FRISS

2014. április 15.

Austenland ~ Blogturné #1.nap



Gyertek Austenlandbe! Az idő szép, a nők legyezővel járnak, a pasik pedig szűk nadrágban feszítenek. Ki ne ábrándozott volna arról, hogy Jane Austen világában időzik egy kicsit és udvarias társalgás mellett lop csókokat a morcos Mr. Darcytól? Az Austenland - Vakáció Mr. Darcy-val című könyvvel most mi is beléphetünk a regency korba egy kicsit Jane-el, a menthetetlen Austen függővel.

Tartsatok velük a turnén április 15 és 19 között, ahol többet is megtudhattok a könyvről, valamint a filmes feldolgozásról és egyéb érdekességekkel is traktálunk Titeket. Emellett pedig egy kis nyomozással három példányt is nyerhettek a hamarosan megjelenő könyvből!

Austen-kalandra fel!

Shannon Hale
Austenland - Vakáció Mr. Darcyval

 


Jane fiatal New York-i nő, aki mintha képtelen volna rátalálni az igazira talán azért, mert titokban megszállottan rajong Mr Darcyért, ahogyan Colin Firth játszotta a Büszkeség és balítélet BBC adaptációjában.

Ám amikor egy jómódú rokona örökül hagy rá egy Austen-mániás nők számára kitalált, vakációt egy angliai üdülőhelyre amelyet Austen mániás nőknek találtak ki, Jane ábrándjai arról, hogy megismerkedjen a tökéletes, régensség korabeli úriemberrel, hirtelen valóságosabbá válnak, mint azt valaha is képzelte volna.

Vajon ez az alámerülés, egy a hamis austeni világban tett utazás elég lesz-e ahhoz, hogy Jane mindörökre lerázza magáról ezt a megszállottságát? Vagy álmai esetleg valóra válnak, és megleli a maga Mr Darcy-ját?

Ez a történet magával ragadó, elbűvölő, és csupa empátia. Autentikus könyvével Shannon Hale mindnyájunkból kihozza a benne szunnyadó Jane Austen rajongót.




Kiadó
 Könyvmolyképző Kiadó
Sorozat
 Austenland #1
Oldalszám
 240 oldal
Kötés
 Puha és keménykötés
Fordító
 Palásthy Ágnes
Megjelenés
 2014.04.25.
Goodreads-rating
 3.47

Fanatikus Austen rajongóként nehezen állom meg, hogy elfogultság nélkül tudjak nyilatkozni egy olyan könyvről, ami titkos fantáziámba enged bepillantást. Aki szereti a Büszkeség és Balítéletet, és belesett egy kicsit Mr. Darcy-ba, akit sokan az irodalomtörténet leginkább vágyott férfijának tartanak, az talán velem együtt elgondolkodott azon, hogy milyen lenne abban a korban élni.

Nos, elmondom én. Uncsi. Ugyan a magunkfajta technikához és közösségi hálókhoz szokott lány mit tudna kezdeni magával egy olyan helyen, ahol csak az időjárásról lehet társalogni, és gobelineket készíteni naphosszat. Jane, a megrögzött Austen mániás is kezd rájönni arra, hogy a fantáziákat néha jobb csak fejben megélni, ahelyett, hogy valóságosan is megéljük őket, mert csalósást okozhatnak.

Jane, ez a harmincas csaj, akinek a mániája és a Mr. Darcy által felállított elvárásai a férfiakkal szemben eddig mindig tönkretették a kapcsolatait, most rádöbben, hogy talán a fantázia helyett nem ártana valami igaziba kezdenie. A kérdés már csak az, hogy mi az igazi abban a világban, amit a rejtett vágyak szültek. Jane találkozik a morcos ámde jóképű, és túlzottan is Darcy-ra hajazó Mr. Nobleyval, aki iránt érezni kezd valamit, de nem lehet biztos benne, hogy milyen is a férfi akkor, ha leveti a regency kosztümöt. Talán ezért is húz Jane a kertészt alakító férfi felé, tőle valóságosabb érzelmeket vár.



Aki Az Austenland-től az írőnő klasszikus stílusát és alig rejtett szarkasztikus humorát, vagy választékosságát várja, az csalódni fog. Jane története vérbeli 21. századi chick-lit, az olyan fajta, ami elszórakoztat, megnevettet és kikapcsol. Shannon Hale karaktere egy kicsit hibbant és defektes, de azért szerethető és én meg tudom érteni, hogy a vágyálmaiba menekül. A stílus néha egy kissé túl egyszerű is, de számomra ez nem vont el az élvezhetőségből és tetszett, ahogy Jane lassan rájön, hogy a valóság, még ha nem is olyan tökéletes, mint a képzelet, mennyivel értékesebb tud lenni.

Még csak Austen rajongónak sem kell lenni az élvezetéhez, mert ugyan sok az utalás a klasszikusokra, különös tekintettel a Büszkeség és Balítéletre, de nem előfeltétel az olvasása. Csak gondoljatok arra, hogy nektek milyen titkos vágyatok van amiben szívesen élnétek és már meg is van Jane karaktere. De azért senki ne menjen olyan messzire a mániában, mint ő...

Summa: kedves és szórakoztató sztori egy nőről, aki benne ragadt egy vágyálomban, amitől csak úgy tud megszabadulni, ha megéli! Nagy bödön fagyi és egyéb bűnös élvezetek mellé ajánlott!


Értékelés
Cselekmény
Aaagg
Karakterek
Aaagg
Világ – Háttér
Aaaaa
Eredetiség
Aaaaa
Stílus
Aaagg
Borító
Aaaaa
Befejezés
Aaaag
Verdikt:
4,00



http://konyvmolykepzo.hu/products-page/konyv/shannon-hale-vakacio-mr-darcyval-6454 
Megtetszett? Rendeld most elő a könyvet 20% kedvezménnyel a Könyvmolyképző Márkaboltban!




A Büszkeség és Balítélet feldolgozásai


A Büszkeség és Balítélet Austen második, de a leginkább ismert és elismert regénye, amely rengeteg feldolgozást ért meg, mint filmben, mint a filmvásznon. A teljesség igénye nélkül következzen egy kis kalandozás a B&B univerzumban.

Filmek

Büszkeség és Balítélet egyik legközismertebb feldolgozás a BBC minisorozata, amelyben Colin Firth és Jennifer Ehle személyesíti meg a főhősöket. Ez a leginkább könyvhű feldolgozás, szinte mondatról-mondatra követi a cselekményt és minden karakter nagyon jól eltalált. Különösen Colin Firth Mr. Darcy alakítása volt maradandó a női nézők szemében, a tóból vizes pólóval kiemelkedő Firthet nemcsak az Austenlandben istenítik, de a Bridget Jones Naplójában is különleges szerep jut neki.

http://3.bp.blogspot.com/-PHdUQ_hLz5s/UPYv-yb57KI/AAAAAAAAq1k/IFCK7H2XRfg/s1600/prideandprejudice-adaptations.jpg
Hasonlóan könyvhű, de már egy kicsit lerövidített verzió az 1995-ös feldolgozás, amelyben Keira Knightly formálja meg Elizabeth Bennett-et.

Kicsit rugaszkodjunk el a könyvhűségtől, és lássuk, hogy melyek azok a filmek, amelyek lazán követik a Büszkeség és Balítélet cselekményét.

Lost in Austen: minisorozat egy modern lányról, amki egy varázslatos véletlen folytán átkerül a regény univerzumába.
Bride And Prejudice: bollywoodi feldolgozás minisorozat formájában.
Lizzie Bennet Diaries: websorozatos feldolgozás. Erősen ajánlott, szerintem kiváló!

Könyvek


http://gittegylet.files.wordpress.com/2012/11/bridget-jones-281.jpgEzeknek a száma nagyjából végtelen, elég csak megnézni a Wikipedia listát, amit az irodalmi feldolgozásokból összeállítottak (ITT), de szerintem még ez sem teljes.

Azért emeljünk ki néhány érdekesebbet, például a Bridget Jones Naplóját, aminek érdekessége azon túl, hogy Darcy Darcy marad, hogy Mr. Dracyt a filmben ugyanaz a colin Firth alakítja, akit a könyvben istenítenek és nem mellesleg lényegében ugyanazt a karaktert kell hoznia. Mind = Blown.

Büszkeség és Balítélet meg a zombik: no comment, a cím magáért beszél... 




Nyereményjáték



Jane Austen rengeteg regényt inspirált és még több újrafeldolgozást megért. A világíhres írónő klasszikus, szatirikus romantikus történeteinek mind van egy-két meghatározó mozzanata és most arra kérünk, hogy ezeket a könyveket egy olyan kiemelt mozzanat után azonosítsátok, amelyeket bélyegen is megörökítettek.


Ha megvan a cím már csak egy kicsit számolni kell, és megkeresni az adott Austen regényben a szükséges betűt. Ha az öt blogon megtaláljátok mind a hat szükséges betűt (az egyik címben kettő betűt kell felhasználni), akkor ezekből össze fogjátok rudni rakni az Austenland - Vakáció Mr. Darcy-val egyik főszereplőjének nevét.


Három szerencsés nyertes magáénak tudhat egy-egy példányt az Austenlandből. Postázni csak Magyarország területére tudunk.


a Rafflecopter giveaway



A blogturné állomásai:

04/15 - Nem harap a... - Büszkeség és Balítélet feldolgozásai
04/16 - Szilvamag Olvas
04/17 - Insane Life - Jane Austenről
04/18 - Dreamworld - Film Vs. Könyv
04/19 - Dezsy Könyvajánlója - Darcy körkép

Megjegyzés küldése

 
Back To Top