FRISS

2012. június 7.

Az igazi energiavámpír

Az első kérdés ami felmerül ugye Richelle Mead régi-új könyvsorozata kapcsán ugye az, hogy mi is az a szukkubusz. Nekem a szukkubusz egy lángoló ördögszarvas démoni nőszemélyt jelentett, de alighanem én sok Heroes of Might and Magicet játszottam.
Mert ha utánanézünk a mitológiának, akkor megtudhatjuk, hogy a szukkubusz egy női démon, aki álmában lepi meg az áldozatait, ott csábító alakot öltve megkísértse őket és elrabolja életenergiájukat. Mead hősnője Georgina Kincaid is ilyen lény, egypár apró módosítással. Ő nem álmában lepi meg szerencsétlen férfiáldozatait, hanem élőben taszítja a lelkeket a kárhozat felé. Ha nem éppen a pokol felé terelgeti a férfiakat Georgie egyébként könyvesbolti eladó és meglehetősen visszavonult életet él. Nem randizgat, idejét a barátaival (a vámpírokkal és a kisördöggel) és a macskájával tölti és szabadidejében olvasgat. Kis démonhősnőnk életét azonban hamarosan felforgatja egy férfi, vagy inkább férfiak, többes számban.

Megvallom részemről alapból jött az összehasonlítás Mead másik könyvsorozatával, a nagy kedvenc Vámpírakadémiával, de megkönnyebbült szívvel vettem tudomásul, hogy csak annyiban hasonlít a kettő, hogy élvezetes volt őket olvasni és erős női karakterek voltak a főszereplők. Míg a Vámpírakadémia inkább cselekményközpontú, addig a Szukkubusz érzelmi utazásra visz el egy kis alibi történettel, ami végig elég kiszámító, na de az írónő humora annyira magával ragadó, hogy simán elviszi a hátán az egész regényt. High-five a fordítónak is (Török Krisztina), hogy Georgina csípős stílusát ilyen változatos szókinccsel és sziporkázó stílusban adta át. Ismerve az angol nyelv korlátait megkockáztatom, hogy eredetiben se lett volna ilyen szórakoztató. Talán az első könyv, amit nem vágytam angolul elolvasni, mert így is tuti volt.

Georgina karaktere meglepően kedvelhető. Először meghallva a főhős sajátos étkezési szokásait azt gondoltam, hogy ez is egy "olyan" regény, ahol a női főhős az erotika rabja lesz. Kellemesen csalódtam, mert a szukkubusz lét ellenére a szex elég jól háttérbe szorult. Georgina számára halhatatlan volta csak amolyan munka, de őt nem határozza meg. Hiába csábító pokolfajzat, attól még ugyanolyan kedvesen tud szerencsétlenkedni egy pasi előtt. És bár a pokol oldalán áll, egyáltalán nem gonosz. Igazából itt senki sem úgy viselkedik, ahogy elvárható volna tőle. A vámpírok és az ördögök is szimpik, az angyalok meg hol idegesítőek, hol meg szakadtak és gúnyosak. Szóval egyik oldal se jobb a másiknál.

A világ szabályai számomra helyenként kicsit érthetetlenek voltak. Nem volt világos például, hogy szukkubuszunk hogyan csapolja le az áldozatait, és mi ennek a következménye. Ennek oka főleg az lehetett, hogy Mead egyáltalán nem magyarázza meg és mutatja be az univerzumát, hanem amolyan learn-by-doing módszerrel ragadnak ránk az információk. Ez hol zavart, mert nem tudtam mi folyik, hol meg tetszett, mert amolyan bennfentesnek éreztem magam tőle. Georgina múltja darabjainak beágyazása a történetbe például kifejezetten jó volt, lassan ismertük meg és nem volt erőltetett a visszaemlékezés.

Georginán kívül megvallom nem igazán kedveltem meg senkit. A hősnőnk pasijai közül egy se tett rám valami mély benyomást, akkor már inkább jobb karakternek találtam a kvázi főnökeit Jerome-ot a John Cusack külsejű fődémont, meg Cartert, a lepukkant angyalt. A mellékszereplők meg abszolút töltelékek voltak, mindenki hanyagolható.

Egyszóval a történet ugyan hagyott némi kívánnivalót maga után, de én biza azt is elolvasgatnám több száz oldalon keresztül ahogy Georgina fogat mos és fésülködik, amíg valaki azt ilyen szórakoztatóan írja meg. Remélem a többi kötet is hasonló szellemben érkezik.

Nálunk a Vámpírakadémia sorozat ugyan megelőzte a Szukkubuszt, de igazából kronológiailag ez előbb keletkezett. Ebből következik a jó hír, hogy már a teljes széria készen van, csak a magyarításokat kell megvárni. Összesen hat rész lesz.

Értékelés:


Richelle Mead: A szukkubusz dala
(Succubus Blues)
Agave Könyvek
Georgina Kinkaid sorozat

A sorozat további részei:



  • A Szukkubusz dala (Succubus Blues)

  • Succubus on Top

  • Succubus Dreams

  • Succubus Heat

  • Succubus Shadows

  • Succubus Revealed

Megjegyzés küldése

 
Back To Top