FRISS

2014. május 6.

Árnyból az angyal ~Blogturné #3.nap ~ Templomosok



Decemberben jelent meg az I. Aranymosás Irodalmi Pályázaton győzelmet arató Andrew Lucas McIlroy második regénye, az Árnyból az angyal. A történet egy különös, alternatív világba kalauzol minket, ahol Amerikát sosem fedezték fel, Európát pedig a Vatikán tartja uralma alatt, elnyomva ezzel a mágikus lényeket és az embereket egyaránt.Az Év Írójának jelölt Andrew Lucas McIlroy művével egy héten keresztül, május 02 és 08. között ismerkedhettek meg, és természetesen nyerhettek is, méghozzá egy példányt a regényből. Tartsatok velünk!




Andrew Lucas McIlroy
Árnyból az angyal

 
21433552


„Lásd meg a gonoszt a fényben, és a jót a sötétségben…”
Amikor az első és egyetlen keresztes háború elsöprő győzelmet aratott, a világra homály borult. Azóta az Örökkévaló egyháza vasmarokkal szorítja híveit, a 19. század végén az emberek még mindig inkvizíciótól, boszorkányoktól és démonoktól rettegnek.
Cailie Jacobs különleges fiú: az éjszaka teremtményei a védelmére kelnek, a farkasok szelíd kutyaként viselkednek a közelében. Híre azonban eljut az inkvizícióhoz: családját megölik, és ő maga is kínhalált halna, ha életét nem mentené meg egy furcsa társaság.
Brod Walters és ifjú társai kisstílű szélhámosok, eszük ágában sincs ujjat húzni az egyházzal. Ám ahogy keresztezi útjukat ez a különös fiú, addigi kényelmes életük fenekestül felfordul. Csatlakozik hozzájuk Dorien, az elf ifjú, és Eline, egy felfegyverzett asszony, aki a legrettenetesebb bűnt követte el az Örökkévaló egyháza ellen: megtanult varázsolni.
Hogy Cailie-t megóvják, fel kell fedniük az évszázadok óta a homályban rejtőző igazságot. De kicsoda ez a fiú valójában? Vajon a fény, vagy a sötétség uralja-e sorsát? Miért védelmezik egy elfeledett istennő, Balora szent állatai, a farkasok? Ki az a titokzatos angyal, aki mind gyakrabban bukkan fel álmaikban? Mi köze mindennek a Vatikánhoz és a közelgő pápaválasztáshoz?
A vándorokat egy varázslatos ereklye szólítja a messzeségből, és a jövendölés, hogy Balora prófétája újból a földet járja majd, aki reményt hoz a halandóknak. Reményt egy szabadabb világra, ahol az Elfeledettek újból visszatérhetnek.
Lásd meg a jelet, mert hamarosan eljön az idő.
Lásd meg a gonoszt a fényben, és a jót a sötétségben…


Kiadó
 Könyvmolyképző Kiadó
Sorozat
 Árnyból az angyal #1
Oldalszám
 ? oldal
Kötés
 Puhakötés/ kemény táblás
Fordító
 -
Megjelenés
 2013.12.23.
Goodreads-rating
 3.50


Mostanában találtam vissza az epic fantasy műfajhoz, ezért nagyon örültem annak, hogy egy magyar íróval is büszkélkedhetünk, aki ebben a műfajban próbálkozik. Ugyan az Árnyból az Angyal nem tekinthető szigorúan véve ebbe a kategóriába, mert egy ismeretlen és fantáziában alakult világ helyett egy alternatív univerzumba kalauzol minket, de én mégis annak tekintem egyszerűen a nagyszabású történetmesélése és a szereplők sokrétűsége miatt.

Megmondom őszintén külön örültem, hogy ebben az elferdült Európában nem esik szó hazánkról, nem magyarkodunk. Nem mintha ez baj lenne, nem, de ebben a környezetben, ebben a könyvben egy kicsit szélesebb spektrumot kell belátni, mint egy alternatív Magyarországot. A hol meglepetésszerűen ismerős világ, ahol váratlanul ismerős történelmi szereplőkbe és csoportokba botolhatunk azonban egy másik univerzumba is játszódhatna, olyannyira mások az erőviszonyok.

Ezt a helyszent, ezeket az embereket a vallás irányítja, amely kivet magából és üldöz mindenkit aki mágiagyakorló, avagy ehhez tudják kötni. Az egyháznak a katolikus egyház teremti meg az alapját, de mintha egy fanatikus nőgyűlölő és mágiaellenző szekta vette volna át felette a hatalmat. Ha azt mondom, hogy nőgyűlölő, akkor komolyan mondom. Kicsit meg akartam csapkodni a könyvet, mikor az egyes fejezeteket elválasztó igéket olvastam, de azért a haragom nem az író felé irányult. A nők ilyen fokú elócsárolás és földbe taposása persze indulatokat szül, de ezek olyan indulatok, amik előre viszik a történetet és jó alapot teremtenek a konfliktusokhoz, úgyhogy annak ellenére, hogy megsértve éreztem magam csak gratulálni tudok az írónak, hogy bevállalta és dolgozott ezzel az alapanyaggal.

Megmondom őszintén a remek világépítés ellenére kicsit nehezen barátkoztam össze a szereplőkkel. Érdekes egy csapat gyűlt össze, de mégsem tudtam egyikükhöz se olyan mélyen kötődni. Először ennek az is volt az oka, hogy nem tudtam, hogy ki lesz a főhősünk (ebben mondjuk még most sem vagyok biztos...), de ahogy forgattam a lapokat és ahogy ők is összecsiszolódtak hozzám is hozzám nőttek.

A változatos nemű és életkorú karakterke miatt minden korosztály megtalálhatja magának a kedvencet és megélheti a mondanivalót, az elején kicsit döcögős történet is beindul a végére. Az íróról tudom, hogy most nem a folytatáson dolgozik, de én szívesen fogom olvasni, ha elkészül vele.

Summa: magyar író epikus fantasyre hajazó története egy fanatikus hittel és mágiával átszőtt világban.

Értékelés
Cselekmény
Aaagg
Karakterek
Aaaag
Világ – Háttér
Aaaaa
Eredetiség
Aaaaa
Stílus
Aaaag
Borító
Aaaag
Befejezés
Aaaag
Verdikt:
4,14

Templomosokról
A templomos Lovagrend titokzatos és a középkorig visszanyúló történetéhez sok ismert irodalmi alkotás nyúlt már vissza. A templomosok a leghíresebb keresztény harcos szerzetesrend, melyeknek felemelkedését és bukását, valamint munkásságát sokan felhasználták, de ez a téma még mindig kimeríthetetlennek tűnik. meg sem kísérlem elmondani a történetüket, de felsorolok pár linket, amelyen fontos és hiteles információkat lehet találni róluk.

A templomosok a keresztes háborúk idején alakultak keresztes lovagokból állt akik a zarándokok védelmének szentelték az életüket. A rend kivételes módon megkapta a pápa áldását és Őszentsége kivette őket a püspöki ellenőrzés alól, vagyis saját templomokat építhettek és káplánokat választottak.

A rend három csoportból állt, ezek közül kettő harcos csoport volt, de a harmadik papokból állt, akik a lovagok lelki életét ápolták és vezették.

A Templomosok felemelkedése gyors és sikeres volt, mígnem a keresztes háborúk befejezése után egy hamis per következtében egy éjszaka leforgása alatt meg nem fosztották őket vagyonuktól és feloszlatták a rendet.
A XX. században többen is a templomosok utódjának vallva magukat megpróbálták feléleszteni a rendet, de ezek már nem kapták meg a pápa áldását.
Linkek:

Nyereményjáték
Lájkold a Vörös Pöttyös oldalt, Andrew Lucas McIlroy szerzői oldalát és a Blogturné klubbot, és fejtsd meg a feladványokat. A nyereményed lehet egy példány a könyvből, vagy egy speciális portré, amit a szerző a fényképed alapján, “fantasy” stílusban készít el rólad.

A szerző által megteremtett alternatív világban még Shakespeare munkássága is a tilos művek között található, így szintre biztosra vehetjük, hogy a kultikussá vált klasszikus írók közül egyikük sem örvendene túl nagy népszerűségnek a Callie Jacobs keserű valóságában.

Minden állomáson elrejtettünk egy idézetet, amit egy jól ismert író mondott. Találd ki, hogy ki volt az, és írd be a megfelelő sorba.

"Tudni, kinek írunk, a tudást jelenti, hogyan írjunk." 
a Rafflecopter giveaway

A blogturné:
05/02 – Media Addict (értékelés & alternatív Európa térkép)
05/04 – Deszy Könyvesblogja (értékelés & interjú a szerzővel)
05/06 – Nem Harap a… blog (értékelés & infó a templomosokról)
05/08 – Bibliotheca Fummie (értékelés & A lények bemutatása)

1 megjegyzés :

  1. Szia! Köszönöm, hogy olvastad a könyvemet, örültem az értékelésednek és a templomosok összefoglalója is klassz lett! Részvételedet is köszönöm a blogturnén! :)

    Üdv:

    Lucas

    VálaszTörlés

 
Back To Top