem, mint a gazdájának. Azt azért éreztem, hogy mind az Ő állatszelídítő képessége, mind Luca rejtélyes váltott gyermek származása tartogat misztikus meglepetéseket, de erre még nem derült fény. (Nem lehet véletlen, hogy a könyv eredeti címe Changeling vagyis tündérgyermek, váltott gyermek.)

A rejtélyek reális, és korántsem megdöbbentő megoldása nem vont le számomra a könyv élvezeti értékéből, de inkább a a hangulatot, a középkori eszmevilág hiteles bemutatását és a zárt közösségek babonás félelmeit, nyájszellemét leíró részeket élveztem a legjobban.

A könyv esetei megoldottak így a regény akár egymagában is megállja a helyét, de a karakterek sorsa nem eldőlt. Mindenképpen kívánja a folytatást.


Értékelés
ggg

Summa:

Misztikus rejtélyekkel teli könyv kevés természetfelettivel, viszont annál több középkori babonás félelemmel és hiteles történelmi és vallástörténeti ténnyel. Élvezetes olvasmány lehet minden korosztálynak aki szereti a történelmi ihletésű kalandokat.

Cselekmény
aaa
Karakterek
aaaa
Világ – Háttér
aaaaa
Eredetiség
aaaaa
Stílus
aaaaa
Borító
aaaaa
Befejezés
aaaa







Blogturné Extra



Kael
Freize

"Freize, a konyhásfiú, jól tud bánni az állatokkal, a lovakat bármire megkérheti és bármit meg tud ülni."

A széles vállú, szögeletes arcú Freize konyhai kisegítő volt a monostorban. Csak néhány évvesl idősebb, mint Luca, akit segített, mikor az belépett a monostorba és hűséges társa lett. Alacsonyabb származású, mint Luca, ezért "uracskámnak" szólítja azt.

Freize képességei és tulajdonságai közé tartozik az állatok felé irányuló intuíció, praktikus és logikus gondolkodás és érző szív.

Silken tresses, a whisper of sound, a shaft of light.  The surge of power....Joy at last.A hűségére akkor derül fény, mikor önként jelentkezik, hogy otthagyja a monostor biztonságát és társul szegődik Luca mellé. Kiegyensúlyozott, értelmes és sokszor Ő józan ész hangja a megfigyelései segítenetek megoldani Lucának a rejtélyeket a monostorban és később.

"-  Te meg onnan az ördögből veszed, hogy selyem alsószoknyában jár? - kérdezte Peter is  ingerülten. - És egyáltalán, hogy mersz így beszélni egy ilyen hölgyről? 
- A mosókonyhában láttam száradni, és eltűnődtem, kié lehet. Különösnek tűnt egy ilyen ruhadarab felbukkanása egy olyan rendben, amelynek tagjai szegénységet fogadtak. Fülelni kezdtem. Lehet, hogy bolond vagyok, de a fülem jó. Amikor... nővér elhaladt mellettem hallottam az alsószoknyája suhogását. Ő persze nem tudhatta, hogy feszülten hallgatózom, de a selyem halk surrogását meghallottam. Nem csak egyféleképpen lehet vizsgálatot folytatni - bólogatott Peter felé önelégülten. - A gondolkodáshoz nem szükséges, hogy az ember tudjon írni-olvasni. Néha elég figyelmesen hallgatózni. "

Freize a "lovas szava" képességgel bír, aminek köszönhetően a lovak figyelnek rá, és teljesítik a kéréseit.


Nyereményjáték


Luca a Sötétség Rendjének ifjú tagjaként járja a birodalmat, s kutatja a sötétség és félelem titkait. 
Miután megtudja aktuális küldetésének részleteit, a helyszínre utazik, hogy kivizsgálja azt, valamint, hogy a törvényeknek megfelelően, a pápa nevében intézkedjen.
Útja során vele tart Freize, a kissé bohókás konyhai inas, és Peter testvér, aki a feljegyzésekről gondoskodik. 
Ám egy napon, amíg Peter testvér leheveredik néhány órára, a tréfás kedvű, gyanakvó Freize úgy dönt, megvicceli az öreget, és összekeveri a küldetéseikről szóló feljegyzéseket. Közben Luca, mit sem sejtve a csínytevésről, tovább kutakodik az eltűnt aranyrögök után. Este azonban észreveszik, mit tett Freize, és kétségbeesetten próbálják helyreállítani a károkat.
Segítsetek nekik megfejteni, mely bűnösöket, vádlottakat rejtik az egyes iratok!

Feladat:
1. A feljegyzések alapján fejtsétek meg, mely híres történelmi személyekről van szó, és a neveket írjátok be a rafflecopter megfelelő mezőjébe. (Kötelező!)
2. Lucával eredjetek az aranyrögök (!) nyomába, és számoljátok össze, hány darabot találtok. De vigyázzatok, nem minden arany, ami fénylik!  (Erre július 28 -tól nyílik lehetőségetek, a Blogturné Klub blogján. Aznap nem lesz értékelés, csak kincsvadászat. Nem kötelező megcsinálni, de plusz esélyeket jelent.)
3. Találjátok ki, a játékban szereplő történelmi személyek közül ki(k)ről írt már könyvet Philippa Gregory. (Kötelező!)

Kalandra fel!

Figyelem! 
A kiadó csak magyarországi címre postáz! 
Amennyiben a nyertes 72 órán belül nem válaszol a sorsolás után kiküldött értesítő emailre, úgy új nyertest sorsolunk!






a Rafflecopter giveaway

További állomások


07/21 Kelly Lupi olvas - Isolde
07/22 Dreamworld - 15. századi apátságok, kolostorok
07/23 Nem harap a... - Freize
07/24 Könyvszeretet
07/25 Insane Life - Borítók
07/26 Deszy könyvajánlója
07/27 Zakkant olvas
07/28 Blogturné Klub - Aranyrög vadászat
07/29 Könyvgalaxis

Megjegyzés küldése

 
Back To Top