FRISS

2014. július 7.

Victoria Schwab: Felszabadulás ~ Az Archívum meglepő folytatása


A Felszabadulás borítóján lévő ajánlón azt ígéri nekünk az ismeretlen blogger, hogy a "Felszabadulás mindaz, amit az Archívum folytatásától remélhettem". Ha őrületesen kalandra és meghökkentő stílusváltásra számított, akkor biztos igaza van, de én nem hiszem, hogy bárki is gondolta volna, hogy Victoria Schwab ilyen irányba fogja folytatni a történetet.

Meglepett.

Victoria Schwab
Felszabadulás



Mackenzie Bishop, az Őrzők egyike, akinek feladata, hogy megakadályozza az erőszakos Történeteket kijutását az Archívumból, nemrég kis híján maga is egy Történet keze között lelte halálát. Most pedig, amikor az új iskolában új tanév kezdődik, Mackenzie igyekszik új életet is kezdeni – és maga mögött hagyni a nyáron történteket. A továbblépés azonban nem könnyű – különösen akkor nem, ha az ember álmát a történtek és a Történetek kísértik. A múlt persze múlt és már nem okozhat több fájdalmat, amikor azonban egy rémálom Mackenzie ébren töltött perceiben is újra és újra felbukkant, az Őrző kénytelen eltűnődni azon, vajon tényleg annyira biztonságban van-e, mint gondolja.

Mindeközben emberek tűnnek el nyom nélkül, és látszólag az egyetlen közös bennük Mackenzie – aki ugyan biztos benne, hogy az Archívum többet tud, mint amennyit elárul, mielőtt azonban ezt bebizonyíthatná, ő maga válik az első számú gyanúsítottá. És ha Mac nem találja meg az igazi bűnöst, akkor mindent elveszíthet: nem csupán az Archívummal való kapcsolatát, hanem az emlékeit is – sőt, akár még az életét is. Vajon képes lesz-e Mackenzie kibogozni ezt a rejtélyt, mielőtt ő maga is végleg fennakadna az őrült történések hálójában?



Kiadó
 Főnix Könyvműhely
Sorozat
 Az Archívum #2
Oldalszám
 296 oldal
Kötés
 Puhakötés
Fordító
 Hudácskó Brigitta
Megjelenés
 2014. 
Goodreads-rating
 4.41


Vélemény
Az Archívum sok szempontból egyedi alkotás volt. Újszerű világ, soha nem látott mitológia, különösebb tini-dráma mentes történetvezetés. Gondolkodtam is rajta, hogy mi lehet még majd itt. Az írónő azonban  azzal lepett meg, hogy kicsit konformizálta az írását, és hagyományosabb vonalvezetésű történetet adott nekünk. Az Archívumhoz képest a Felszabadulás egy sokkal tágabb területet fed le, kibővíti az univerzumot mind a fizikai tér tekintetében, mind Mac életét is egy kicsit jobban megnyitja. Az előbbit úgy valósítja meg, hogy Mac életterébe bevonja a középiskolát is, és végre nem csak a Coronado és a Sikátor falai között zajlik a történet. Azonban a suliba lépéssel Mac életének egy új aspektusába is betekinthetünk, mégpedig a hétköznapi lányéba. Persze azért nem lesz egyszerű és mindennapi élete, de szerencsére már foglalkozik olyan dolgokkal, amiknek nincs köze az Archívumhoz.

Az azonban többet foglalkozik vele, mint szeretné. A cselekmény nagy része ugyan most az Archívumon kívül játszódik, de Mac életére most is rányomja a bélyegét. Egy kicsit sajnáltam, hogy kevesebb időt töltöttünk a kedvenc könyvtárosom, Roland társaságában, de az, hogy mélyebb bepillantást kaphattunk a rendszer működésébe és az Alakulat szervezetébe.

Azt hittem, hogy ebben a részben mélyebben elmerülünk majd az Archívum titkaiban, de mint mondtam meglepetést okozott az írónő, mert ahelyett, hogy kiaknázta volna ezt a különleges világ nyújtotta rengeteg rejtély, ő egy ennél, mondjuk úgy hétköznapibb rejtély tett a cselekmény fókuszába. Mégpedig egy eltűnéssorozatot, amelynek bizonyára köze van az Archívumhoz, de legfőképpen Mackenzie-hez, aki minden bűneset középpontjában áll. Ezt a krimi szálat még megspékeli egy kis pszichológiai nyomással, hiszen Mac-et különös emlékezetkiesések és hallucinációk gyötrik, amelyek néha tényleg ijesztőek. Egyáltalán nem lehetünk benne biztosak, hogy Mac egyáltalán megbízhatóan meséli el a történetet, hiszen az sem egyértelmű, hogy mi valóságos és mi nem. Emelett Mac-et még az úgymond szakmai életének összeomlása is fenyegeti, hiszen lelki válsága veszélyezteti az Őrzői státuszát is. Remekbe szabott lélektani krimi lett a különös fantasyból, Mac pedig a legösszeszedettebb skizo, akiről valaha volt szerencsém olvasni és nagyon becsültem, hogy akkor sem adta fel a szellemi függetlenségét és az elméje titkait, az emlékeit, mikor ez megszüntethette volna a gondjait.


Emellett Mac-nek még az olyan hétköznapi rejtélyekkel is meg kell birkóznia, mint Wesley, akinek szemmel láthatóan több takargatnivalója is akad a fekete szemceruza mögött. Még ha egy új oldaláról is ismerjük meg akkor is megtartja szemtelen és szurkálódó stílusát, nagy egóját és a hihetetlen hűségét, amivel nem egyszer visszahozza Mac-et a rémálmok birodalmából. Nagyon tetszett az a mély kapcsolat ami köztük van és a feszültség, ami végig ott lebeg kettejük közt, még akkor is, amikor alig van testi érintkezés. Nagyon finoman építette fel az érzéseiket az írónő, de a kapcsolatuk nem lesz elődleges, a cselekmény, a rejtély uralja a történetet.

Summa
Nem tudok hibát találni benne. Stílusban egész más, de mégis hű az előző könyvhöz eredetiségben és ötletben. Ezek után már nem is tudom mire számítsak a harmadik részben, de tűkön ülve várom!


Értékelés
Cselekmény
Aaaaa
Karakterek
Aaaaa
Világ – Háttér
Aaaaa
Eredetiség
Aaaaa
Stílus
Aaaaa
Borító
Aaaaa
Befejezés
Aaaaa
Verdikt:
5,00 

A könyvet köszönöm a Főnix Könyvműhelynek!

Megjegyzés küldése

 
Back To Top