FRISS

2014. május 13.

Patrick Ness: Soha nincs vége ~ Blogturné ~ Más valóságok

Amikor a jéghideg víz a bőrödhöz ér, még nem vagy biztos benne. De amikor kezded elveszíteni az uralmat a tested felett, amikor először megérzed a reccsenést valahol a lapockád tájékán, majd amikor a koponyád éles csattanással a sziklának ütődik, már biztosan tudod: itt van vége….

Vagy mégsem?

Nem. Soha nincs vége. Hogy miért? Tarts velünk május 1-13-ig Patrick Ness felkavaró és ragyogó könyvének blogturnéján, s talán megleled a választ a kérdésre. A turné során megismerheted a regény roppant tehetséges íróját, a könyv nagyszerű karaktereit, olvashatsz virtuális világokról, mazsolázgathatsz az idézetek között, és ha ügyesen használod az eszed, megnyerheted Patrick Ness: Soha nincs vége című könyvének egy példányát!


Patrick Ness
Soha nincs vége

 




A fiú kétségbeesetten, magányosan merül el a háborgó tengerben.

Meghal.

Majd felébred, csupaszon, a testét zúzódások borítják, de életben van.

Hogy lehet ez? És mi ez a különös, elhagyatott hely?

Ahogy lassan megérti, hogy mi történik vele, a fiú egyre jobban mer remélni. 

Talán ez nem a vég…

Talán még nincs vége…

Patrick NESS új ifjúsági regénye. Ismét felkavaró, megindító, letehetetlen könyv a világszerte elismert szerzőtől.


Kiadó
 Vivandra
Sorozat
 -
Oldalszám
 400 oldal
Kötés
 Puhakötés
Fordító
 Lázár Júlia
Megjelenés
 2013.04.24.
Goodreads-rating
 4,03


Vélemény
Patrick Ness-el kapcsolatban mindig úgy éreztem, mint a klasszikusokkal szemben. El kellene olvasni, bele kellene nézni, illik, de valahogy mégis mindig a várólista végére szorult. Most azonban lehetőségem volt elolvasni a Soha nincs vége című új megjelenést, és rögtön le is csaptam rá. Ezentúl több Patrick Ness-t fogok olvasni.

A titka, legalábbis amiért én szerettem ezt a könyvet, hogy nagyon finoman, de mégis egyértelműen adja át az üzenetét. Durva és arcul-csapó a helyzet, amelybe Seth, a főhős keveredik, de sokáig tart, mire megértjük, hogy miről is szól valójában ez a könyv és akkor sem tudnám megfogni, hogy mikor jött a felismerés.

Ez a könyv ugyanis egy disztópiába/sci-fibe oltott lélekutazás- és elemzés. Seth az öngyilkossága után ugyanis egy kietlen világban ébred, visszatérve szülőhazájába egy angliai kisvárosba, amit már régen maguk mögött hagytak a családjukkal egy tragédia után. A ház és a város azonban közel sem olyan képet mutat, mint ahogy otthagyta, felveri a gaz, nem lakja senki és mintha egy hatalmas tűz is végigvonult volna rajta. Seth-nek a semmiből kell összeraknia, hogy mi is történik vele, és még akkor sem egyértelmű, amikor két hasonló sorsot szenvedett fiatallal találkozik. A cselekményen, a tudományos fantasztikus elemeken annyira nem lepődtem meg, megmondom őszintén. Kicsit néha azt éreztem, hogy ezt már láttam valahol, hogy ezt már ismerem.

Szerencsére azonban nem az az utazás a legfontosabb, amit Seth fizikailag megtesz, hanem a lelkében végbemenő változások. Ahogy Seth látja, hogy a második esélyek milyen becsesek, kezdi átértékelni a döntését arról, hogy érdemes volt-e eldobnia az életét. A problémája, a szerelmi csalódás, amelyet Gudmund miatt érez talán csak egy bökkenő az úton, és van ennél több is az életben. Számomra az angol nyelvű cím (More than this - Több ennél) beszédesebb, mint a magyar fordítás, mert inkább azt sugallja, amit a regény is, hogy az élet számtalan élményt és bánatot tartogat, de a második esélyeket ki kell harcolni magunknak.

A könyv különös vonalvezetése az, ami miatt ilyen részletességgel tudjuk átlátni a Seth életét beárnyékoló tragédiát, és hogy miként jutott el addig, hogy eldobja az életét. A visszaemlékezések, látomások a múltból szép képet adnak a fiúról, de nem lineáris sorrendben látjuk, így nem lehet azonnal összerakni a kirakóst. Különösen érdekes volt olvasni Seth és Gudmund szerelméről, ami végül is Seth döntésének gyújtópontja. Még nem olvastam olyan könyvet, ahol két fiú kapcsolatát és érzéseit ilyen természetességgel és szívvel írták volna meg. Persze nem is igazán az számított itt, hogy meleg párkapcsolatról volt szó vagy nem, hanem arról, hogy végül is hogyan hatott ennek elvesztése Seth-re.

Amit még mindenképpen kiemelnék, az, hogy a mellékszereplőknek a tragédiája egy változata Seth történetének. Regine és Tomasz ugyan más úton jutnak el ebben a valóságba, de ők is a második esélyt keresik és a történeteik felnyitják Seth szemét arra a bizonyos TÖBB-re.

Arra szeretnék figyelmeztetni mindenkit, hogy a befejezés sokkolni fog, és még csak folytatás sincs, hogy ezt feloldja. Bizony itt aztán lehet majd agyalni, és saját elméleteket gyártani, de alighanem ez is volt Patrick Ness célja. Gondolkodjunk.
Summa
Különös utazás egy fiú elméjébe és egy meghökkentő világba. Coming-of-age regény a második esélyről és az ahhoz vezető rögös útról.

Értékelés
Cselekmény
Aaaag
Karakterek
Aaaaa
Világ – Háttér
Aaaag
Eredetiség
Aaaag
Stílus
Aaaaa
Borító
Aaaag
Befejezés
Aaaag
Verdikt:
4,28 


 
Extra
Anélkül, hogy nagyon spoileres lennék van egy-két ajánlatom azoknak, akik szerették a Soha nincs Vége fő cselekményszálát a virtuális és/vagy szimulált valóságokkal átszőtt világokról.



 
Nyereményjáték
A történet során Seth állandóan rejtélyekkel és kérdésekkel találja szemben magát. Ébredésének első pillanatától kezdve, mint egy kirakós darabkáit, úgy próbálja összerakni az életét, a múlt eseményeit, a jelen furcsaságait.

Így aztán a Soha nincs vége blogturné nyereményjátéka is a gondolkodásra és a logikára épül, segítségünkre hívva a könyv szereplőit és azok jellemző tulajdonságait.

Minden blogon találsz egy állítást - összesen tehát 7 db-ot. A 7 állítást figyelembe véve, azok információs tartalmát kiszűrve, kilogikázva a következő kérdésre kell választ adni:

Ki fut sportszerűen a regény szereplői közül???

/a kiadó kizárólag magyarországi postacímre postáz! Segítségül: a választ a bejegyzések némelyikében is megleled, ha figyelmesen olvasol!/

7. Az angolok nagyon jók a távfutásban – a mi futónk is ilyen nemzetiségű.

a Rafflecopter giveaway
A blogturné:
05/01. - Roni Olvas
05/03. - CB Olvas
05/05. - Loki Olvasmányai
05/07. - Zakkant Olvas
05/09. - Media Addict
05/11. - Always Love a Wild Book
05/13. - Nem Harap a ... Blog

Megjegyzés küldése

 
Back To Top