FRISS

2011. november 26.

Vámpír szakirodalom félkomolyan


Mindannyian vámpírok vagyunk. Vagy leszünk. Legalábbis, ha komolyan vesszük MarKus Heitz szakkönyvét a vámpírokról. A fantasy író  -megelégelve a sok szórakoztató irodalmi művet a vérszívókról - időt és fáradságot nem sajnálva belevetette magát a levéltárakba, hogy valódi vámpírok után kutasson és meg tudja írni az első, és talán egyetlen tudományos jellegű írást a témáról.

Ne tévesszen meg senkit a hátsó borítón leírt  a Medvegiában 1731-ben történt vámpíreseményekről szóló szinopszis, itt nem valódi esetek mögé rejtett fikcióról van szó, hanem valódi vámpírtörténelemről. Merthogy van ilyen is. Markus Heitz az előszóban meghatározza a könyv definícióját is, vicces szakkönyvnek titulálja. Az előbbi jelzővel annyira nem értek egyet, szerintem csak próbál vicces lenni, de az utóbbiban a hét oldalas irodalomjegyzéket látva nincs okom kételkedni.

Az író a borítón is leírt eseményekből kiindulva vezet végig minket a vámpírizmus igazi történelmén és megkísérli leírni és definiálni a folklórban megjelenő vámpírokat. Nincs egyszerű dolga, mert a népirodalom vámpírjainak eredete, kinézete és szokásai legalább olyan változatosak, mint a mai romantikus regényekéi. Innentől kezdve már nem is lep meg ez a diverzitás a urban fantasyban, minden fajta vámpírnak megvan a népi megfelelője (bár asszem csillogó vámpírról még itt sem szól a fáma). Sőt, ami azt illeti, ha minden legenda igaz volna arról, hogy mi módon válhat az ember az éjszaka teremtményévé, akkor nincs olyan lény a földön, aki ne erre a sorsra jutna. Nem lövöm le a poént, olvassátok el a hosszú listát az elátkozó körülményekről, garantálom, hogy valamelyikben magatokra ismertek. Most már megértem a Winchester-mentalitást: sózz be és égess el minden testet! Sam és Dean autentikusabb mint hinnénk...

Heitz nagy alapossággal kutatott a témában és a hagyományos tulajdonságokon és meglepő adatokon túl néha olyan komikába hajló észlelésekre is akadt, szerencsére ezeket is megosztja velünk. Ilyen például az a fejezet, ami arra tér ki, hogy az embereken kívül állatok, rosszul tárolt zöldségek és gyümölcsök,  sőt mezőgazdasági eszközök (!) is mutathatnak vámpirizmusra utaló aktivitást. Így már nem is tűnik olyan légbőlkapottnak a Gyilkos Paradicsomok Támadása, mi?

A könyv ugyan nem túl olvasmányos, sőt helyenként elég száraznak mondanám, de hát végül is melyik szakkönyv nem az? Biztos ami biztos, ha valaki elolvassa ezt a könyvet mindent fog tudni a vérszívókról. Talán többet is mint szeretett volna.

Markus Heitz: Vámpírok! Vámpírok! - Minden , amit a vérszopókról tudni kell
(Vampire! Vampire!)
Könyvmolyképző Kiadó 

TRIVIA

Markus Heitz nem csak vicces-tudományos könyveket ír, de fiktív fantasy regényeket is. Magyarországon még nem jelent ilyen jellegű műve, de külföldiül tudók előnyben vannak, eredeti németben és angolul olvasható a Dwarves sorozata.

Megjegyzés küldése

 
Back To Top