FRISS

2014. március 1.

It's good to be bad!


Ki ne kapta volna azon magát, hogy az erős és igazságos jófiú helyett vagy mellett a rosszfiúknak is szurkol. Velem rendszeresen előfordul, hogy elcsábulok a sötét oldaltól és a voksom a gonosztevők mellett teszem le. It's good to bad! 

Úgy tűnik a film és könyvvilág is osztja a nézetemet, mert mostanában egyre gyakrabban találkozunk olyan karizmatikus és vonzó ellenfelekkel, akiknek nagyobb rajongótáboruk lesz, mint a jófiúknak. 

Most ezekből a rossz fiúkból/rossz lányokból állítottam össze egy (szubjektív) toplistát. Lehet egyet nem érteni, kíváncsi vagyok ti melyik sötét karaktereket szerettétek legjobban!


A Tündérkrónikák és Dani O'Malley krónikák sorozat szexis skót ifjújának a sorsa megpecsételődött, mikor akaratlanul a sötét útra lépett. A szépen lassan Unseelie-vé váló Christian saját bevallása szerint is romlott és zavart, de valahogy még a legfelkavaróbb tettei után és mögött is fel tudja fedezni az ember azt a jó kedélyű és vonzó fiút, aki volt. Én hiszek a megváltásában.

Hol találkozhatsz vele? Tündérkrónikák sorozat, Dani O'Malley krónikák könyvekben. az előbbiben még emberi, az utóbbiban már semi-unselie formában. OOOppps *spoiler* :DD


A Charlize Theron által megformált Ravenna volt az egyetlen ok, amiért a Hófehér és a vadász valamelyest értékelhető film lett. A megkeseredett királynőben megvolt minden, ami miatt imádom a gonosz karaktereket. Sötét vonzalom, fekete mágia és fájdalom, ami azzá tette, ami. A csodálatosan szép és kivételesen tehetséges Charlize remekül jelenítette meg a könyörtelen királynőt, aki persze legalább annyira szánnivaló volt, mint gonosz.

Hol találkozhatsz vele? Hófehér és a vadász filmben. Ha másért nem, miatta érdemes megnézni.



Riddick nem a hagyományos értelemben vett villain, azaz gonosz, hiszen lényegében Ő a filmjei főhőse. No de azért nem mondhatni azt se, hogy a többszörös gyilkos és szökött fegyenc ártatlanka volna. Ritkaságszámba megy, hogy negatív főhősök főszerepet kapjanak és valószínűleg Vin Diesel remek karaktermegformálásnak hála a Pitch Black készítői is meglepődtek, hogy Riddick mekkora rajongótáborra tett szert. A legjobb Riddickben, hogy nem mentegetik és Ő sem mentegeti magát. Kegyetlen, ügyes és képzett gyilkos, aki nem is igen akar több lenni ennél. Nincsenek világmegmentő tervei és ambíiói, nem kar leigázni senki és semmit. Túl akar élni. Pont. Imádom. Pont.

Hol találkozhatsz vele? Pitch Black, Riddick - A sötétség krónikái, Riddick, valamint az animációs filmekben: Dark Fury, Blindsided.


Még csak meg sem jelent a film, csupáncsak a trailer, de már így is rajongok Angelina Jolie Demóna alakításáért. Az ígéret szerint most megtudhatjuk, hogy mi áll a háttérben, mi az igazság Csipkerózsika történetét illetően. Ahogy a bemutatóból is kiderül valószínűleg Maleficent, vagyis Demóna lesz a film központi karaktere, így az Ő szempontjából ismerhetjük meg a sztorit. Már alig várom, hogy közelebbi ismertségbe kerüljek Demónával és megtudjam, hogy hogyan vált belőle sötét és ijesztő varázslónő.

Hol találkozhatsz vele? A hamarosan megjelenő Maleficent filmben, avagy a klasszikus Csipkerózsikában.


Ugyan az Árnyvadászok, a Végzet ereklyéi sorozat rajongói nem mind értenek egyet abban, hogy vajon melyik külcsín is áll jobban Valentine Morgenstern-nek, a könyvekben leírt fehér-szőke imidzs, vagy a Jonathan Rhys-Meyers által bemutatott dark wave külső (én az utóbbira teszem le a voksom), de abban bizonyára egyetértenek, hogy a különösen elhivatott és intelligens valentine mindkét felállásban hatásos gonosz. Ő az a fajta rosszfiú, akinél elgondolokzol. Valóban tényleg annyira rossz az, amit csinál? Persze, nem éppen elfogadhatóak a módszerei, de az érvei és elvei azért nem ésszerűtlenek. A saját háborújában Ő hősnek hiszi magát és van annyira karizmatikus, hogy ezt másokkal is elhiteti. Ezt szeretem az ilyen árnyalt karakterekben. Ahogy a fenti idézeten is áll: Minden csak felfogás kérdése. 

Hol találkozhatsz vele? A Végzet Ereklyéi könyvsorozat és A Csontváros mozifilm.


Hogy is lehetne vitatkozni egy szuperintelligens és szupererős ellenféllel, akinek a dühe jogos felháborodásból fakad. A Benedict Cumberbatch által megformált Khanra (igen tudom, hogy volt Wrath of Khan, de a Modern Talking frizus ürgét hagyjuk ki most ebből...) én nemigen tudtam haragudni. A hol csendesen számító és kalkuláló genetikailag módosított ember és a félelmetes harcos csak azért jelentett veszélyt, mert megbolygatták békés álmát. Békén kellett volna hagyni, ennyi. :) Na de komolyan, ahogy már fentebb is leírtam, mi sem vonzóbb egy olyan gonosztevőnél, akinek küldetése van, amiben hisz. És ugyan ki hibéztatná, hogy kinyírta az Admirálist? én ugyan nem...

Hol találkozhatsz vele? Legújabban a Star Trek - Sötétségben mozifilmben, eredetiben a khan haragja című Űrszekerek részben.


Jokert egyformán szeretem mindkét feldolgozásban amiben moziba került (képregény témában nem vagyok nagyon otthon, úgyhogy erről nem tudok nyilatkozni). Annyi bizonos, hogy a comic-book-szerű, Jach Nicholson féle Joker és a valószerűbb, de nem kevésbé őrült Heath Ledger által megformált verzió nagyon is eltérnek egymástól. A korábbi Joker inkább klasszikus gonosztevő aki a sorsában bekövetkző változást akarja megbosszulni, míg az újabb Joker csak a káoszt keresi és ebben megtalálja a tökéletese ellenfelet és ellenpólust Batman személyében.  Ki ne élvezne egy ilyen párbajt? Mi lenne egy hősből, ha nincs méltó ellenfél? Mi lenne a gonosztevőből, ha nincs aki megállítja? Jokerre egyszerűen szükség van.

Hol találkozhatsz vele? Többek között a Sötét Lovagban és a Batman-ban.


Valószínűleg kevesek számára ismert a lista bronzérmese. A Darkling (nem, nem ismeretes az eredeti neve) az egyik legjobb, ha nem a legjobb könyves gonosz, akit olvastam. A furcsa az, hogy amennyiben valaki spoiler-free mikor elkezdi olvasni Leigh Bardugo The Grisha sorozatát (Ti most már nem lesztek azok...) akkor hamar megszereti a sötét, hatalmas, de ennek ellenére közvetlen figurát. A fordulat akkor jön, mikor később kiderül, hogy valójában Ő nem a jófiú, hanem éppen ellenkezőleg. Ekkor már azonban nincs mit tenni, a Darkling eszméi és érvei mélyen beivódtak az emberbe és kezdi úgy gondolni, hogy valójában igaza van és a hadjárata érthető és szükséges. Hiába követ el borzalmasabbnál borzalmasabb tetteket akkor sem tudod kizárni, hogy vele kellene tartani. Emiatt imádom, mert egyszerre lehet gyűlölni, mert igaza van és rajongani érte, mert igaza van. Még mindig bízom benne, hogy a trilógia befejező részében lesz valami felmentés számára. Ha nem, akkor én inkább ebben az esetben a gonosz győzelméért szurkolok!

Hol találkozhatsz vele? Leigh Bardugo The Grisha sorozatában.


Moriarty a klasszikus ellenfél. Az Ellenfél. Hiszen mint olyan, majdnem teljesen egyezik a főhőssel. Sherlock és Moriarty az érem két oldala. Mindeketten kiemelkedően intelligensek, arrogánsak, önzőek és igenis élvezik az egymással való hadakozást. Úgymond megtalálták egymásban a megfelelő partnert. Ezért különösen érdekes figyelni az Ő kettejük párbaját, hiszen "földi halandók" egyszerű agykapacitással nem is nagyon érthetik, hogy milyen kettejük viszonya. Moriarty számos feldolgozásban szerepel, mint Sherlock ellenfele, mindben kicsit különbözőképpen, de abban egyeznek, hogy Ő Sherlock Holmes szellemi megfelelője és gonosz alteregója.

Hol találkozhatsz vele? Megszámlálhatatlan Sherlock feldolgozásban, leutóbb a BBc féle Sherlock-ban, és az eredeti Sherlock Holmes történetek közül kettőben: The Final Problem és a Reichenbach Falls.


Lok a tipikus félreértett hős. A mellőzött testvér, az elárult és becsapott fiú, aki azt a sorsot igyekszik beteljesíteni amitől megfosztották. Tom Hiddleston zseniális alakítása meghozta Loki számára az elismerést, hiszen a Marvel univerzumban lassan már több rajongót szerzett magának, mint a szuperhősök összesen. 

Lokival lehet azonosulni és ugyan elvileg ellenfél, de mi is olyan hamar megbocsátjuk neki minden tévedését és könyveljük el botlásnak minden hibáját, mint testvére Thor. Végül is a csíntevés istenéről beszélünk, hogyan lehetne Ő megbízható és igazságos? Nem is kell annak lennie. Legyen csak Loki bosszúszomjas és hatalommániás, mindegy milyen úgyis mindenki térdre borul előtte!

Hol találkozhatsz vele? Thor, Thor 2- A sötét világ, amit egyedül visz a vállán, valamint a kötelezően megtekintendő Bosszúállók moziban. Meg persze a képregényei világában, amiben más forráshoz kell fordulni, mert számomra ismeretlen terep...

Nos, ők az én toplistás gonosztevőim, Ti kit tennétek fel a saját listátokra?



Megjegyzés küldése

 
Back To Top