FRISS

2014. május 25.

A.O. Esther: Gombnyomásra - egy új romantikus trilógia kezdete


A napokban jelent meg A.O. Esther új regénysorozatának nyitókötete, a Gombnyomásra. Eszter őrületes tempót diktál az írásban, ha a még szintén futó Összetört Glóriák mellett még erre is van ideje. Azt mondnám, hogy aki szerette az előző sorozat stílusát, annak a Gombnyomásra is tetszeni fog, de emellett ez egy kicsit modernebb és keményebb olvasmány, egy teljesen más világ.



A.O. Esther
Gombnyomásra I.

 





Lebilincselő, romantikus kalandregény 2222-ből, egy olyan társadalomról, ahol az aura fénye dönti el, ki milyen ember.
A 19 éves Mia Milton élete fenekestül felfordul, amikor álmában megjelenik dr. Cohen, a halott tudós szelleme, és arra kéri, segítsen befejezni a munkáját, amely egy gombnyomásra megváltoztatja majd a világot...
2222-ben járunk, Manipura városában. A Föld igencsak megváltozott. A húsz évvel korábbi Dimenzióváltás után ugyanis látni kezdték az emberek egymás auráját, így nem titok többé, ki milyen ember - legalábbis rezgésszint tekintetében... A jók megalopoliszokba gyűlnek és energiafalakkal veszik körül magukat, a "rosszakat" pedig száműzik a vadonba. A fal egyik oldalán tengernyi luxus, csúcstechnológia és mesés körülmények, míg a másik oldalán középkori viszonyok és véres harcok várnak a túlélőkre, kit hova sorol az élet.
Mia tisztában van azzal, mit kockáztat, amikor sírt rabol és betörést követ el, mégis jeges zuhanyként éri a hír, miszerint kettős gyilkossággal vádolják. Menekülnie kell hát a rengetegbe, holott ártatlan. A sors Liam Blackwood, a fejvadász karjába sodorja, aki zsigerből gyűlöli a manipuraiakat, ráadásul súlyos adósság nyomja a vállát bajba került öccse, Russel miatt. Döntenie kell hát, hogy a becsületére hallgat, vagy biztosra megy és megszerzi minden idők legnagyobb vérdíját...
Ruby és Stella két fiatal lány, akik a vadonban, a Hobbs-birtokon élnek. Minden álmuk az, hogy szerencsét próbáljanak a csillogó nagyvárosban, ezért munkát vállalnak, ám hamar rájönnek, hogy a mesés aurák fénye súlyos titkokat rejt, de a felismerés későn érkezik, és a lányoknak küzdeniük kell, ha élni akarnak. A vadonban eközben gyilkos mutánsok szedik az áldozataikat, akiket mesterségesen tenyésztett ki a katonaság, népesség-szabályozás gyanánt. Dylan, Mason és Liam gyerekkori jó barátok, akik a Hobbs-birtokon élők biztonságát vigyázzák, ám ők sem számítanak a lavinára, amit a Milton-lány kutatása eredményez, és ami mindannyiuk életére hatással lesz.
A halálesetek sorra követik egymást, és Mia egyre mélyebbre merül a látomásokkal teli rejtélybe, valamint a kinti, véres világba. Öl vagy megölik - ez a két lehetőség áll előtte, miközben a lánynak a saját, fojtogatóan sötét múltjával és a maga démonaival is meg kell küzdenie...
Hőseink útjai ezúttal két, egymástól merőben más világba vezetnek, sok-sok izgalommal, könnyed romantikával és forró erotikával fűszerezve. Halálos összecsapások és könnyáztatta drámák követik egymást, de a csillagfényes éjszakák, a ropogó tábortűz füstös illata, az áfonyapálinka égető íze, a latin ritmusú fülledt tánc és a humor sem hiányzik a történetből.
Készen állsz Te is a nagy utazásra?



Kiadó
 Decens Magazin Média Kft.
Sorozat
 Gombnyomásra #1
Oldalszám
 470 oldal
Kötés
 Keménykötés
Fordító
 -
Megjelenés
 2014. május
Goodreads-rating
 4.00


Vélemény
Ugyan Eszter nagyban eltért az eddigi fantasy-medieval vonaltól ezzel a disztópiával, de a sajátos írói stílusa megmaradt, és ezért azok is akik a korábbi sorozatát szerették, de azt gondolnák, hogy egy eljövendő nem túl biztató jövőbe helyezett történet már nem az ő stílusuk nyugodtan belekezdhetnek. Eszter itt is megtartja azt a szelíd, kedves és kifinomult nyelvet, ami rá jellemző. Mondom ezt úgy, hogy tisztában vagyok vele, hogy ez a műfaja, a disztópia, egy kicsit durvább, nyersebb miliőt követel. Ebben nincs hiány, hiszen a karakterek hangja és szövege ennek megfelel és brutalitásból, erőszakból és reménytelen helyzetekből sem szűkölködünk. Ezzel alkot különös, de működőképes kontrasztot az írónő sajátos hangja, amely még a legkegyetlenebb helyzetet és kicsit letompítja a bájával. Talán ez egy ilyen történetben nem szerencsés, de én ezért is inkább azt mondanám, hogy ez nem is annyira disztópia, mint egy jövőbeli társadalomban játszódó romantikus kalandregény.

Igen, a romantikáé a főszerep. Látszik, és érződik, hogy az írónő ezen a területen igazán önmaga, ezt szereti legjobban írni. Ez abból is kitűnik, hogy a véres csatajelenetek és brutális részletek hosszú leírása elmarad, véleményem szerint egy kicsit talán túlságosan is. Azt gondolom, hogyha felvállaltan kaptunk végre egy ilyen tökös hősnőt, mint Mia, aki nem fél megvédeni magát, kideríteni az igazságot, a helyzetek elé menni, és  és akár ölni, akkor nyugodtan kaphattunk volna egy kicsit több kiontott vért és átvágott torkot. De lehet, hogy csak az én ízlésem ilyen baltás gyilkoshoz méltó... :)

Kicsit visszatérve a karakterekre... Mint mondtam nagyon örülök, hogy itt végre erős és határozott női főhősnőt kapunk. Az Összetört Glóriák Sophielje különleges lány volt, de nem mérhető Mia elszántságához, tartásához és erejéhez. Kedveltem, mert szeretem, ha egy nőt nem kell non-stop megvédeni és Mia aztán elébe megy a veszélynek, néha kicsit meggondolatlanul is. Szerelme Liam-mal a vadásszal nekem kicsit gyorsan jött és teljesedett be, de mindenképpen kedves maradt, mégis valahogy sokkal jobban szurkolok annak, hogy Liam társai, a többi vadász és az öccse Russel megtalálja a boldogságot. A kedvencem mind közül Dylan, az indián származású fiú, aki csendes bölcsességével és hűségével igazán belopta magát a szívembe.

Eszter igazán érzékletesen ábrázolja a két világ közötti különbséget, a futurisztikus, spiritualitásra épülő Manipura városát és a kinti világ vad és harcos hétköznapjait. Személy szerint és egy kicsit többet is szerettem volna Manipurában időzni, jobban megismerni a szokásokat az ottani életet, de erre még biztosan lehetőségem lesz az elkövetkező részekben. Annak különösen örültem, hogy az írónő egyik világot sem favorizálta a másikkal szemben. Igenis akadtak szereplők, akik megvédték a saját kultúrájukat, a saját életvitelüket mindkét oldalon és azt mondom, hogy ebből elég jó kis viták kerekedtek ahhoz, hogy én magam se tudjak dönteni.

Egy kicsit kitérve a kalandregény aspektusra is: ezt nem éreztem annyira erősnek. Úgy vettem észre, hogy az írónő is azokat a részeket élvezi jobban, ahol a karakterek szerelmi életére és/vagy a lelkére koncentrálhat, így én is ezeket a jeleneteket élveztem legjobban. Nem volt hiány a kemény igazságokban és éles helyzetekben, amelyben hőseinknek keményen ki kellett állniuk magukért, csak néha ezeket a részeket kicsit összecsapottnak éreztem, azokkal szemben, amikor csak önmagukkal és az érzelmeikkel foglalkoztak. A sztorit inkább a remek szereplők vitték előre, mint a sodró cselekmény, amiben én egy pár apró logikai hibát is fel véltem fedezni. 

Summa 
Zárszóként csak annyit, hogy aki szereti Eszter írói hangját, a mindenhol felismerhető szelíd stílusát, mint én, annak tetszeni fog a Gombnyomásra. Talán nem egy akció-regény, de a szerethető karakterek, akinek a boldogságáért szurkolunk és a lelki tanácsok amiket tőlük kapunk igazán kis ékszerré teszik az egyébként külsőleg is különösen vonzó könyvet.


Értékelés
Cselekmény
Aaagg
Karakterek
Aaaaa
Világ – Háttér
Aaagg
Eredetiség
Aaaaa
Stílus
Aaaaa
Borító
Aaaaa
Befejezés
Aaagg
Verdikt:
4,14 


Köszönöm a könyvet az írónőnek!

A könyvet itt tudjátok megrendelni, ha megtetszett:
http://www.aoesther.com/katalogus/mutat/4/

Megjegyzés küldése

 
Back To Top