FRISS

2014. április 1.

Tolvajok Tele ~ Blogturné #2. nap


A Fumax Kiadó jóvoltából márciusban jelent meg David Benioff Tolvajok tele című könyve. A Blogturné Klub 8 blogger segítségével március 31. és április 7. között mutatja be nektek Lev és Kolja izgalmas és lehetetlen küldetését a háborúban álló Oroszország havas tájain értékelések, vélemények és extrák segítségével. Kövesd az állomásokat napról-napra, ismerkedj meg ezzel a különleges történettel és legyen Tiéd a hamarosan megjelenő könyv egyike!


David Benioff
Tolvajok tele

 

A nácik kegyetlen ostromgyűrűjében vergődő Leningrádban Lev Benyovot letartóztatják fosztogatásért, és egy cellába kerül Koljával, a jóképű fiatal dezertőrrel. Kivégzés helyett azonban elképesztő ajánlatot kapnak, hogy megmenthessék az életüket: egy tucat tojást kell keríteniük a Belbiztonság nagy hatalmú ezredesének, leánya lakodalmi tortájához. Mivel a városba már jó ideje nem jut be semmilyen utánpótlás, lakói elképzelhetetlen mértékben nélkülöznek, éheznek. Lev és Kolja nekivág a lehetetlennek – Leningrád kíméletlen poklában, sőt még az ellenséges vonalakon túl is kutatják a felbecsülhetetlen kincset.
Ebben a megindító, ugyanakkor mulatságos, egyszerre sziporkázó és hátborzongató regényben a második világháborúban átélt kalandok során egy fiú férfivá érésének ízig-vérig modern története is kibontakozik előttünk.




Kiadó
 Fumax Kiadó
Sorozat
 -
Oldalszám
 280 oldal
Kötés
 Keménykötés
Fordító
 Gy. Horváth László
Megjelenés
 2014
Goodreads-rating
 4.25


A legnagyobb húzóerő, hogy elolvassam ezt a könyvet természetesen David Benioff neve volt. Ez az az ember, aki birtokában van a TUDÁS-nak, név szerint annak, hogy hogyan fog véget érni a Tűz és Jég Dala. Az első gondolatom, ahogy megtudtam (szép kis rajongó vagyok, erről csak most értesültem...), hogy könyvet is írt, még csak el se olvastam a fülszöveget, rögtön lecsaptam rá. Az a fickó, akiben George R.R. Martin megbízik, hogy elárulja neki a titkait tudhat valamit.

Ezután jött csak a szinopszis elolvasása. kellemesen meglepődtem, hogy kellően bizarrul hangzik a sztori, egy tucat tojás felkutatása a feladata a hőseinknek. Igen ám, de ez nem olyan könnyű, mint amilyennek tűnik, hiszen az ostrom alá vont Leningrádban az embereke az éhhalál küszöbén állnak és tojást már régóta nem látott senki. Ekkor jött az első kétségem. A II. világháború alatt játszódik a történet? Oroszországban? Általában nem vagyok oda a világháborús könyvekért, meg alapjában véve a színtiszta történelmi regény se a stílusom. Legnagyobb meglepetésemre azonban csak úgy faltam a lapokat. Ennek több oka is volt.

Elsősorban az, hogy ez nem is annyira történelmi fikció, hanem inkább fekete komédia és ifjúsági regény összegyúrva. A meghökkentő helyzeteket élesen váltják a sötét valóságot leíró részek, amelyektől a hideg kirázza az embert. Nyers és őszinte módon, durva és szókimondó stílusban mutatja be a bekerített Pityer bánatos hétköznapjait, ahol a borzalmak már annyira mindennaposak, hogy az ott lakók már észre se veszik őket. Beleborzongtam abba, hogy mire viszi az embereket az éhezés és a halál, hogy milyen extremitásokig képesek elmenni, hogy életben maradjanak. Néha már olyan szélsőségekig is, hogy ugyan nem halnak meg, de talán nem is nevezhetőek utána embernek.

A történelmi hitelességbe nem lehet belekötni és a regény hangulata és az eseményekre való hivatkozás arra sarkallt, hogy még jobban utánanézzek az lefeledett részleteknek a régi törikönyvekben (na jó, a Wikipédiát használtam...). David Benioff nagyon titokzatos arra vonatkozóan, hogy valóban a nagyapja visszaemlékezéseit használta-e, vagy teljes egészében fikció a regény, de ez nem is számít. Ahogy a papa mondta, Davidnek, a lényeg, hogy jól mesélje el.

Az pedig remekül összejött. A karakterek kitűnőek, a két véletlenszerűen összekerült fiú szöges ellentéte egymásnak, de szükségük van a másikra, hogy életben maradjanak. Később persze kiderül, hogy a kicsit megszeppent és testben és lélekben is fiatal Lev mennyit kap Koljától és hogyan nő fel ezalatt az egy hét alatt. Mindketten a szívemhez nőttek, de igazán együtt imádtam őket.

Summa: senki se féljen nekiállni ennek a könyvek csak azért mert idegen tőle a műfaj, mert az első laptól bele fog szeretni és utána nincs megállás. Meghökkentő és elborzasztó, ugyanakkor humoros és szeretni való történet.

Értékelés
Cselekmény
Aaaaa
Karakterek
Aaaaa
Világ – Háttér
Aaaaa
Eredetiség
Aaaaa
Stílus
Aaaaa
Borító
Aaaaa
Befejezés
Aaaaa
Verdikt:
5,00

Nyereményjáték
A Fumax kiadó által felajánlott két Tolvajok tele példány közül tiéd lehet az egyik, hogyha velünk játszol. A szokásos lájkolásokon túl egy kis vadászatra hívunk titeket. A könyv kulcsfontosságú eleme a tojás és a Húsvét is közeleg, így egy tojáskereső játékot találtunk ki számotokra. Minden egyes állomáson “elrejtettünk” egy tojást (valamelyik szó a tojás linkjére mutat), benne egy szóval. Keresd meg mind a nyolc tojást a benne lévő szavakkal és tedd össze azokat a megfelelő sorrendben! A könyvből egy idézetet fogsz kapni a szavak összerakása után. Ezt az idézetet kérjük, hogy írd be a rafflecopter dobozba. Ügyelj az írásjelekre is!

a Rafflecopter giveaway



Résztvevő blogok:
03/31 Bibliotecha Fummie
04/01 Nem harap a...
04/02 Deszy Könyvajánlója
04/03 Zakkant Olvas
04/04 Kelly & Lupi Olvas
04/05 Szilvamag Olvas
04/06 Roni Olvas
04/07 Könyvszeretet

Megjegyzés küldése

 
Back To Top