FRISS

2011. december 2.

Utolsó év az Akadémián


A rossz tapasztalataim miatt a kategóriában egy kicsit tartok az olyan vámpírtörténetektől, amik középiskolában játszódnak. Az ilyesmik hajlamosak kicsit túl tinilányossá alakulni. Richelle Mead Vámpírakadémia sorozata azonban kinevelte belőlem ezt az ellenszenvet. Rose Hathaway a dhampir testőr története minden volt csak nem lányregény és most, hogy az utolsó fejezethez érkezett még nagyobb sebességre kapcsolt.

A legutolsó könyv ott fejeződött be, hogy Rose végre kikerül az iskola falai közül és igazi testőr lett belőle, aminek mindig is készült. Azonban a vámpírok udvara veszélyes hely és lássuk be Rose nem túl konvencionális viselkedése után nem csoda, hogy mikor megvádolják árulással és király(nő)gyilkossággal senki sem igen csodálkozik. Szerencsére azonban Rose barátai hisznek neki és a segítségére sietnek. Lissa, a mora hercegnő, akivel Rosenak különleges lelki kapcsolata van, Adrian a lélekmágus, aki Rose tulajdonképpeni fiúja és Dmitrij aki ugyan nem a fiúja, de a szíve választottja együtt Rose újonnan felfedezett apjával kimenekítik a börtönből, hogy menekülés közben kiderítse, hogy ki akarja bemártani. Gyanúsított akad bőven, Rose nem nagy rajongásnak örvend az udvarban.

A Végső áldozat olvasásában ugyanúgy nem lehet megállni, mint ahogy Rose sem nyugodhat, míg ki nem derül az igazság. Nagyon gyors tempót diktál a könyv, de egyáltalán nem lesz összecsapott. Az akció és az érzelmek jó egyensúlyban vannak és jót tesz a történet felépítésének, hogy ugyan az egészet Rose szempontjából látjuk, de a Lissával való kapcsolata révén egy második nézőpont és egy második cselekményszál is fut végig a könyvön, ami persze a végén összeér. De csak a végén. Bevallom én nem tudtam kitalálni, hogy ki a hunyó és ezért végig feszültségben voltam. Gondolom ez volna a lényeg, nem?

Azt szeretem még a Vámpírakadémia sorozatban, eltekintve a váratlan fordulatoktól és a szimpatikus szereplőktől, hogy a természetfeletti nincs olyan hangsúlyban. Ugyan vámpírokról szól a sztori, de a társadalmuk olyan szépen fel van építve és olyan hihető, hogy a vérszívás és a karózás szinte csak a hátteret adja és eltörpül az olyan témák mögött, mint a titkok, intrikák, játszmák, szerelmek és a politikai csatározások. Szerintem a történet ugyanilyen élvezhető lett volna, hogy ha emberekről szól, és nálam ez nagy piros pont, mert azt jelenti, hogy a történet ragad magával, nem a körítés.

A Végső áldozat Rose történetének utolsó epizódja, de nagyon szórakoztató és sodró utazás ez, egy váratlan befejezéssel.

Richelle Mead:  A Végső Áldozat
(Last Sacrifice)
Vámpírakadémia sorozat
Agave Könyvek

A sorozat további részei:
  • Vámpírakadémia (Vampire Academy)
  • Dermesztő ölelés (Frostbite)
  • A halál csókja (Shadow Kiss)
  • Véreskü (Blood Promise)
  • Örök kötelék (Spirit Bound)
  • A végső áldozat (Last Sacrifice)

TRIVIA

Nem kell végleg búcsút vennünk a sorozat szereplőitől, mert Richelle Mead belefogott egy spin-off  sorozat megírásába Vérvonalak címmel, amelyből az azonos címet viselő első kötet már magyarul is olvasható. A történetek főszereplője itt az alkimista Sydney, de Adrian, Jill és Eddie is visszatér.

1 megjegyzés :

 
Back To Top