FRISS

2011. december 14.

A vámpír és a dhampir románca

Nagy várakozással néztem a Cat és Bones sorozat elébe, mert több helyen is azt olvastam, hogy Bones az egyik legjobban eltalált férfi vámpírkarakter a kategóriájában. Csak abban nem vagyok biztos, hogy mi is ez a kategória.

Na de miről is van szó? A páros első felbukkanása Jeaniene Frost Félúton a sírhoz című könyvében történik meg, és el kell mondjam, hogy nem is kezdődik rosszul. A huszonhárom éves Cat vámpírvadász, de nem az a badass, jólképzett fajta, hanem mondhatjuk teljesen amatőr, aki azért gyilkolja nem túl végiggondolt stratégiával a vérszívókat, mert az anyját megerőszakolta egy, és így ő egy félvámpír leányzó lett. Ergo bosszú, amit egyébként anyuka is támogat. Mondhatnánk, hogy dhampir, de nem mondjuk, mert Cat semmit se tud ilyen fogalmakról, meg a vámpírokról se sokat úgy általában. Na meg arról se, hogy eddig csak irdatlan szerencsével úszta meg, hogy nem találkozott egy csecsemőkoron túllépett példánnyal se. De aztán belebotlik Bonesba, aki Mestervámpír és jóképű, és még ajánlatot is tesz neki. Megtanítja szakszerűen vámpírt irtani, meg kiokosítja a vérszívókról, cserébe vele együtt kell dolgoznia, hogy lenyomozzanak egy Hennessey nevű élőhalottat, aki fiatal lányokat rabol el étkezési célzattal.

A történet elég érdekes, és nekem tetszett, hogy Cat-et meg kellett tanítani a vámpírok megölésére, mert így mi is betekintést kaphattunk, hogy ebben az univerzumban milyen szabályok érvényesek, mert igaz ami igaz, aki egy pár hasonló könyvet elolvasott (jómagam messze túlhaladtam a néhányat) az hajlamos belekavarodni abba, hogy melyik sztoriban mi jellemző az éjszaka teremtményeire. Itt a vámpírok valóban vámpírok, vérengzőek és erősek, noha a napfényre kimehetnek, de nem szeretik. Szóval nem túlszelídítettek a vérszívók, ez mindig pozitívum.

Azonban volt pár olyan negatívum amiért számomra nem nagyon jó, hanem csak egész jó lett a könyv. Az egyik az, hogy a szereplők szerintem túlságosan eltúlzottak voltak, és néha teljesen érthetetlenek voltak a reakcióik. Cat a bénázásával az elején sokkal szerethetőbb és reálisabb karakter volt, mint a végén a felturbózott verziója, aki mindenkit lenyom, mindenkivel durva és látszólag már a szeretteinek a halála sem hat rá túl mélyen. Nekem nem jött be az átalakulás, ami viszonylag gyorsan átmentette a vidéki leányzót végzet asszonyává (és karójává). Ennek ellentéteképpen az érzelmi oldalon már nem annyira jellemző ez a keménység. Bones, aki meglehetősen idegesítően folyamatosan Cicuskának szólítja Cat-et (értem én a szóviccet, csak nem értékelem) a keményfiú imidzset gyorsan feladva igen hamar és hirtelen szerelmet vall és ez egy kicsit megöli a feszültséget. Lehet, hogy csak nekem feketedett meg a szívem a sok übermacsó férfifigurától akivel olvasmányaim során találkoztam, de onnantól kezdve nekem erőltetett volt a szerelmi vonal, mert a továbbiakban csak váltogatott féltékenykedéssel és a szexuális életükre tett nyilvános utalásokkal tudatosítják mindenkiben, hogy ők együvé tartoznak. De van magyarázat: vámpír területvédő ösztön. Legyen.

Összefoglalva a sokat ígérő történet számomra érzelmi síkon hamar kifulladt és a végére elvesztettem az érdeklődésem a pár sorsa iránt. Viszont a fő cselekményszálat jelentő ügy felgöngyölítése után még nem ér véget a történet és a befejezés sokatígérően egy teljesen új irányt vetít elő a következő kötetre, ami izgalmasabbnak ígérkezik. Szóval kicsit hullámvasútszerű volt a tetszési indexem: eleje tetszett-közepe nem tetszett-vége tetszett.  Mindenesetre a következő részre kíváncsivá tett.

A sorozatnak egyébként nagy sikere van mind hazánkban, mind a tengerentúlon (szóval lehet hogy a hiba bennem van...). Külföldön eddig hat kötet jelent meg az összesen kilenc részesre tervezett sorozatból, itthon a negyedik részt olvashatjuk el magyarul.

Jeaniene Frost:  Félúton a sírhoz
(Halfway to the Grave )
Cat és Bones  Vámpírvadász sorozat
Ulpius-Ház Kiadó 

A sorozat további részei:
  • Félúton a sírhoz (Halfway to the Grave)
  • Karó és sírhant (One foot in the Grave)
  • Síri csendben (At Grave's End)
  • Sírig hű szerelmed (destined for an Early Grave)
  • Two side of the Grave
  • One Grave at a Time

TRIVIA

Majdhogynem magától értetődő, hogy a Cat és Bones sorozatnak is vannak spin-off  könyvei, főleg olyan karakterekkel, akiket a későbbi részekben ismerünk meg. Erről információkat és a könyvsorozatról további érdekességeket, mint például kimaradt jelenteket is találhattok az írónő weboldalán.

1 megjegyzés :

  1. Teljesen egyetértek: túl hamar jött a lávforevör. És amíg előtte Bones tökjó arrogáns, beszólongatós figura volt, utána csak tömény szirup folyik minden szavából. Nem jó :(

    VálaszTörlés

 
Back To Top