FRISS

2012. április 28.

Assemble!

Hogy én mennyire vártam a Bosszúállókat, arra nincs is szó. Mióta megtudtam, hogy ide tartanak a Marvel képregényfilmek izgatottan számoltam a napokat mikor együtt láthatom a Föld legnagyobb szuperhőseit. Féltem is tőle, hogy túlságosan felspanolom magamat és a film nem fog tudni megfelelni a felhőkarcolónyi elvárásaimnak, de nemhogy csak simán megfelelt, hanem túl is szárnyalta azt.

Azok kedvéért akik nem látták az előzményfilmeket (ha vannak még ilyen emberek, akkor szégyelljék össze magukat és sürgősen zárkózzanak fel!) vegyük sorra, hogy kik is a Bosszúállók. Van ugyan egy kis gyorstalpaló az elején, de azért nem árthat újranézni az egyéni filmeket is, hogy tudjuk kivel mi a pálya.

Szóval ott van természetesen a Vasember a.k.a. a milliárdos Tony Stark (Robert Downey Jr.), aki metálgúnyájában segíti az emberiséget. Nem túl nagy meggyőződéssel, de a csapathoz csatlakozik még Bruce Banner (Marc Ruffalo), vagyis Hulk, aki a gamma sugárzás szakértőjeként és nagy zöld hústoronyként segíti az akciót. Kiolvasztották Amerika Kapitányt is (Chris Evans), aki talán az egyetlen a bandából, aki tud parancsokat követni. Az elvileg nemlétező egységet Nick Fury (Samuel L. Jackson) a S.H.I.E.L.D. igazgatója vezeti, úgyhogy hozzáadja a legjobb ügynökeit a Fekete Özvegyet (Scarlett Johansson) és Sólyomszemet (Jeremy Renner), hogy együtt legyőzzék a Föld uralmára törő Lokit (Tom Hiddleston). Persze a galád Asgardit nemsokára követi földpárti bátyja is, a Villámok Istene személyesen, Thor (Chris Hemsworth). A kis csapatuk összerendeződése nem zökkenőmentes, hiszen a szuprerő mellé szuperego is jár.

Joss Whedon, a rendező és forgatókönyvíró remek munkát végzett a Marvel filmfolyamát betetőző múvival. Sikerült úgy összeraknia ezt a sok erőteljes karaktert, hogy mindegyikük főszereplő lett és egyáltalán nem nyomták el a másikat. Sőt! Az összes szuperhősnek jutott a rivaldafényből, mindenkinek van szólóban is nagyszerű jelenete, de igazából akkor sziporkáznak mikor együtt vannak. Whedon nagy érdeme még, hogy olyan feszes tempójú filmet alkotott, ami az első perctől az utolsóig szórakoztató. A történet végig odaszögezi az embert, de a legjobbak akkor is az akciójelenetek. Minden Bosszúálló sajátos stílusban harcol, így az ütközetek sosem unalmasak, nem beszélve arról, hogy a rendező kitűnő humorérzékkel bír, amit a legjobb pillanatokban csillogtat meg a film folyamán. Képes a legkomolyabb harcok közben is olyan poénokat benyomni, hogy lefordulsz a székről, de ettől mégsem válik az komolytalanná.

A Bosszúállókat 3D-ben is vetítik, de azok sem fognak csalódni, akik sima moziminőségben látják a filmet, hiszen ugyan a látvány elsőrangú, de a többi háromdé alkotástól eltérően itt nem az animáció viszi a hátán a filmet, hanem kiszolgálja a remek forgatókönyvet és a jó színészi játékot.

Ha mindenáron egy negatívumot kell említenem az az, hogy leszinkronizálták. Tulajdonképpen nem lett rossz a magyar verzió és a poénok is átjöttek, de én személy szerint jobban szeretem eredetiben nézni a filmeket.

Egy szó mint száz a Bosszúállók elsőrangú szórakozást kínál, a két és fél órás játékideje szinte elszalad és én úgy jöttem ki a moziból, hogy mindenképpen meg akarom nézni még egyszer. Vagy kétszer. Vagy...

TRAILER:






SPOILER:

Nem is igazán spoiler ez a kis adalék, mármint aki előtt ismeretes, hogy a Thor történetét is folytatni fogják. Thor mellett Loki is vissza fog térni, na meg a mostani filmben csak futólag említett Jane Foster (Natalie Portman) is.

Megjegyzés küldése

 
Back To Top