FRISS

2014. július 13.

Természet vs. Város


Amy Plum: After the End
-


Kiadó:   HarperColllins

Sorozat:   After The End #1

Oldalszám:   352 oldal

Kötés:  e-book, keménykötés, puhakötés, audio CD

Fordító:   -

Megjelenés:   2014.06.06.


She’s searching for answers to her past. They’re hunting her to save their future.
World War III has left the world ravaged by nuclear radiation. A lucky few escaped to the Alaskan wilderness. They've survived for the last thirty years by living off the land, being one with nature, and hiding from whoever else might still be out there.

At least, this is what Juneau has been told her entire life.

When Juneau returns from a hunting trip to discover that everyone in her clan has vanished, she sets off to find them. Leaving the boundaries of their land for the very first time, she learns something horrifying: There never was a war. Cities were never destroyed. The world is intact. Everything was a lie.

Now Juneau is adrift in a modern-day world she never knew existed. But while she's trying to find a way to rescue her friends and family, someone else is looking for her. Someone who knows the extraordinary truth about the secrets of her past.





Winter warmthAz After the end fülszövegét olvasva egy klassz kis disztópiára számítottam, és a borító is megerősített ebben. Az már rögtön a leírásban kiderül, hogy Juneau, az elszeparált alaszkai faluban nevelkedett lány azt hiszi, ők az egyedüli túlélői egy világégésnek, de később rájön: hazudtak neki. Az első fejezetekben olvashatunk is a nomád körülményekkel bíró faluról és az ott élőkről, de nagyon hamar világossá válik, hogy ez nem a valódi világ. Mégpedig azért, mert viszonylag hamar megismerkedhetünk a két nézőpontos történet másik szereplőjével, a gazdag és elkényeztetett Miles-al, aki megmutatja nekünk, hogy szó sincsen sehol világégésről.

Ilyen szempontból nincs is disztópia, hiszen a  valós világ napjainkban, legalábbis napjaink technikai vívmányaival és társadalmi berendezkedésével bír. Az összes misztikus elem Juneauval kerül bele ebbe a modern világba. Azt hiszem inkább nevezném azt a könyvet valami urban fantasy és sci-fi keveredésnek, hiszen Juneau titokzatos mágikus képességekkel bír, faluja pedig még különlegesebb ok miatt bújt el a világ elől.

Dog Sledding has been on my bucket list as well as our boys' (our oldest son's fave dog). Only a few months away!!!!Ha hanyagoljuk a besorolást és csak élvezzük a könyvet, akkor egy mérsékelten cselekményes, de kellőképpen szórakoztató és meghökkentő könyvet lapozhatunk. Az alapötlet, az elzárkózott közösség, és a tinédzsereket féken tartó hazugság bennem A Falu fílinget gerjesztett, de meg kell mondanom a kis faluban csak a történet elenyésző része zajlik. A rövid bevezetés után, amit ott töltünk Juneau utazása következik, kutatása családja és családja titkai után, ami a modern világba vezeti őt. Azt hittem, hogy ezután majd jön a városba keveredett elvadult lány szerencsétlenkedése, de ebből szerencsére nem kaptunk. Juneau nagyon is jól elboldogul a betonrengetegben annak ellenére, hogy eddig jurtában lakott. Egyébként is egy határozott és merész lányzó, aki mindenhol feltalálja magát, de a legjobban a vadonban van elemében. 

Igazából több szerencsétlenkedést látunk Miles részéről. A fiúnak természetesen van hátsó szándéka, nem véletlenül utazik Juneauval, ahogy a lány is kényszerből kéri a segítségét. Ketten teljes ellentétei egymásnak, így a köztük lévő párbeszédek adják a humor legfőbb forrását. Juneau képviseli a természetet: vad, de megfontolt és erős, bátor és mindenhol feltalálja magát, valamint mély meggyőződéssel viszonyul a vallásához és a képességeihez. Miles ezzel ellentétben a modern világ gyermeke: néha elveszett, keserű és hitetlen, gúnyos és heves. Miles egyáltalán nem a tipikus férfihős,  aki erős és mindenre elszántan irányítja a helyzetet. Ami azt illeti ebben a regényben felcseréltek a szerepek, Juneau az, aki irányít és uralja a szituációt és Miles asszisztál és hitetlenkedik. Felüdülés volt olvasni és ennek ellenére Milest nagyon is megkedveltem. Az ő páratlan párosuk  jól eltalált és tetszett, ahogy láthattam, hogyan változtatják meg lassan egymást. 

Autumn #men #fashionÉs akkor most kell elmondanom, ami a leginkább tetszett a romantikus szálban: nincs insta-love. Ellenkezőleg! Juneau és Miles sokáig nem csípik egymást, ami azt illeti a lány szerencsétlen semmirekellőnek és butának tartja a fiút, aki pedig a csajról gondolja, hogy szimplán őrült. Nagyon lassan alakul ki közöttük egyetértés és szimpátia és ezt én nagyon díjazom.

A románcon túl természetesen több története is van a könyvnek. Juneau, aki a természettel szoros kapcsolatban van nem találja helyét abban a világban, aki már alig foglalkozik az anyafölddel. A természet erőin alapuló hite meg is rendül a kemény betonépületek és aszfaltutak között. Elgondolkodtató, hogy mennyivel szimpatikusabb az Ő egyszerű élete, mint Miles kivételezett státusza és vagyona. Ez a technika és a természet örök ellentmondása amit nagyon jól képviselnek a főbb karakterek. Persze azért kiderül, hogy a nagy elvonulásnak sem csak olyan magasztos okai voltak, minthogy egyszerűen és szelíden éljenek... 

Arra azért mindenképpen tessék felkészülni, hogy a könyv egy sorozat kezdőkötete és a függővég brutális. Komolyan. 

Értékelés
ggg

Summa:

Disztópiának indult urban fantasy ami a technika és a természet örök ellentmondását dolgozza fel. A természet sarkában Juneau, a talpraesett lány, aki a családját és múltját kutatja, a modern világot pedig Miles, a gazdag-gyerek képviseli. Harc nincs, csak szócsaták, titkok és izgalom.

Cselekmény
aaaa
Karakterek
aaaaa
Világ – Háttér
aaaaa
Eredetiség
aaaa
Stílus
aaaaa
Borító
aaaaa
Befejezés
aaaaa







Megjegyzés küldése

 
Back To Top