FRISS

2012. szeptember 24.

Peremvidék

Most már egy ideje nem olvastam akkora lelkesedéssel és olyan nagy lendülettel könyveket, mint korábban. Azt hittem, valamiféle olvasói válságom van, csömöröm, ha úgy tetszik, de kiderült, hogy csak nem olvastam semmi olyan jót, mint Ilona Andrews magyarul frissen megjelent könyvét. Éjszakáztam és mindent hanyagoltam, csak hogy olvashassam. Ez a könyv és én, ez volt az igazi Mágikus Találkozás.

A Mágikus találkozásban megismerhetjük Rose Draytont, aki két kistestvérét kell ellássa anyja halála és apja távozása után. Ők hárman a Peremben élnek, ebben a keskeny átmeneti vidéken két teljesen különböző világ találkozásánál. A Töredék a mi világunk, a technika, a munka és a józan ész világa, míg a Mágia a varázslat földje. A Perem ezen két világ keveréke, itt van még mágia, de már nem olyan erős, és az itt élők át tudnak járni mindkét földre. Rose az itt élők közül kiemelkedik varázserejével, mert olyan erős villantása, mágikus erőkisugárzása van, mint senki másnak a környéken. Ezzel meg tudja védeni magát, amire szüksége is van, mert ereje miatt sokaknak fáj rá a foguk. Rose szűkösen eltartja a családját a Töredékbeli keresetéből, mígnem bejáratott életüket megzavarja egy sötét erő támadása és egy titokzatos, ámde nagyon jóképű Mágiai kékvérű látogatása a Peremben.

Az írópáros könyve azért is meglepetés volt és azért emelkedik ki a könyvkínálatból, mert önmaga is hasonlóan keverék, mint a Perem maga. Ha a Töredékben játszódna, akkor urban fantasy volna, ha a Mágiában, akkor fantasy, ha a románcra koncentrálna, akkor paranormális románc. A Mágikus találkozás ezek közül egyik sem és mégis mindegyik. Nagyon jó érzékkel keveri a stílusokat így minden rajongónak akad benne izgalom. Van  itt tehát változatos cselekmény, mint egy urban fantasyben, megvan benne a fantasy kreatív és színes világa és lényei és egy kis románcot és erotikát is csempésztek bele az írók. Érdekfeszítő mix, azt meg kell hagyni.

Az izgalmas történeten és a könnyed történetmesélésen túl a karakterek voltak azok, amik igazán élvezhetővé tették ezt a könyvet. Rose nagyszerű ember, aki nagy önfegyelemmel és tartással bír és erejét megfeszítve próbálja eltartani magát és a két fiatalabb fiútestvérét. Anyatigrisként védelmezi őket és a különösen józan gondolkodásával nagyon szimpatikus hősnő lett. Először furcsa volt, hogy gyerekek is szerepelni fognak a könyvben, ez általában nem megszokott a műfajban, de hát ez a könyv, mint korábban kifejtettem eléggé feszegeti a műfaj határait. De a kis Georgie és Jack jelenlétét egy pilllanatra sem éreztem zavarónak, sőt az ő sajátos nézőpontjuk és a hármuk szeretetteljes viszonya csak még közelebb hozta hozzám a könyvet és mivel magamis kétgyermekes anyuka vagyok jobban át tudnam érezni Rose küzdelmét. És még a Declannel kialakuló románc útjába sem állt a gyermekek jelenléte. Lord Declan Camarine karaktere egyébként szintén különösen átütő lett. Erős, titokzatos, nem egy jófiú, de mindig az előkelőségek jómodorában beszél és a szava szent. Csak rajongani lehet érte. Nem akarok senkinek se képeket ültetni az agyába (azért ártatlanul befűzök ide egy képet...), de a páncéllal, a szőke hajjal és az erejével nekem végig a Chris Hemsworth féle Thor lebegett lelki szemeim előtt mikor róla olvastam...

A Mágikust találkozás világába jól bele lehet veszi. Rendkívül bonyolult és eredeti, átvitt és szó szerinti értelemben is új világot alkotott a szerzőpáros. Annak ellenére, hogy ilyen egyedi környezetbe csöppentünk hamar ismerőssé válunk a Peremben, hiszen az írók könnyedén és világosan mutatják be nekünk a szabályokat. Olyannyira jó munkát végeznek, hogy a szereplőknek már meg is lehet jósolni a tetteit egy idő után. De ez nem az a  "jaj, tudtam, hogy ez lesz" típusú kiszámíthatóság, hanem inkább "hehe, a jó öreg Rose" vagy "sejtettem, hogy Declanre számíthatok" esetleg "bah, tipikus Jack" fajta reakciókat vált ki az emberből.

Egyszóval egy tartalmas és élvezetes kitudjamilyenstílusú könyvről van szó. Nem is érdekes, a lényeg, hogy hozzáragasztja az ujjaidat a könyvhöz. Ha már befejezted és nincs miért szorongatni, javaslom vegyük együtt kézbe a második részt is, az Áradó Holdat, ahol az első könyvből megismert William lesz a középpontban!

Értékelés:
5/5

Ilona Andrews: Mágikus találkozás
(On the Egde)
Világok peremén sorozat






Megjegyzés küldése

 
Back To Top