FRISS

2014. május 4.

Ez a Pókember tényleg csodálatos



Nagy szuperhősrajongóhoz képest meglepően kevés képregényismerettel rendelkezem, ezért a Csodálatos Pókember második részének bizonyos mozzanatai igencsak megleptek. Ettől függetlenül a film elvarázsolt. Kissé spoileres beszámolóm a filmről, ennek veszélyeire majd felhívom a figyelmet.

Ezer, meg ezer okot tudok felsorolni, arról, hogy miért tetszik a Pókember ezen újabb feldolgozása, mint a régi, de mindennek a központi eleme az, hogy a régi sorozatban nagyon félrecastingolták Pókembert Tobey Maguire személyében. Andrew Garfield azonban erre a szerepre született. A második installációban még inkább megcsillogtatja azt a csípős, beszólogatós humort, amit a képregényolvasók és a rajzfilmsorozat nézők is megszerethették. Garfield olyan lazán és hitelesen alakítja a lendületes és hibbant humorú tinédzsert, mintha csak saját magát alakítaná a filmvásznon. Egyszerűen karizmatikus és teljességgel imádnivaló. arról nem is beszélve, hogy a testalkata is nagyon megfelel a kecses és agilis Pókembernek, amire ebben a második részben rá is játszottak, mert olyan mutatványokat és mozdulatokat láthattunk néha igen különleges szemszögekből, amire eddig még nem volt példa. Nyilván ezeknek nagy része CGI, de az élő jelenetekben is sportosabb és kecsesebb látványt nyújt Garfield Pókemebere, mint a korábbi.


A kiváló vizuális megvalósítás mellett a cselekményelemeket is megfelelő mértékben vegyítették. Egyenlő szerepet kapott a dráma, a család a romantika és az akció, és egyik sem kapott túl hangsúlyos szerepet. Epikus szerelemre éhező lányként és csetepaté-kedvelő pasiként is ugyanúgy lehet élvezni a filmet, ha meg mindkettőért rajongsz, akkor egyenesen imádni fogod. Attól féltem, hogy Pókember itt is átmegy abba az emós és mindent túlérző irányba, mint a korábbi sorozatban, de szerencsére ennek az ellenkezője történt. Az újabb Marvel filmekhez hűen Pókember a legnagyobb balhéban is megtalálja a humort, és a legdrámaibb szituációk után is vissza tud találni önmagához. Egyszerre közvetlen, barátságos, gyermeki, dilis, érzelmes és heroikus. Pont jól eltalált elegy mint forgatókönyvírói, mint színészi szempontból.

Ez annyira nem mondható el a főellenségekről, mert megmondom őszintén, hogy annak ellenére, hogy az új Zöld Manó ábrázolása jobban tetszett, mint az előző túlzó és túlzottan képregényes (noha Willem Dofoe zseniális volt, mint mindig) játéka után Harry Osborne Green Goblinná alakulása valamelyest földhözragadtabb volt, de mind az ő gyűlölete és vendettája Pókember iránt, mint Elektro hasonló motivációi egy kicsit laposabbak voltak. Csak azért ez a gyűlölet, mert megsértette őket, vagy visszautasította őket. Na bumm. Ez az élet fiúk, szokjatok hozzá. A két főellenség arra volt jó, hogy dupla végső csatát láttunk, amiből az egyik igen drámai módon ért véget.

És akkor itt jön a spoiler -->
Nagy bánatomra a képregényt követve kiírták a sorozatból Gwent. Én ezt mérhetetlenül sajnáltam, mert lehet hogy azért, mert az életben is egy párt alkotnak, de Andrew Garfield és Emma Stone között nagyon perzselő kémia működött. Ezt a spoilert sajna és a film előtt elolvastam, képregényismerő unokatesóm persze nem lepődött meg rajta. Én attól féltem, hogy ez a haláleset, meg az ezt megelőző konfliktus majd amolyan érzelgős ronccsá változtatja Pókembert, mint a TM féle sorozatban, de szerencsére a záró jelenet meggyőzött róla, hogy nem így lesz. Azért kíváncsi vagyok a romantikus folytatásra, hiszen elvileg ugye ebben a filmben is szerepelnie kellett volna már MJ-nek Shailene Woodley alakításában, de kiírták. Azért lesz érdekes a románc, mert ugye egy esetleges szerelmet pont azok az okok akadályoznának, mint ami miatt most Gwen is meghalt. vajon hogyan reagál majd erre Peter Parker.
<-- Spoiler vége

Egyszóval, ha valaki igazi szuperhősős filmet akar látni, akkor üljön be a Pókemberre. Nagy nevetések és látványos akciók mellett pont annyi érzelmet és drámát kap, ami minden korosztálynak és nemnek élvezhetővé és rajonganiavalóvá teszi a filmet. Tényeg Csodálatos ez a Pókember!


Saját értékelés:    Aaaaaaaaag
IMDB értékelés:  Aaaaaaaagg

Metacritic értékelés: 7,7 (user score)




TRAILER:

Megjegyzés küldése

 
Back To Top