FRISS

2011. november 2.

Közeleg a fagy

Tagadhatatlanul itt a november. Számomra úgy érkezett az ajánlás, hogy ez a könyv egy hideg téli estére alkalmas olvasmány, de szerintem a ködös őszi napokra is bejön. Egy, ha nagyon lassan olvasunk vagy nincs elég időnk, akkor talán két estébe is telik, mire elolvassuk. Ez árulkodik a terjedelméről és az olvasnivalónk súlyáról.

Amikor először elolvastam a könyv hátsó borítóján a tartalmat rögtön arra gondoltam, hogy ez a Tündérkrónikák klónja lesz. Mivel azt a sorozatot igen nagyra tartom, ezért nem vártam túl sokat tőle. A Tündérvilág azonban csak annyiban hasonlít Mac és Barrons történetére, hogy tündérek vannak benne és ezek az átlagpolgár számára láthatatlanok. Főhősnőnk, Aislinn, persze nem közönséges ember, hanem látó, így a mindennapjait megkeseríti, hogy látja azt is ami láthatatlan. Mindennapos gyakorlással már levegőnek tudja nézni a tündéreket, mígnem az egyikük megszólítja, akiről kiderül, hogy nem is holmi köztündér, hanem maga a Nyárkirály. És tervei vannak vele, mégpedig, hogy visszakapja a hatalmát, amit az anyja, a Télkirálynő birtokol jelenleg, ezért a világban terjed a hideg.

Azt hiszem ezzel teljesen le is írtam a történet teljes cselekményét, ami meg kell mondjam erőteljesen a nemlétező felé konvergál. A könyv bája inkább a  különböző udvarok kreatív ábrázolásában rejlik. A Nyárkirály és Télkirálynő udvara ugyanis kényelmes megoldásként mind egy eldugott amerikai kisvárosban van, ahol főhősnőnk is él. Minő véletlen... Az udvar olyan viszonylagos fogalom, mint az Air Force One, mindig ott van, ahol éppen a király/elnök. Lényeg a lényeg a tündérek itt valóban szép lények, akik annyira közel állnak a természethez, hogy néhányuk elég hasonlatossá vált ahhoz. Különösen nagy fejtörést okozott a berkenye-ember combó. Bevallom rá kellett gugliznom a berkenyére, hogy valamennyire is el tudjam képzelni ezt a hibridet. A hozzám hasonló műveltségi hiányosságokkal küzdő olvasótársaim részére álljon itt egy kép a berkenyéről. Az embert mindenki képzelje hozzá.

Ami igazából meglepett az az volt, hogy Aislinn látszólag jobban ragaszkodik az emberi életéhez, mint  a hasonló könyvek hasonló helyzetbe került szereplői. A csábító Nyárkirály ezt nem nagyon érti, mi olvasók azonban igen, hiszen van neki egy legjobb barátja, aki hímnemű, ember és sokkalta izgalmasabb karakter, mint az egzotikusnak szánt tündérek. Szóval Aislinn pasiproblémája nagyobb döntések kivetülése, a választása nem csak a saját magánéletét, hanem a világ sorsát is befolyásolja. Na, ezzel most olyan mélység látszatát keltettem, ami nincs meg a könyvben, de mindenképpen alkalmas egy kellemes délutáni olvasmánynak.

A Veszélyes játék egy könyvsorazat első darabja ( talán az magyarázza a cselekmény hiányát, hogy ez amolyan bevezető rész), ezen kívül hazánkban még két rész kapható, külföldön már az ötödiknél tartanak.

Melissa Marr: Veszélyes játék
(Wicked Lovely)
Tündérvilág sorozat
Kelly Kiadó


A sorozat további részei:




  • Veszélyes játék (Wicked Lovely)

  • Veszélyes álmok (Ink exchange)

  • Törékeny örökkévalóság (Fragile Eternity)

  • Radiant shadows

  • Darkest mercy


TRIVIA


Nekem tetszettek a fejezeteket bevezető idézetek amik kis morzsák voltak a tündér-folklórból. Nem lett tőle valóságosabb a történet, hogy a babonákhoz kapcsolta őket az írónő, de látszott, hogy alaposan utánajárt a legendáknak. Plussz, klassz kis olvasólista, ha valaki bele akarna merülni a "valódi" tündérek világába.

Megjegyzés küldése

 
Back To Top