FRISS

2014. július 18.

Egy váltott gyermek vallomásai

Most nem frissen megjelent könyv került elém, hanem egy sötét kis gyöngyszem, amit a kisbolt 399 Ft-os könyvei között találtam. Talán sose veszem meg, ha nincs leolcsózva, pedig nagyszerű élmény volt olvasni Brenna Yovanoff bemutatkozó regényét és határozottan kedvet kaptam a többi könyvéhez is.

Brenna Yovanoff: Az elcserélt
-

Kiadó:   Egmont / Dark Egmont

Sorozat:   -

Oldalszám:   328 oldal

Kötés:  kartonált

Fordító:   Bottka Sándor Mátyás

Megjelenés:   2010.


Mackie Doyle nem mindennapi srác. 
Nem járhat templomba a családjával, mert az felszentelt hely, és rosszullét kerülgeti, ha fémhez kell érnie vagy ha vér közelébe kerül. Mindezek hátterében sötét titok lappang, amely behálózza Gentry amúgy idillinek tűnő városát. 
Egy napon azonban Mackie-nek muszáj szembenéznie az igazsággal, a hátborzongató titokkal, hiszen a különös szép lány, Tate és családja is a rémisztő játszma része lesz. 
Mackie úgy érzi, meg kell tudnia, honnan jött és hová szeretne tartozni valójában, miközben Tate-nek is próbál segíteni abban, hogy megtalálja köddé vált kishúgát…
.Az Elcserélt egy különös helyen, egy sötét és titokzatosan vérfagyasztó városba kalauzol minket, ahol az emberek szemet hunynak a hétévenkénti különös gyermekhalálok felett. Zárt közösség ez, aki elfogadja, hogy a városka jólétért ennyi áldozat simán belefér. A regény a changeling-ek, vagyis magyarul váltott gyermekek, tündérgyermekek mitológiájával foglalkozik. A legenda szerint a váltott gyermek, valamilyen rosszindulatú természetfeletti lény szülötte, aki kicseréli a megkereszteletlen újszülöttet a sajátjára. Meg kell mondanom semmit ijesztőbbet nem tudok elképzelni mint a rémisztő babákat, ezért ez a könyv nekem különösen cidris volt.

De nagyon élveztem. Brenna Yovanoff nagyon ért a hangulatteremtéshez és Gentry városka miliője igencsak felborzolja az ember idegeit. A beszédes hallgatás, a természetfeletti csendes elfogadása és az áldozatokba való belenyugvás olyan konstans nyomott hangulatot eredményez, hogy csoda, hogy Mackie, az egyetlen felnőttkorba ért váltott gyermek kitűnik a tömegből. Persze Mackie nagy hátrányokkal indul a beilleszkedésben. Paranormális volta és titokzatos eredete miatt irtózik a fémtől és a mindennapi élet így nagy nehézségeket tartogat számára.

The replacement/ Brenna Yovanoff,A sötét és fertelmes részletek és meghökkentően bizarr teremtmények mellett ez a könyv nem is igazán a természetfelettiről szól. Mackie ugyan elcserélt, de talán emberibb minden más szereplőnél. Csillapíthatatlan vágy ég benne a normális élet iránt és semmi mást nem akar, csak, hogy elfogadják. Igyekszik mindig jól viselkedni és általánosan átlagos lenni. Nagyon szerettem, ahogy a családjához fűződő viszonyát bemutatta az írónő. A szülők, akik tisztában vannak vele, hogy a gyermekük nem is a gyermekük, és a nővére, aki az igazság ellenére a tűzbe menne érte, mind csodálatos karakterek. Példaértékű elfogadást tanúsítanak és bebizonyítják, hogy nem a származás és a gének teszik azzá az embert ami. Mackie ezen alapján szörnyeteg volna Ő mégis egy szelíd és érzelmes fiú, aki nem is akar több és más lenni.

Mindezek mellett semmi biztosat nem tudhatunk. A föld alatti világ, ahonnan Mackie származik groteszk és borzalmas, a benne élő lények pedig külsőre talán szörnyűek, de mind csak élni akar. Különös mese ez az elfogadásról, ahol a szörnyek kedvesek és a valós emberek pedig birkák. De hogy kik ezek a különleges lények? Nem tudni. Brenna Yovanoff a mellébeszélés mestere, aki képes úgy kerek és ésszerű történetet varázsolni, hogy közben a részleteket folyamatosan elmismásolja. Néha ez persze bosszantó, de ezek a dolgok már csak így mennek Gentryben. Senki nem mond ki semmit, de mindenki tudja miről van szó.

Az Elcserélt önálló kötet elfogadható lezárással, de Brenna Yovanoff több hasonló stílusú, ronda/gyönyörű dolgokról szóló könyvet írt. Én mindenképpen kedvet kaptam a többihez is.


Értékelés
ggg

Summa:

Különös és borzongatóan szépséges mese arról mi tesz emberré valakit, és mit tesz a feltétlen szeretet egy romlott lélekkel. Bizarr és furcsa, homályos, de mégis érthető tanmese az elfogadásról és az emberségről. 

Cselekmény
aaaa
Karakterek
aaaaa
Világ – Háttér
aaaaa
Eredetiség
aaaaa
Stílus
aaaaa
Borító
aaaaa
Befejezés
aaaaa


Megjegyzés küldése

 
Back To Top