FRISS

2011. november 14.

Aki egy ugrással leterít


Tudtátok, hogy a jaguár egy indián eredetű szó, és azt jelenti, hogy "aki egy ugrással leterít"? Csak úgy mondom...


Na de visszatérve a lényegre... Amikor a kezembe vettem ezt a könyvet, semmit sem tudtam róla, csak, hogy alakváltók vannak benne, meg, hogy a legkedvesebb barátosném polca ennek a sorozatnak a fellelhető összes részével van tele. Az Ő ajánlására olvastam bele a könyvbe. Most már az én könyvespolcom nagy százalékát is ez a sorozat foglalja el.


Nalini Singh azt hiszem olyan írónő, akit van szeret vagy utál az ember. A könyveiben a szereplők is ilyen sarkos érzelmek mentén operálnak. Talán ez is az oka, hogy ebben a történetben nincsen helye az embereknek. Mi ezeknél a karaktereknél sokkal kevésbé szélsőségesen érzünk. A Látomás világában a lények vagy nagyon hevesek vagy nagyon hidegek. A forró vérmérsékletet az alakváltók képviselik, akiket az ösztöneiken kívül az olyan értékek védelme irányít mindenek felett, mint a falka és a társ. Nem ismernek langymeleg szerelmet és szeretetet, mindent a legmagasabb hőfokon éreznek, ami néha talán már emberi mértékkel nézve túlzásnak is minősül. De hát ezek végtére is félig vadak, nem?


A másik oldalt a mentálok képviselik, akik fajfenntartásuk érdekében kiölték magukból az érzelmeket. Azt már az Equilibrium-ból (láttátok? az egyik kedvencem egyébként) is tudhatjuk, hogy a lélek ilyen mértékű megcsonkolása nem tartható fenn sokáig. Nekem mondjuk okozott is némi fejtörést ez az érzelemmentesség dolog, mert ugye az világos, hogy nem érezhetnek kötődést, szerelmet. De álláspontom szerint a becsvágy is érzelem, az pedig úgy tűnik minden mentálban benne van. Akor ez most hogy van? Ez legalább annyira zavaros, mint a minden mentált összekapcsoló  mentálháló, ami tulajdonképpen egy gigantikus internet a fejben, csak itt a hardver maga a mentál. Ez nagyon jól jön a sztorinak, mert itt aztán mindent meg lehet tenni, ami a cselekményt előreviszi és ki mondhatja meg, hogy na ilyesmi már aztán tényleg nincs!


Szóval adott a sorozat szlogenjét adó két faj. Hogyan lesz ebből szerelmi történet? Kitaláltátok! Végy egy alakváltót és egy mentált, akik semmiben sem hasonlítanak egymásra. Tegyél hozzá egy nagy adag olthatatlan vonzalmat, egy kis elháríthatatlannak tűnő akadályt, egy csipet gyilkossági nyomozást, némi kikerülhetetlen sorsszerű egymásnakrendeltetést és voilá, kész is a könyv. Spoiler? Nem hinném. Valljuk be, mindannyian a boldog befejezés miatt olvasunk románcokat, és igazság szerint a nagy szerelmi történetek majd mind egy forgatókönyv alapján zajlanak le. De én ezt is igénylem ettől a műfajtól. Az eredetiséget nem a történetvezetéstől várom, hanem a körítéstől, ami itt fokozottan érdekes. Az írónő nagy figyelmet fordít arra, hogy az alternatív világa realisztikus legyen a legapróbb részletekig. Ez a szépen felépített háttér kellően kompenzálja a néha már irreálisan szenvedélyes szerelmi szálat.


Különösen tetszik, hogy a rengeteg szereplőt ilyen szépen kézben tartja Ms. Singh. Figyeljünk nagyon a látszólagos mellékszereplőkre is, mert ugyan az adott történet főszereplői Vaughn, a jaguár, és Faith, a jövőbelátó mentál, de az ő érintkezésik a többi karakterrel még fontosak lesznek. Ezek a kis interakciók olyanok mint a karakter-trailerek, előrevetítik a sorozat következő részeit, mert ebben a világban bizony előbb-utóbb mindenki párra talál.


A sorozatnak nálunk eddig két része jelent meg, de külföldön már 10-nél tartunk, jövőre pedig már beígérték a 11. részt is! Alant látható a lista, de senkit se rémisszenek el a gyenge ponyvákhoz illő címek és borítók, ez nem az a kategória. Nem is értem az amerikai kiadó, mit gondolt? A magyar külcsín szerencsére igényesre sikeredett és jobban illik a könyvek színvonalához.


Látomás
(Visions of Heat)
Egy világ - két faj - állandó küzdelem sorozat
Egmont- Hungary Kiadó


A sorozat további részei:




  • Vonzódás (Slave to Sensation)

  • Látomás (Visions of Heat)

  • Caressed by Ice

  • Mine to possess

  • Hostage to Pleasure

  • Branded by Fire

  • Blaze of Memory

  • Bonds of Justice

  • Play of Passion

  • Kiss of Snow

  • Tangle of Need (megjelenés előtt)


TRIVIA


Ha valaki végigolvasta a sorozatot, de még mindig nem volt elég a mentálokból meg az alakváltókból, akkor látogasson el az írónő honlapjára, ahol eredeti nyelven olvashat kivágott jeleneteket és könyvközi novellákat a jól ismert szereplőkkel.

2 megjegyzés :

 
Back To Top