A tízes számú.
A játékleírásban találod meg a részletes szabályokat! --> Vissza a játékleíráshoz
Ma nagyon fincsi rejtvényt hoztam nektek. Recepteket fogtok olvasni. Ki kell találni, hogy melyik könyvből származnak. (Ugyanabból persze, de ha kitaláltátok Mesterdetektív fokozatban ezúttal szerintem érdemes megnézni a Tanoncot is, mert az is nagyon finom! :) És persze ki is lehet próbálni őket. Bon appétit!
Melyik könyvből származnak a receptek?
A válaszokat csak a lenti e-mail címen fogadom el, kérlek csak egyszer válaszoljatok, felesleges többször, mert nem jelent nagyobb esélyt. Légyszi ne áruljátok el a megfejtést kommentben sem, ne rontsuk el mások szórakozását. Köszönöm.
Fahéjas csemege
Hozzávalók 36 darabhoz:
10 dkg olvasztott vaj
20 dkg barnacukor
10 dkg kristálycukor
2 felvert tojás (csak villával verd fel)
2 teáskanál vaníliaaroma
1 teáskanál fahéj
1 teáskanál szódabikarbóna
1 teáskanál borkősav-por (alapvetően fontos!)
1 teáskanál só
30 dkg fehérliszt (nem átszitált)
Tésztagolyó bevonathoz:
5dkg cukor
1 teáskanál fahéj
Olvaszd meg a vajat, add hozzá a cukrot és keverd össze. Amíg felvered a tojásokat, hagyd szobahőmérsékleten, majd keverd hozzá a tojásokat is. Adagold hozzá a vaníliát, a fahéjat, a szódabikarbónát, a borkősav-port és a sót. Jó alaposan keverd össze. Részletekben szórd bele a lisztet, és minden adag liszt után keverd a tésztát.
Kézzel formálj belőle dió nagyságú golyókat. (Ha a tészta túlságosan ragadós, tedd be egy órára a hűtőbe.)
Keverd össze a cukrot és a fahéjat egy kis tálban, forgasd meg benne a tésztagolyókat. Kizsírozott sütőlapra egymástól 7-8 cm távolságra tedd, lisztezett fakanállal lapítsd le a golyókat.
Előmelegített sütőben 165 fokon süsd 10-15 percig. (Egy kicsit aranyszínűnek kell lenniük a széleken.) 2 percig hagyd a sütőlapon hűlni, majd tedd sütőrácsra és azon hagyd kihűlni.
(Lisa nagyon szereti ezt a süteményt - volt alkalom, amikor legalább egy fél tucatot megevett egy ültében.)
***
Pikáns meglepetés
Hozzávalók:
Készen kapható gyümölcstorta alap
Töltelékhez:
3 tojás
4 tojás sárgája (a fehérjéket tedd keverőtálba, hadd melegedjenek fel szobahőmérsékletűre, a sült tojáshabhoz kellenek)
10 dkg kristályukor
1 dl víz
2 evőkannál ételkeményítő
1 lime kifacsart leve
2 citrom kifacsart leve
1-2 teáskanál citromhéj
1 evőkanál vaj
(Duplafalú vízmelegítővel nagyon könnyen elkészíthető ez a recept, de ha nagyon óvatos vagy és állandóan kevered, nem ég le, úgyhogy egy nyeles serpenyőben közepes lángon közvetlenül a tűzhelyen is megcsinálhatod a citromos tölteléket.)
Tegyél vizet egy duplafalú vízmelegítőbe és melegítsd, amíg forrni kezd.(Ne használj sok vizet, nem érheti el a duplafalú vízmelegítő tetejének az alját.) A tűzről levéve, a vízmelegítő tetejében verd fel az egész tojásokat és a tojások sárgáját. Öntsd hozzá a vizet, valamint az összekevert lime- és citromlevet. Egy tálkában alaposan keverd össze a cukrot a keményítővel. Add hozzá a vízmelegítő tetejében lévő tojásos keverékhez és jól kavard össze.
Tedd vissza a vízmelegítő tetejét a lobogó vízre, és gyakran keverd meg, amíg a citromos pitetöltelék be nem sűrűsödik. Add hozzá a citromhéjat, meg a vajat, és alaposan keverd össze. Hagyd hűlni a tölteléket, amíg elkészíted a tojáshabot.
Tojáshab (sokkal könnyebb elektromos habverővel)
4 tojásfehérje
1/2 teáskanál borkősav-por
168 teáskanál só
3 dkg kristálycukor
Add a borkősavat meg a sót a tojásfehérjéhez,és alaposan keverd össze. Verd fel félkeményre, akkor szórd bele a cukrot. Amikor már teljesen kemény a tojáshab, döntsd meg a keverőtálat. Ha a tojásfehérje nem csúszik le az az oldalán, akkor elkészült.
Tedd a töltetélet a kész tortalapra, simítsd le egy gumilapáttal. Mosd el és töröld szárazra a lapátot. A tiszta gumilapát segítségével egyenletesen oszd el a tojáshabot a tölteléken, jól tapaszd hozzá a tészta széléhez. Mikor a tojáshab teljesen beborítja a formát, "vagdosd be" a habot a gumilapát sima oldalával. (Ha nem tapasztod oda a tészta széléhez a tojáshabot, sülés közben összehúzódik.)
Előmelegített sütőben 175 fokon süsd 10-12 percig, amíg a hab aranybarna színt kap.
Vedd ki a sütőből, tortarácson hagyd szobahőmérsékletűre lehűlni, majd tetszés szerint rakd hűtőszekrénybe. Ez a sütemény szobahőmérsékeltű és hűtött változatban is fogyasztható.
(amikor felvágod a sütit, mártsd a kést hideg vízbe, hogy ne ragadjon hozzá a sült tojáshabhoz.)
(Ez Lisa kedvenc pitéje - imádja a lime-lé ízét.)
***
Megjegyzés küldése