FRISS

2014. április 10.

Vérvörös ~ Blogturné #4.nap


Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy lány, aki megtanult félni.
Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy író, aki megírta, hogy mitől és miért félt a lány.
Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy Blogturné Klub, aki elmeséli, ki ez a lány, ki ez az írónő és milyen remek élményt nyújtott a lány története az Olvasói számára.

Tarts velünk Te is e remek, modern Hófehérke mese turnéja során, és ismerd meg Salla Simukka: Vérvörös című könyvét, mely április 10-én az Athenaeum Kiadó jóvoltából már a magyar könyvesboltok polcaira is felkerül.

Olvasd el a véleményeket, ismerd meg az írónőt és a szereplőket, hallgasd meg a könyvben felhangzó zenéket és játssz velünk egy csodákkal és rímekkel teli játékon a Mesék Birodalmában, ahol a JÓ elnyerheti méltó jutalmát: a Vérvörös regény egy példányát!


Salla Simukka
Vérvörös

 


A 40 országot letaroló finn sikersorozat a Hófehér-trilógia elő része.
A 17 esztendős Lumikki Andersson kivételesen zárkózott lány, aki szinte minden iskolai aktivitásból kihúzza magát. Egyik nap azonban a fotószakkör előhívójában bankjegyeket talál felaggatva a szárítóra. Mint hamarosan kiderül, Lumikki három osztálytársa tetemes mennyiségű véres bankjegy birtokába jutott, de ekkor még egyikük sem sejti, hogy egy nemzetközi drogkartell piszkos ügyeibe nyúltak. A baráti társaság egyik tagja kinyomozza, hogy apja, a közkedvelt rendőr is nyakig benne van az ügyben, és a fiatalok orosz és észt bűnözőkkel a nyomukban végül egy titokzatos kastélyban találnak menedéket, ahol a fura fedőnevű Jeges Medve vendégszeretetét élvezhetik, ki tudja meddig... Majd az évtized leghidegebb telén, mikor mindent beborít a kékesen csillogó friss hó, vércseppek lepik el az utcákat.


Kiadó
 Athenaeum Kiadó
Sorozat
 Hófehér-trilógia #1
Oldalszám
 240 oldal
Kötés
 Kartonált
Fordító
 Panka Zsóka
Megjelenés
 2014.04.10.
Goodreads-rating
 3.62

A Vérvörös különös könyv. Egyszer józan és nyers, máskor elandalít és mesél. Mindezt a kettőt vegyíti a legfurcsább tempóban.

Kezdjük ott, hogy nincs is rejtély. Ez voltaképpen egy ifjúsági krimi volna, de nagyjából az első fejezetben eseményei alapján rá is jöhetünk, hogy merre fog haladni a történet. Azt gondolom, hogy ebben a könyvben a krimi szál nem annyira erős, mint a főszereplő hölgy és az Ő életének rejtélyei. Azt hiszem itt inkább Lumikkit kell kinyomozni, minthogy a finn tinédzserek ölébe pottyant véres pénz nyomába eredjünk. A drogügyletek és korrupció ügye ugyan érdekes, de kiszámítható, Lumikki viszont korántsem az.

Először is Lumikki egyedül él, akkor, mikor láthatóan semmi problémája sincs a családjával. A titokzatosságát és visszavonultságát valami trauma okozza, ez világos, de az írónő stílusát és koncepcióját dícséri, hogy ugyan az érzések és a sötét álmok, képek rendszeresen felvillantak, szépen körülírták Lumikki frusztrációját, szorongását, de mégsem derült ki, hogy mi okozza őket. Még csak nem is sejtettem. Ez a misztérium engem sokkal jobban foglalkoztatott, mint a krimi, ami Lumikki jelenében zajlott. A másik, amire nem sikerül rájönnöm (lehet, hogy ez csak az én elnézésem), az Lumikki szexuális beállítottsága. Több morzsa is akadt, de megtévesztőek voltak, és mind mondtam, az írónő igen tehetségesen tudja körülírni a dolgokat. Mint ebből következik, a romantika nem erős jellemvonása a könyvnek. Legalábbis jelen időben. Lumikki múltbeli szerelméről is sok emlékképet kapunk, de ezek is nagyon elmosódottak, pedig engem nagyon érdekelne az a személy, aki ennyire elbűvölte ezt a különös és zárkózott lányt.
A stílusra még egy pillanatra kitérnék. Csapongó. Különös, mint a főhősnőnk. Egyszer vérbeli krimi és ifjúsági regény, ahol a tizenévesek egészen életszerűtlen kalandokba keverednek és egymást nagyon is életszerűen húzzák. Máskor pedig elkalandozunk Lumikki fejében, aki régi nyarakra és néha repedésekre koncentrál a falon. Én ezeket a részeket élveztem a legjobban, amikor beleláthattam a mi Hófehérkénk gondolataiba és emlékeibe. Ezek voltak az igazi fénypontjai a könyvnek.

Summa: krimi a finn alvilágról, és egy még nagyobb rejtély, amit egy zárkózott, de érzékeny lány jelent. Miatta várni fogom a folytatást, hiszen még nem fejtettem meg.


Értékelés
Cselekmény
Aaagg
Karakterek
Aaaag
Világ – Háttér
Aaaag
Eredetiség
Aaaag
Stílus
Aaaag
Borító
Aaaaa
Befejezés
Aaaaa
Verdikt:
4,14


Nyereményjáték:
Salla Simukka könyve, illetve annak témája sajnos nagyon is reális témát dolgoz fel, bár sok momentumában magán viseli a klasszikus tündérmese vonalait.
Nem véletlenül, hiszen az írónő nagyon szereti a meséket. Ahogy mi is.
Így aztán arra gondoltunk, Jegesmedve példáját követve nyereményjátékunk központi témája ezúttal a MESE, a mesék lesz.
Mit is jelent ez?
A blogturné minden állomásán találsz egy rövid kis versikét, mely egy-egy gyermekmese tartalmára, szereplőjére utal. Találd ki, melyik állomás melyik mesét rejti, írd be a rafflecopter doboz megfelelő rubrikájába a mese címét és máris esélyes lehetsz megnyerni a könyv egy példányát!


Rajta hát, Meseországra fel!


Csobbant a víz, várta már a mély,
de őt egyre inkább vonzotta a partszegély.
Hiába a család és barátja, Ficánka,
Hisz Eric lehet talán örökké a társa!

Így aztán döntött. Tudta, nincs csak egy esély:
repül az uszonya, s hangja, mi maga a tökély.
Nem nagy ár, ha ez a boldogság záloga,s a szárazföld lesz majd ezentúl az otthona!

a Rafflecopter giveaway

Résztvevő blogok listája:

04.07. Roni Olvas
04.08. Deszy Könyvesblog
04.09. Dreamworld
04.10. Nem harap a..
04.11. Zakkant Olvas
04.12. Media Addict
04.13. Bibliotheca Fummie
04. 14. Kelly & Lupi Olvas 

Megjegyzés küldése

 
Back To Top