FRISS

2013. október 23.

Csontszüret Blogturné – 4. nap ~ Sheol


Nagy örömömre a Blogturné Klub górcsöve alá került a Csontszüret is, Samantha Shannon nagy sikerű debütáló regénye, amely a világ számos országa után magyarul is megjelenik az Atnanaeum Kiadó jóvoltából. A turné keretében hat blogger mutatja be nektek a könyvet és kalauzol el titeket Scion bonyolult világában.

A mai napon az eléggé lelkesedő posztom után Sheol-t ismertetem meg veletek  térképpel együtt.

Persze ma is kereshettek csontot a nyereményjáték keretében!


A Könyvről
tn_205x300_139420302 2059. Scion London. Paige Mahoney látszólag egy átlagos tizenéves lány, aki titokban egy alvilági szervezetnek dolgozik. Kisstílű lopások helyett ő nagyobb tétben játszik. Paige egy álomhacker, aki feltöri mások elméjét, és a gondolataikban kutat fontos információk, összeesküvési tervek után. Mindezt pénzért. Egy nap azonban sötét és gonosz erő keríti hatalmába... beláthatatlan következményekkel.
Oxford több évszázada lekerült a térképről, azóta titkos börtönváros, ahol a paranormális bűnözőket tartják fogva egy idegen faj felügyelete alatt. A Rephaimok belőlük toboroznak hadsereget, hogy véghezvigyék titkos tervüket. Paige mentora és kiképzőtisztje Arcturus, a vérhitves, aki mestere és halálos ellensége is egyben. Ahhoz, hogy szabaduljon, be kell törnie mestere elméjébe, és felfedni a titkát...
A hét kötetesre tervezett sorozat, akár a Trónok harca vagy Az éhezők viadala, korunk nagy sagája. A regényfolyamot 24 országban a legjobb ifjúsági és fantasy kiadók adják ki, az első rész a megjelenést követően azonnal a sikerlisták élén landolt, a történetből készülő filmet pedig az Imagination Studios forgatja.
Megjelenés ideje: 2013. október 28.
ISBN: 9789632932873
Oldalszám: 528 oldal
Fordította: Juhász Viktor
Ára: 3990 Ft
Megvásárolható
alogo

Vélemény


Előre bocsátom nem lesz őrült lelkesedéstől mentes ez a vélemény. Nagyon régóta vártam erre a könyvre. És itt most nem azt a nagy hype-ot értem, ami körbevette a kiadást, hogy ez a következő Harry Potter, meg ilyesmi. Nem. Hanem arra, hogy nagyon régóta vágytam rá, hogy egy könyv annyira elvarázsoljon, hogy ujjdobolós türelmetlenséggel várjam, hogy mikor tudok visszatérni az olvasásához és hogy ezen gondolkodjak, ha távol vagyok tőle. Teljesen együtt éltem vele és már most elvonási tüneteim vannak, hogy nem olvashatom a folytatást.

Az első, amit a hangzatos bevezetés után meg kell említenem, hogy semmiben sem hasonlít a Harry Potterre, maximum csak annyiban, hogy angol. Vége is. Most rátérhetünk a könyv valódi értékeire.

1) A világ. Varázslatos. Nem mondom, hogy egyszerű lesz felfogni, jómagam kinyomtattam hozzá a fellelhető segédanyagokat, térképeket, stb, hogy jobban kiigazodjam rajta. Számomra az, hogy jegyzetelnem kellett és utánaolvasnom egy könyvnek nemhogy hátrány, de egyenesen élmény volt. Ami a többek által is emlegetett tömény kezdést illeti, igen, az rengeteg információ egyszerre, ráadásul egy olyan világban, ahol semmi előképzettségünk nincs, hiszen teljesen eredeti. Mély vízbe dob minket az írónő, de hogy másként tanulnánk meg úszni? Umberto Eco is bevallottan azért írta lassúra a Rózsa neve elejét, hogy az olvasó megérdemelje az utolsó felét, ami viszont rém izgalmas. Samantha Shannonnak nem hinném, hogy ez volt a célja, másrészt az eleje sem unalmas az agyzsibbasztó adathalmaz ellenére, csak némi hozzászokást igényel. A mi általunk ismert világ nagyjából 200 évvel ezelőtt elkanyarodott és új irányt vett, szóval egyszerre alternatív és disztópikus az univerzum, de szerintem inkább a fantasy elemek hangsúlyosak az különleges képességű emberekkel és az új fajokkal.

Amint a cselekmény beindul és felfogjuk a világ működését már el is vesztünk benne teljesen. Velem így történt. Azt azonban el kell mondanom, hogy mindvégig érnek meglepetések Scionnal kapcsolatban, de nem erőltetett újdonságokat tudunk meg. A világfelépítés rendkívül alapos és repedésmentes, nem igazán lehet belekötni. Én nem is akarok.

2.) A karakterek fantasztikusan élőek és érdekesek. Az írónő nem sajnálta az időt arra, hogy az úgynevezett mellékszereplőket is izgalmas tulajdonságokkal és személyiséggel ruházza fel. Ugyan Paige bandáját, a Hét Pecsétet viszonylag kevéssé ismerjük meg az elején, de az álmai,  visszaemlékezései alatt mi is megismerjük és megszeretjük őket. Az egyes szám első személyben írt történetek kulcspontja azonban mindig az, hogy magát a mesélőnket, a hősünket mennyire tudjuk megszeretni. Paige erre tökéletesen alkalmas. Magabiztos és erős csaj, aki igen sokat megélt és határozott elképzelései vannak az életére vonatkozóan. Saját döntéseket hoz, nem fél ellentmondani, de nem hősködik feleslegesen. Tudja mikor kell meghúznia magát és engedelmeskedni, de sohasem lehet betörni. A hideg kiráz az olyan női hősnőktől, akik azzal akarják bizonyítani tökösségüket, hogy mindenen lázadoznak. Szerencsére Paige nem ilyen. Nem adja fel a terveit, az álmait a személyiségét, de felismeri, ha felesleges keménykedni. Szerintem ez az intelligens hozzáállás teszi őt igazán vonzó és példaszerű szereplővé.

És akkor jöjjön egy kis olvadozás. Samantha Shannon megteremtette nekünk a Nagymestert, Arcturust, aki igazán magával ragadó férfi főszereplő. Úgy rajongani való, hogy lényegében soha nem veszi le a hidegség álarcát, de a tettei mindig elárulják a törődését. Sohasem tudhatod biztosan, hogy teljesen megbízhatsz-e benne, ahogy Paige sem. Különös kegyetlenségre képes és nem teljesen emberi az értékrendje, minthogy nem is ember. Azonban tudni, hogy az érzelemmentes külső alatt valami egészen fantasztikus rejtőzik. Nagyszerű a kapcsolat is, ami közte és Paige között van. A bizalomteremtés, az alá-fölé rendeltség és tisztelet játszmája ez, ami sokszor próbára tétetik, de mindig sziporkázó. Samantha Shannon valami eszméletlenül ért ahhoz, hogyan teremtsen olyan interakciót a szereplői között, hogy odaragasszon az oldalakhoz. Pedig nincsen a kapcsolatukban semmi klisészerű. Nincsenek nagy érzelemnyilvánítások, nincsen romantikázás és összeborulás, de még érintéseknek is híján vagyunk, de mégis olyan magasfeszültség vibrál e két szereplő között, hogy az valami perzselő. Bravó Samantha, engem világ életemre Arcturus rajongóvá tettél!

3.) Hibátan cselekményvezetés. No, erről nem írhatok sokat anélkül, hogy elárulnám a könyv titkait. Hullámvasútszerűen néha nagy izgalmakat, néha lassú felderítést, máskor váratlan felfedezéseket rejt a könyv, sosem tudhatod, hogy mire számíthatsz. Egy biztos végig heves szívverést okoz, és különösen erős függőséget.

Mint azt már tudható a sorozat hét könyvre van beállítva és még egyelőre ismeretlen időpontban fog megjelenni a következő. Lényegileg ez a kötet szépen keretbe van foglalva, nem éreztem úgy, hogy váratlanul szakad meg, de természetesen nem számíthatunk kielégítő befejezésre. A könyv rejtélyeinek elenyésző százalékát sikerül csak megfejtenünk és megértenünk mégis úgy tettem le a könyvet, hogy egyszerre éreztem jóleső befejezettségérzést és hihetetlen vágyódást a folytatásra. Siess Samantha, siess. A Csontszüret megvonás hamarosan fizikai tüneteket fog produkálni rajtam!

REAKCIÓ:




Sheol
Sheol a rephaimok büntetőkolóniája és ezzel a könyv tulajdonképpeni helyszíne. Sheol Nashira vérúrnő irányítás alatt működő telep a valamikori Oxford területén rendezkedett be és lett az idegen faj főhadiszállása, ahová begyűjtik és ahol kiképzik a Paige-hez hasonlókat.

Itt találjátok hozzá a térképet, hogy Ti is együtt járhassátok be a szereplőkkel és sose tévedjetek el.

A térkép egyébként igen nagy hasonlóságot mutat Oxford valódi térképével, lévén ez képezi alapját. Az igazi Oxford alaprajzot itt találjátok: http://www.planetware.com/i/map/ENG/oxford-map.jpg


Katt a nagyobb képért!

Nyereményjáték

Az ősz a betakarítás, az aratás, a szüret ideje. Van, aki szőlőt, van aki almát szüretel, mi azonban most egészen másra vadászunk. Tartsunk Csontszüretet!
Samantha Shannon hamarosan megjelenő könyve kapcsán a blogturné részvevő állomásainak oldalain kell egy-egy csontot „leszüretelnetek”, a segítségetekre álló meghatározások alapján.
A nyereményjáték során 2 példányt sorsolunk ki a könyvből: egyet azok között, akik like-olták a kiadó és a Blogturné Klub facebook oldalát, egy másikat pedig azok között az ügyes játékosok között, akik emellett megtalálták valamennyi "csontunkat"!
Rajta hát, szüretre fel!
a Rafflecopter giveaway

Trailer


Beleolvasó

Blogturné
banner nagy jo2

Résztvevők:
10/20. Roni Olvas - Paige és Arcturus bemutatása
10/21 . Deszy könyvesblog - A Hét Pecsét bemutatása
10/22.. Dreamworld - Álomcast
10/23. Nem harap a … - Sheol városáról
10/24. MF Kata blogja- A Tisztánlátók fajtái
10/25. Kelly Lupi Olvas



Megjegyzés küldése

 
Back To Top