FRISS

2014. április 16.

Vérvörös út ~ Blogturné #6.nap ~ Borítók


A Könyvmolyképző Kiadó a Könyvfesztiválra elhozza nektek az egyik legnépszerűbb disztópia, a Homokvidék (Dust Lands) sorozat izgalmasan hangzó első részét, Vérvörös út (Blood Red Road) címmel.

Kísérjétek figyelemmel a blogturnénk állomásait, melyeken a szokásoknak megfelelően extra információkat kaphattok a történetről, és a játék végén a kiadó jóvoltából három példány talál gazdára.


Moira Young
Vérvörös út

 
bloodredroad.jpg
Hogy megmeneküljön, küzdenie kell.

Hogy túléljen, vezetővé kell váljon.

Saba világa darabokra hullik, amikor az ikertestvérét, Lugh-t fogságba ejti négy kabátos lovas. Saba eldönti, hogy megmenti, ezért nekivág a Pusztítók által hátrahagyott törvényen kívüli sivár tájnak. Ez egy brutális világ, ahol Saba felfedez magáról pár meglepő dolgot. Vad harcos, ravasz ellenfél és mindenek fölött legyőzhetetlen túlélő. Egy Jack nevű fenegyerekkel és egy Szabad Sólymok nevű lány forradalmár csapattal Saba útnak indul, hogy megmentse a testvérét – és talán az egész világot.


Kiadó
 Könyvmolyképző Kiadó
Sorozat
 Homokvidék #1
Oldalszám
  oldal
Kötés
 Puha és keménykötés
Fordító
 Dobó Zsuzsanna
Megjelenés
 2014.04.25.
Goodreads-rating
 4.01




http://fantazmo.hu/a-vervoros-ut-es-a-tortenelem-korforgasa/



Mitől lesz egy disztópia jó disztópia. Ezen gondolkodtam mielőtt olvastam a Vérvörös utat, és miután végigértem rajta, már meg tudtam fogalmazni. Íme a recept, a Blood Red Road esetében:

Kegyetlen, sötét, de valóságszagú világ egy egyeduralkodóval

Mert hát mi lenne ijesztőbb, mint a valóság. A sivár sivatagi környezet, ahol Saba és családja mindentől elzártan tengeti a napjait nem is olyan valószerűtlen alternatíva. A földet, és a világunkat, ahogy mi ismerjük a Pusztítók tették tönkre. Azok mi lennénk. Háborúk, környezetszennyezés... Nem annyira fantasztikusm, ugye? Persze azért az mebereknek mindig kell az irányítás, ekkor jön a képbe az általában őrülten hatalommániás uralkodó és valami, amivel sakkban tartja a népet. Moira Young itt igazán eredeti módon hozta be ezt a képbe, a Mad-Max-szerű környezetbe, és gladiátorviadal-szerű ketrecharchoz hozzácsatolt egy reneszánsz franciaországi királyt. Meglepő fordulat. 

Ezekből egyébként sincsen hiány, mert a regény önmagában olyan, mintha különböző regényekből állna össze. A cselekmény összeforr, de a tempó nagyon különböző a könyv elején és végén. Egyszer heteket elidőzünk a magányos hősnőnk mellett, akiről azt gondoljuk, hogy egyedül fogja megmenteni a világot, hogy aztán egy lapozással egy csapatban találjuk, akik gyors folyású események közepén találják magukat. Veszedelmesen és gyorsan jönnek a nagy váltások, és ettől olyan élvezetes a regény.

Kick-ass karakterek

Na meg ugye a főhősnő miatt. Saba megosztó karakter lesz. Noha én megkedveltem, de egy kicsit talán mániákus. Szeretete, amivel az elrabolt ikertestvéréhez kapcsolódik talán már az egészségtelen kategória felé közelít, de mindenképpen ellentéte annak, amit a másik testvére iránt érez, és ez számomra egy kicsit visszatetsző szereplővé tette az elején. 

Személyes tragédia, ami közösségi ügybe fordul

Persze ő is változik, ráadásul látványosan. A makacsul egyedül harcoló lány megtanulja, hogy néha bizony másokra is számítania kell, másokat is be kell engednie. Nagyon valóságos és hiteles volt ez a felismerése. Az egyszemélyes háborújából, hogy visszakapja a testvérét lassan világmegváltó terv lesz, ha akarja, ha nem. És ő inkább nem karja. Saba nem az a világmegmentő fajta. Csak élni akar és maga mellett akarja tudni a szeretteit. A nagy harcok csak véletlenül becsúsznak ezzel.

Remény, szerelem

Meg persze a szerelem se maradhat el. Kicsit későn jön, mert a nagy átalgtól eltérően a férfi főhősünk viszonylag későn jön be a képbe, de szerencsére érdemes rá várni. Jack és Saba kapcsolata tüzes és szórakoztató, minden jelenetük izzik, de nem egyzer felnevettem a pasi dumáján. remek páros.

Summa: teljesen megfelel a jó disztópia minden kikötésének. Szórakoztató, váratlan és sötét, egy árnyalat reménnyel és egy hősnővel, aki felismeri, hogy az ő harca mindenkié.




Értékelés
Cselekmény
Aaaaa
Karakterek
Aaaag
Világ – Háttér
Aaaaa
Eredetiség
Aaaaa
Stílus
Aaaaa
Borító
Aaaaa
Befejezés
Aaaag
Verdikt:
4,71




Borítók





Nyereményjáték

Itt a remek alkalom, hogy megnyerhessétek ezt az izgalmakban bővelkedő történetet, melyben jelentős szerepet kapnak a varjak. Nincs más dolgod, mint a posztokban szereplő varjak számát összeadd, és az alábbi rafflecopter doboz első sorába beírd. Figyelem! A turné mind a 8 állomásán lesznek varjak, tehát a játék nyolcadik, befejező állomása után érdemes kitölteni az első kérdést. A facebook oldalakat viszont azonnal lájkolni lehet!! 3 példány kerül kisorsolásra, melyeket kizárólag magyarországi címre tudunk postázni! Sok szerencsét!
 
a Rafflecopter giveaway




A turné további állomásai:

04/06 Dreamworld
04/08 MFKata gondolatai
04/10 Bibliotheca Fummie
04/12 Deszy könyvajánlója
04/14 Fantazmo
04/16 Nem harap a...
04/18 Függővég
04/20 Kelly Lupi olvas

2 megjegyzés :

  1. Hello! Lenne egy kérdésem: Csak a bejegyzésben szereplő varjak számítanak, vagy azok is, amik a képeken látszanak, tehát MINDEN varjút számolni kell? Köszi a választ előre is.

    VálaszTörlés
  2. Csak a bejegyzésekben szereplő varjakat kell számolni, a képeken szereplő és a bannerben lévő egyéb varjak nem játszanak!

    VálaszTörlés

 
Back To Top