FRISS

2014. május 28.

The 100 - Könyv vs. Sorozat


Rendhagyó könyvkritika következik. Mivelhogy nagyjából-egészében szerelems vagyok a The CW-n futó The 100 sorozatba nem tehettem meg, hogy nem olvasom el az alapjául szolgáló könyvet. Sokan figyelmeztettek, hogy ne tegyem, de nem hallgattam rájuk. Nehéz eldönteni, hogy jó döntés volt-e, mert egyrészt nehezen küzdöttem le a sztorit, másrészt meg emiatt születhetett meg ez az összehasonlítás. Tessék felkészülni... hosszú lesz...


1. Kör
Alapsztori
Fight!

Könyv: Meg kell hagyni, hogy innen indult minden. A The CW-nek már története van a tré könyvek jó megfilmesítése területén (lásd: Vámpírnaplók első három szezon…), ezért hát nem csoda, hogy a The 100 sztorijára is lecsaptak. Jól indult, azt kell mondjam. Az első pár fejezet alapján nem értettem, hogy mi az az általános közutálat, ami a könyvet övezi. Csak pár fejezetnek kellett eltelnie hozzá, hogy kiderüljön, a sci-fi vonal és a remek ötlet hamar kifulladt és átadta a helyét egy megállíthatatlan tini-drámának, amiben a legfontosabb téma az, hogy ki kit csókol meg – először a Földön – és hogy ki rabolta el a gyógyszereket. Kár. Most komolyan, ha valakinek van egy ütős alapja, amiben ki lehet élni magunkat mind sci-fi, mind disztópia szempontjából miért maradnánk meg egy lagymatag románc szintjén klisés problémákkal? Nem tudom Kass Morgan mire gondolt.


Sorozat: Szerencsére a The CW íróinak volt annyi esze, hogy majdhogynem csak az alapjául szolgáló ötletet vették át, és onnan magul írták a történetet. Beépítettek egy úgymond felnőtt cselekményszálat, amiben sok ármánykodás és politika van, és a földi fiatalok élete is sokkal drámaibb és lényegesen nehezebb helyzetekkel kell megbirkózniuk, mint a smárolás. Ármány, árulás, gyilkosság és veszély, nehéz döntések és nagy drámák. Jól hangzik, Jó is!

A nyertes: Sorozat. Egyértelműen.

2. Kör
Cselekmény
Battle On!

Könyv: Ez a könyvben gyakorlatilag nemlétező. Nagyjából annyi esemény van benne, mint a sorozat egy epizódjában és az se csigázza fel túlzottan az embert. A négy szemszögű cselekményvezetés alapjában nem lenne rossz ötlet, mert lineárisan követik egymást és így tényleg nem csak egy aspektusát ismerjük meg a történetnek, de sajna a földi események helyett inkább csak a karakterek múltjában kalandozunk, felderítve, hogy hogyan jutottak odáig, ahol vannak. Ebben pedig semmi meglepő és mulatságos nincsen. 

Sorozat: Na itt viszont pörögnek a dolgok. A könyv cselekményét gyakorlatilag az első epizódban felfedték és onnantól pedig csupa meglepetés a sorozat. Nem félnek karaktereket kinyírni, új szálakat bevonni, aztán rögtön megoldani, hogy a következő részben újabb veszélyes helyzetbe sodorják magukat. Ami különösen tetszik a sorozatban, hogy gyakran morálisan megkérdőjelezhető dolgok esnek meg, rossz döntések következményeit kell helyrehozni és mindig van két oldal, két vélemény, ami összecsap, de sosem egyértelmű, hogy mi volna a helyes út. Szeretem azt a bizonytalanságot, amiben tartanak és azt, hogy eldönthetem, hogy ki tévedett, vagy kinek van igaza, mert nem adják a számba. Bravó CW írók, így tovább.

A nyertes: Sorozat. Nagy fölénnyel.


3. Kör
Világfelépítés
Come on!


Könyv: Ez az az aspektus, ahol a könyv némileg behozza a sorozatot. Mivel a visszaemlékezések miatt igen sok időt töltünk a Bárkán, ezért alaposabban megismerhetjük az ottani szokásokat, helyeket, a napi életet. Akad egy két érdekesség, ami tetszett, és amit a sorozatból kihagytak, valószínűleg költségvetési megfontolásból. Mindenesetre a könyvbéli társadalom nagyban különbözik a TV-belitől, hiszen itt az űrben is kialakult egy szemi-kasztrendszer, hiszen az egyes állomások más szociális státuszt biztosítanak a lakóknak, amit aztán a földi fiatalok is kivetítenek magukra. Ezt érdekes elgondolásnak és hihető emberi attitűdnek gondolom, hiszen ahol emberek élnek mindig megpróbálják magukat mások fölé helyezni. 


Sorozat: Ahogy anyukám mondta ezt a sorozatot nem lehetett nehéz leforgatni, gondolt itt arra, hogy nem sok speciális effekt szükségeltetett a hajón játszódó, avagy az erdőbeli scene-ekhez se. A sorozat a kalandra és akcióra megy rá, no meg elsősorban a karakterdrámára és lélekfejlődésre. A világépítés olyan ni, nem sokat enged bepillantani a Bárka életébe, vagy akár a földi helyzetbe, de gondolom ez utóbbiban még azért várhatunk javulást.

A nyertes: Meglepő, de a könyv.


4. Kör
Karakterek
*warcry*


Könyv: Először a sorozatot láttam, szóval meglepett, hogy olyan karakterek is vannak a könyvben, akik a sorozatban egyáltalán nem szerepelnek. Aztán később rájöttem az okára. Glass és Luke sztoriját valószínűleg azért nem rakták bele a TV verzióba, mert hozzám hasonlóan ők se tudták addig nyitva tartani a szemüket, hogy végigolvassanak akár csak egy fejezetet is, amit Ő narrál. Róla többet nem is tudok mondani, mert a többi fejezetét el se olvastam. Ennyi. A többi karakter hasonlóan lapos, de velük legalább történik néha valami. A négy narrátor közül egyedül Bellamynak van némileg egyedi hangja, és a szerelmi életétől eltérő gondolatai. Ha választani kéne kedvencet Ő lenne, de csak nagyon kicsivel emelkedik ki a posványból.

Sorozat: No, itt van az igazi titka annak, hogy miért imádom ezt a sorozatot. A CW írói fogták a könyv karaktereit, lecsupaszították őket, hogy gyakorlatilag csak a nevük és a hátterük maradt meg, majd újraépítették őket. Ez a folyamat, körítve több új szereplővel, köztük felnőttekkel is (ilyen nem volt a könyvben…) tette nyerővé a sorozatot. A szereplőink mind kissé elveszett lelkek, akiket egyszerre nevezhetünk jónak és rossznak. Vagy egyiknek se, hiszen emberek. Közülük is kiemelendő a (számomra) két főszereplő Clarke és Bellamy. Clarke a főhősnőnk, akiről azt gondoltam, hogy majd második Elena Gilbertként majd ő fogja mindig a tisztaságot, jóságot, helyes utat képviselni, de mekkorát tévedtem. Clarke sokszor rosszul dönt, de alapvetően jól látja a helyzeteket. Nem fél, ha az által helyesnek vélt dologért be kell piszkítania a kezét és a lelkét és elismeri ha téved. Clarke a legkeményebb, de legvalódibb női szereplő akit mostanában láttam és hivatalosan is a kedvenc női karakterem. Még ennél is több dicsérettel tudom csak illetni Bellamyt aki az általam ismert sorozatok közül az eddigi legnagyobb karakterfejlődést produkálja. Az első részek heves, erőszakos és önző forradalmárából megbízható, erős, intelligens és karizmatikus vezetővé nőtte ki magát és szinte láthatatlan volt a folyamat ahogy szépen lassan belebolondultam. Persze most sem tökéletes, és ez az, ami igazán tökéletessé teszi a szememben. Sose tudhatod, hogy mit fog tenni, de szurkolsz, hogy egyre jobb ember legyen. Hozzáteszem ehhez szükséges volt az eddig csak inkább Ausztráliában ismert Bob Morley fantasztikus alakítása is. Érdemes megjegyezni a nevét a srácnak.

A nyertes: Klasszisokkal a sorozat!




5. Kör
Kapcsolatok / romantika
LeT us feast!


Könyv: Mit is mondjak? YA. Nagyon. Tiltott csókokért izgulunk és volt pasikért/csajokért sóvárgunk. Ennél tovább nem megy a dolog, de végig ezen szenvedünk. Nem. Nem elég.

Sorozat: Bonyolult. Ezzel tudnám leírni a kapcsolatokat a sorozatban. Szerencsére egyelőre úgy tűnik, hogy nem a randizás a legnagyobb probléma a cselekményben. Persze azért kell a románc, de itt nincsenek egyértelmű párok. A pasiról pasira csapongó Octaviában legalább lehet bízni, hogy nem tart ki sokáig valaki mellett. De Clarke és Bellamy kapcsolata, ami egyébként a könyvben is megtörtént (bár egészen másként) érdekesnek ígérkezik. Az ellenségekből kényszerű szövetségekké, majd vezető-társakká váló párost állítólag a CW nem szándékozta összehozni, de a rajongók felrobbantották a közösségi médiát a shippeléssel. A jó, hogy még mindig nem egyértelmű, hogy valami van vagy lesz-e kettejük között, de a mégis nagyon működik a kémia köztük. A rajongók pedig lincselni fognak. Személy szerint én azért szeretem őket, mint páros, mert nem sekélyes érzelmekre, hanem őszinte megértésre, bizalomra és közös kötelességtudatra épül. Hogy Bellarke párti vagyok-e? 110%-ig! 

A nyertes: Nem is kérdés. A sorozat! Bellarke


A végeredmény pedig:
Könyv 1    :   Sorozat 4




Könyv:

Kass Morgan
The 100

 









In the future, humans live in city-like spaceships orbiting far above Earth's toxic atmosphere. No one knows when, or even if, the long-abandoned planet will be habitable again. But faced with dwindling resources and a growing populace, government leaders know they must reclaim their homeland... before it's too late.

Now, one hundred juvenile delinquents are being sent on a high-stakes mission to recolonize Earth. After a brutal crash landing, the teens arrive on a savagely beautiful planet they've only seen from space. Confronting the dangers of this rugged new world, they struggle to form a tentative community. But they're haunted by their past and uncertain about the future. To survive, they must learn to trust - and even love - again.


Kiadó
 Little
Sorozat
 The Hundred #1
Oldalszám
 323 oldal
Kötés
 Keménykötés
Fordító
 -
Megjelenés
 2013.09.03.
Goodreads-rating
 3.46


Sorozat:

2 megjegyzés :

  1. Minden szóval egyetértek. (én sem bírtam a Glass fejezeteket elolvasni :D)

    @Andie

    VálaszTörlés
  2. Szióóka,mikor jelenik meg magyarul??:)

    VálaszTörlés

 
Back To Top