FRISS

2014. július 27.

Interjú A.O. Estherrel - Gombnyomásra Blogturné


Megjelent A. O. Esther - az Összetört glóriák sorozat szerzője - legújabb regénye, a Gombnyomásra, mely egy trilógia kezdőkötete. Ennek örömére a Blogturné Klub hat bloggere egy blogturné keretein belül bemutatja Mia és Liam izgalmakkal és rejtélyekkel teli kalandját!

2014. július 24-től minden másnap egy-egy blogger teszi közzé a véleményét a könyvről, illetve rengeteg, a történethez kapcsolódó érdekességgel is találkozhattok majd, ha velünk tartotok. Érdemes követni a turnét, ugyanis nem csak plusz információkat tudhattok meg a könyvről és szereplőiről, de ahogyan az lenni szokott, nyerhettek is!


A.O. Esther: Gombnyomásra 1.
-

Kiadó:   Decens

Sorozat:   Gombnyomásra #1

Oldalszám:   470  oldal

Kötés:  keménykötés

Fordító:   -

Megjelenés:   2014




A 19 éves Mia Milton élete fenekestül felfordul, amikor álmában megjelenik dr. Cohen, a halott tudós szelleme, és arra kéri, segítsen befejezni a munkáját, amely egy gombnyomásra megváltoztatja majd a világot…

2222-ben járunk, Manipura városában. A Föld már nem hasonlít régi önmagára. A húsz évvel korábbi Dimenzióváltás óta az emberek látják egymás auráját, így nem titok többé, kinek mit rejt a lelke. A „jók” megalopoliszokba gyűlnek és energiafalakkal veszik körül magukat, a „rosszakat” pedig száműzik a vadonba. Míg a fal egyik oldalán tengernyi luxusban élnek az emberek, a másik oldalon éhínség, nyomor és katonai vérengzés tizedeli őket.

Mia tisztában van azzal, mit kockáztat, amikor a szellem utasítására sírt rabol és betörést követ el, mégis jeges zuhanyként éri a hír, miszerint kettős gyilkossággal vádolják. Menekülnie kell hát a rengetegbe, holott ártatlan. A sors Liam Blackwood, a fejvadász karjába sodorja, aki zsigerből gyűlöli a manipuraiakat, miközben súlyos adósság nyomja a vállát bajba került öccse, Russel miatt. Döntenie kell, hogy a becsületére hallgat és a lány pártjára áll, vagy inkább a Mia fejére kitűzött vérdíjjal menti saját bőrét.

Eközben a rémséges vadonban, a Hobbs-birtokon élő két fiatal lány, Ruby és Stella arról álmodnak, hogy szerencsét próbálnak a csillogó nagyvárosban. Munkát vállalnak odaát, ám hamar rájönnek, hogy a mesés aurák fénye súlyos titkokat rejteget. A felismerés sajnos későn érkezik, és a lányoknak küzdeniük kell, ha élni akarnak.

A vadonban szüntelenül tart a vérontás, gyilkos mutánsok szedik az áldozataikat, akiket mesterségesen tenyésztett ki a katonaság a népesség-szabályozásra. Dylan, Mason és Liam gyerekkori jó barátok, akik a Hobbs-birtokon élők biztonságát vigyázzák, ám ők sem számítanak a lavinára, amit a Milton-lány üldözése eredményez, és ami mindannyiuk életére hatással lesz.
A halálesetek sorra követik egymást. Mia egyre mélyebbre merül a látomásokkal teli rejtélyben, miközben a világ véres valósága is fenyegeti. Öl vagy megölik – nincs más választása, miközben a fojtogatóan sötét múltjából előtörő démonjai is kísértik.

Hőseink útjai ezúttal két, egymástól merőben különböző világba vezetnek. Miközben a halál számolatlanul szedi áldozatait, és az élet oly szívbemarkoló csapásokat mér rájuk, mi más segíthetné őket tovább, mint az élet egyszerű szépségeibe vetett hit, a tábortűz hevében sistergő erotika és a latin ritmusra ringatózó szerelem?

Kedves Olvasóm, készen állsz a nagy utazásra?



Mivel nem is olyan régen már írtam véleményt a Gombnyomásra első részéről, ezért úgy gondoltam, most egy interjúval járulok hozzá a blogturnéhoz. A.O. Esther volt olyan kedves, hogy válaszolt a kérdéseimre, hogy ti is jobban megismerhessétek őt, és egy kis betekintést kapjatok a Gombnyomásra írásának kulisszatitkaiba.

Fogadjátok szeretettel a beszélgetést.



A. O. EstherSzia Eszter! Köszönöm, hogy válaszolsz a kérdéseimre.

– Én köszönöm a lehetőséget.

A Gombnyomásra nemrégiben jelent meg csodálatos kiadásban, és egy kicsit más stílusban, mint a másik, még folyamatban lévő sorozatod, az Összetört Glóriák. Mikor határoztad el, hogy egy új könyvfolyamba kezdesz és honnan támadt az ötlet Manipura városához és a külterületek világához?

Az új sorozat ötlete valamikor, tavaly nyáron született meg bennem, de mivel egymás után jöttek ki az Összetört glóriák részei, azokra koncentráltam. Aztán gondoltam egyet, és úgy döntöttem, hogy a Glóriák két kötete között, mintegy „pihenésképpen” belevágok az új sorozatba. (Hozzáteszem, senki nem tartotta jó ötletnek. J) De én vágytam valami másra, valami újra, kíváncsi voltam a saját határaimra. Ez nyilvánvalóan egyfajta megmérettetés volt nekem, hiszen korábban sosem írtam jövőben játszódó regényeket. Látni akartam, hogy állom meg a helyem. J Aztán elkezdtem írni, és beleszerettem a történetbe. A helyszínek megteremtésénél nagy szerepet játszott az újságírói múltam, ugyanis korábban sokat foglalkoztam ezoterikus témákkal, így meglehetősen gazdag élményanyag kavargott bennem. Manipura valójában a Napfonat-csakra szankszrit neve. Mivel a történetben nagy szerepet kap az aura-érzékelés, adta magát, hogy a megalopoliszok a csakrákról kapják a nevüket. A város küllemébe annyi új techonlógiát szerettem volna belevinni, ami talán kétszáz év múlva valóban reális lesz, ám ezt egyensúlyba kellett hoznom a spirituálisan magas szinten élő ember igényével, aki tiszteli a természetet, és nagy az igénye a szépre, a harmóniára. Így nem teremthettem steril várost, kellett a világító beton, a csillag alakú termálfürdő, a hangulatunk szerint elszíneződő ablaktáblák és kék fényben ragyogó növényzet. Szerettem erről a világról álmodni. Izgalmas volt szembeállítani a Hobbs-birtok vadregényességével, ahol inkább a rusztikus elemek és a gyakorlatiasság dominál.  

A regény alapötletét az auralátás képessége alakítja. Ez olyan téma, amiben otthon vagy vagy volt segítséged akivel belemélyedhettél ebbe a tudományba?

Régebben, újságíróként rengeteg interjút és riportot készítettem auralátókkal, szakértőkkel, aurafotósokkal, fényterapeutákkal, hipnoterapeutákkal, léleklátókkal és még sorolhatnám. Sokat olvastam, és rengeteget tanultam ezektől a tanítóktól, így mondhatni, otthonosan mozgok ezen a területen. Ennek ellenére nem akartam túlbonyolítani ezt a témát, hiszen az átlagemberek többsége nem foglalkozik ilyesmivel. Úgy gondoltam, ha ügyesen adagolom a kalandok közt az auralátás „tudományos” részét, az is szórakoztatónak fogja találni, aki sosem hallott róla, vagy eddig nem érdekelte.




Mind az Összetört Glóriákban, mind a Gombnyomásra trilógiában az izgalmas történet mellett kiemelt szerepet kap a spiritualitás. Fontos szerepet játszik ez a Te életedben is?

– Igen, nagyon is. Azt gondolom, a ma embere egyre jobban törődik a lelkével, és mindazzal, ami a fizikai szemünk számára láthatatlan. A hit mindig is összefonódott az élettel. Az ősi kultúrák (az egyiptomiak, sumérok, perzsák, kínaiak, kelták, stb.) nem létezhettek volna istenhit nélkül. Az emberek régen tudták, hogy a földi életünk az átmeneti lét, és a túlvilági az állandó. Nem volt számukra félelmetes a halál, nem rettegtek úgy az elmúlástól, mint a ma embere. A halál csak egy állomás volt az élet körforgásában, és eszerint tekintettek rá. Tudták, hogy nem csupán egy halandó testből állunk, hanem halhatatlan lelkünk is van, ezért törődtek mindazzal, ami a lelket építette, egészségessé, kerekké tette. Már a szóban: „egész-ség” is benne van a kerek egész. Az ókori filozófusok ugyanazt mondták, mint a nagy világvallások vagy a modern, XXI. századi spirituális tanítók, csak más szövegkörnyezetben. Az üzenet azonban azóta is változatlan: igyekezzünk szeretetben élni, és odafigyelni egymásra.

­A könyveidben rengeteg mitológiai és vallási utalás és történet kap helyet. Honnan ered ez a széleskörű ismeret?

A szüleim a könyvek szeretetére neveltek. Apám nagyon sokat foglalkozott velem, amikor kisiskolás voltam, és a kötelező irodalom mellett mindig olyan könyveket adott a kezembe, amiket szórakoztatónak találtam és amikből épültem.
Az évek során az érdeklődésem a művészettörténet felé fordult, így a tanulmányaim során amikor csak lehetett, ezt a fakultációt választottam. Minél többet olvastam róla, annál inkább beleszerettem a régi kultúrákba. A mitológia mindig is vonzott, hiszen az első gyermekkori meséim skandináv mesék és mondák voltak, anyukám ezeket olvasta fel esténként, mi pedig a bátyámmal nem tudtuk megunni őket.
Összességében, azt hiszem, a képzőművészet volt az első szerelem, a művészettörténet, a mitológia és a vallás csak ehhez kapcsolódóan kerültek komolyabban a képbe. De mindegyik szórakoztat és elvarázsol a mai napig.

Mindkét sorozatodban sok karakterrel dolgozol, akik mind egyéniségek. Nehéz kordában tartani a sok szereplőt és a személyiségüket? Készítesz róluk jegyzeteket, vagy mind fejben tartod?


Nem, nincs jegyzetem a karaktereimről. Általában megálmodom a szereplőket. Sok időt szánok rájuk, egészen addig, amíg a legapróbb részletességgel életre kelnek előttem, és csak utána kezdek el róluk írni. Tehát fejben összerakom a csapatot, és attól kezdve mindig látom a „filmemben”, akiről írok. A személyiségüket előre meghatározom: mindenkinek bizonyos határokat szabok, hogy aztán a kalandok lüktetése során tudjam, hogyan viselkednének egy-egy helyzetben. Persze így is megesik, hogy a karaktereim keresztülhúzzák a számításaimat, és olyasmit tesznek, amire én sem számítottam.
A Gombnyomásra borítóján már láthatjuk, hogy triógia lesz. Amikor elkezdesz írni egy új történetet végig megjelenik az íve, térképe a fejedben, vagy úgy alakul, ahogy írod?

Általában úgy alakul, ahogy írom. Nagy vonalakban persze megvan, hogyan jut majd el A-ból B-be a történet, de úgy vettem észre, nem érdemes vázlatot írnom, mert végül sosem úgy alakulnak a cselekmények, ahogy eltervezem.

A Gombnyomásra főszereplője Mia nagyon határozott és vagány nő, míg Sophiel az Összetört Glóriákból szelíd és finom. Melyiküket könnyebb írni, melyikükkel tudsz jobban azonosulni?

Mindkettővel könnyen azonosulok. Miával talán annyiban egyszerűbb a helyzet, hogy ő egy „mai” szókimondó, modern lány, aki iszik, káromkodik, sírt rabol, betör, sőt, ha úgy alakul, puskát vesz a kezébe és használja is... Tehát úgy viselkedik, ahogy kényszerhelyzetben valószínűleg a legtöbben viselkednénk. Ezzel szemben Sophiel angyal, tehát eredendően jó. Nem úgy gondolkodik, mint mi, hanem úgy, ahogy egy angyal gondolkodna. A tetteit áthatja a szeretet, a jóság és a megbocsátás. Magából indul ki, ezért eleinte nehezen ismeri fel az emberi gonoszságot, de az őt ért csapások ellenére igyekszik a Jóisten tanítása szerint élni és viselkedni.

Danielle Campbell, mint Mia
Látom a közösségi médiában, hogy az idézeteket sokszor képekkel kíséred és Pinteresten is nagy gyűjteményed van fotókból és grafikákból. A képek inspirációt jelentenek neked? Vizuális típus vagy?

– Igen, nagyon vizuális típus vagyok, így komoly inspirációt jelentenek a grafikák, a fotók, a filmek, a zenék, a szép tájak, és mindaz, amit magába szív a lelkem, hogy aztán valamilyen formában majd visszaadja a történeteimben.
Ha megfilmesítenék a Gombnyomásra trilógiát ki alakítaná Miát, Liamet, Dylant, Stelllát és a többieket?

– Mia szerepét Danielle Campbell-nek adnám, Liam szerepét pedig Francis J Curának/Henry Cavillnak. Stella megformálására Gabriella Wilde-ot választanám, Dylan szerepét pedig egy Rick Mora-kaliberű színészre (csak fiatalabbra) bíznám.
Henry Cavill Liam szerepében
Mesélj egy kicsit arról, hogy mi várható a Gombnyomásra folytatásában? Mi vár a szereplőkre?

Nehezet kérdezel, hiszen nem tervezem meg előre a történetet... De Russel és Mia izgalmas kalandokba bonyolódik Manipurában, amelyben szerepet kap majd Mia vér szerinti édesanyja is. Liamékre is komoly megpróbáltatások várnak a hazaútjuk során, miközben a Hobbs-birtokon is elszabadulnak az indulatok Stella miatt. Mia különös álmai folytatódnak, így további utasításokat kap Cohen doktortól, aki egyértelműen azért reked a köztes létben, mert Miáék nem tudták megoldani a félbehagyott munkáját...

Nagyon termékeny író vagy, hihetetlen gyorsan jönnek ki az új könyvek az olvasók nagy örömére. Mesélj egy kicsit arról, hogyan dolgozol! Mi a titkod? :)

A titkom az, hogy tíz éven át Magyarország legnagyobb lapkiadójának dolgoztam. Szerkesztő-újságíró voltam, és bizony, a szerkesztőségben nemigen volt lazsálás. Gyorsan kellett írni és sokat. Aki bírta a tempót maradt, és beletanult a dolgokba, akinek nem ment, azt szélnek eresztették. Én felzárkóztam. J
A gyors írástempóban persze az is benne lehet, hogy életem els
ő írógépét kisiskolás koromban kaptam, és attól kezdve mániákusan gépeltem. Senki nem tanított, magamtól tanultam. Így tehát „szabálytalanul”, de nagyon gyorsan használom a billentyűzetet. Ádám azzal szokott heccelni, hogy úgy írok, mint a földönkívüliek. 

A két sorozatot egyszerre írod. Hogyan osztod fel az idődet? Más hangulat, hozzáállás kell a két könyvhöz?

Igen, teljesen más hangulat kell a két sorozathoz, így nem párhuzamosan írom őket, hanem egymás után. Most például megírtam a Glóriák 5. és 6. részét, de ezután nem a 7. rész jön, hanem a Gombnyomásra 2-3. kötete.
Általában éjjel írok, olyankor csendes a ház, könnyebb elmerülni ezekben a világokban. Napközben annyival nehezebb, hogy miközben a legdrámaibb részeket írom, a gyerekeim tesznek róla, hogy kizökkenjek a történetből... úgy 2-3 percenként. 
A könyveid mindig fantasztikusan igényes kiadásban jelennek meg. Mennyire folysz bele a külalakot érintő döntésekbe? Te tervezed meg a kiadások végleges formáját?

Maximálisan belefolyok a külalakba. A borítókat mindig én álmodom meg, én választom ki a végleges fotókat, amiket aztán Anikó tökéletesít az elképzeléseim szerint. A tördelést együtt kísérleteztük ki az első kötetnél, azóta tartjuk ezt a formát. Nekem nagyon fontos, hogy a könyveimnek külleme szép legyen, és nagyon elégedett vagyok az eddigi eredményekkel.

És végül… Várhatunk tőled további különleges világokat, új regénysorozatot? 

Igen. Rengeteg regényötletem van. Szeretnék egy új, jövőben játszódó történetet írni, aztán egy kelta sorozatot, egy modern, misztikus krimit, egy vikinges regényt, és több spin-off sorozatot (a glóriákhoz kapcsolódóan).

Köszönöm, hogy válaszoltál a kérdéseimre. 

– Köszönöm, hogy megkerestél!




Nyereményjáték
ggg


Manipura vezetői különböző nagyságú vérdíjat tűznek ki az általuk veszélyesnek ítélt emberekre, akiknek a levadászását előszeretettel bízzák a városfalon kívül élő fejvadászokra A vadászok munkájukért cserébe kreditpontokat kapnak, amiket különféle dolgokra válthatnak be.

A turné ideje alatt Ti is belekóstolhattok, milyen is a fejvadászok élete. Segítsetek nekünk megtalálni a hat eltűnt szereplőt!

Feladat:
1. Lájkoljátok A. O. Esther és a Blogturné Klub facebook oldalát. (Kötelező!)
2. Olvassátok el a szökevények adatait, és a szöveg, valamint az eltűntekért járó kreditpontok segítségével, találjátok ki, melyik blogon, melyik szereplőt keressük. Ha megvan, írjátok be a nevét a rafflecopter megfelelő mezőjébe. (Kötelező!)
3. Nem kell mind a 9 betűt felhasználni.
4. Segítségetekre vannak a betűk alatti pontszámok.
5. Mindegyik karakter a Gombnyomásra c. regényben szerepel.
6. Szólj hozzá az egyes állomásokhoz, és növeld a nyerési esélyeidet. Üzenete(i)d linkjét írd be a rafflecopter megfelelő mezőjébe. De figyelem, maximum 6 linket hozhatsz! (Nem kötelező!)

Vadászatra fel!

A szökevény adatai:
nem: férfi
kor: 27
haja színe: sötétbarna
szeme színe: égkék
lakhely: Hobbs-birtokkreditpont: 620 pont
http://i.imgur.com/lHjTmp2.jpg


a Rafflecopter giveaway



Turné további állomásai
ggg

07/24 Kelly Lupi olvas - Manipura
07/25 Dreamworld - Hobbs-birtok
07/27 Nem harap a... - Interjú
07/29 Media Addict
07/31 Always Love a Wild Book
08/02 Zakkant olvas - Auraszínek

9 megjegyzés :

  1. Érekes volt olvasni az irónő munkásságáról, hisz két különböző sorozatot ír. Tetszett az interjú.

    VálaszTörlés
  2. szuper ez az interjú a szerzővel, és ahogy látom még sok-sok könyvvel fog minket megörvendeztetni a művésznő :) A turné meg szuper, üdv: peni

    VálaszTörlés
  3. A J minek a rövidítése?

    VálaszTörlés
  4. Mármint Francis J. Cura nevében? Sajnos ne tudom, pedig megpróbáltam utánanézni. Azt tudom, hogy a teljes neve Francesco Maria Cura.

    VálaszTörlés
  5. Nagyon jó lett az interjú! Kíváncsi lettem a könyvre.

    VálaszTörlés
  6. Erre könyvre nagyon kíváncsi vagyok.

    VálaszTörlés
  7. Köszönjük az interjút. :)) Még jobban felkeltette az érdeklődésem a könyv.

    VálaszTörlés
  8. Tetszett az interjú! Köszönöm, hogy elolvashattam! :)

    VálaszTörlés
  9. Tetszett nekm is az interjú! :D Jó olvasni magyar írókkal készített interjúkat :D

    VálaszTörlés

 
Back To Top