FRISS

2012. augusztus 9.

Begging you for Mercy...


Mivel most egy akció keretében gyors egymásutánban elolvastam a Mercy Thompson sorozat első két kötetét, ezért így egyben, egy posztban osztanám meg a véleményemet róla. Meg azért is, mert így a negatív és pozitív észrevételeim szépen kiegészítik egymást. 

No de, miről is van szó? Mercy Thompson történetét A Megszólít a hold című kötetben kezdjük megismerni. Mercy autószerelőként dolgozik Tri-Citiesben, ahol egy vérfarkas a szomszédja, egy gremlin a volt főnöke és többek között a vámpírok autóit javítgatja. Minden nem furcsa a lány számára, hiszen maga is amolyan természetfeletti lény, járó ugyanis, magyarán olyan alakváltó, aki prérifarkassá képes változni. Mercy világában másnak se ismeretlenek a mágikus teremtmények, hiszen évtizedekkel ezelőtt felfedték magukat a nyilvánosság előtt. Persze csak részben, csak a kedvesek és aranyosak. Egy-két halott vérfarkas biztos felborzolta volna a lakosság idegeit, Mercyt is kihozta a sodrából. Az első kötetben ezeknek a halálesteknek járunk utána, hogy aztán a következőben egy démonlovas vámpír ijesztgesse Tri-Cities lakosságát. 

A Mercy Thompson sorozatot olvasva az első, ami megtetszett, az a világ bonyolultsága és a kidolgozottsága volt. Elég változatos természetfeletti áradattal találkozhatunk a könyvekben és mindegyiküknek megvannak a maga szokásai, politikai játszmái és dominanciaharcai. Ezekbe mindkét kötetben olyan részletességgel belemegyünk, hogy már-már túl sok is. Az első könyvben mindenképpen. Az ígéretes kezdet után ugyanis módfelett bonyolulttá és teljességgel érthetetlenné válik a történet. Mercy nyomozása nagyrészt fejben zajlik, összeszedetlen gondolatmenetein még maga Sherlock Holmes sem tudna kiigazodni. De nem is nagyon akarna, mert lényegében teljességgel érdektelen a cselekmény, engem például abszolút nem izgatott mi fog történni és ez bajos, mivel másról nemigen szólt a könyv, eltekintve azoktól a teljesen felesleges holtvágányoktól, amik egyáltalán nem kapcsolódtak a sztorihoz, de karakterépítő jellegűnek sem igazán lehetett nevezni őket, ergo nem is sejtettem, hogy mi a szerepük a könyvben. Egyáltalán nem spoiler, ha elmesélem, hogy konkrétan arra a jelenetre gondolok, amikor Mercyt és Samuelt, a vérfarkast (aki farkasalakban van és elvileg dühös) lekapcsolja a rendőr és oldalakon keresztül elbeszélgetnek róla, hogy Samuel milyen szép farkas, majd kedvesen hagyja, hogy megsimogassák. Felfoghatatlan.

Megmondom őszintén, ha nem kettőt egy áráért kaptam volna meg a sorozatot az első kötet után biztosan nem vettem volna meg a következő könyvet, de így azért belekezdtem. Szerencsére. A második könyv, a Vér Kötelez ugyanis kiválóan kijavította az első hibáit és nagyszerű olvasmány lett. A cselekmény itt igazán izgalmas, a démonidéző vámpír utáni nyomozás már teljesen lekötött, de más téren is nagy az előrelépés. Mint például a karakterek kifejtése. Az első részben felületesen megismert szereplők itt végre kaptak egy kis mélységet (már a legtöbb) és szervesen kapcsolódtak a fő történetszálhoz, míg a korábbiakban csak egy csomó odadobott karakter voltak. Mert karakter az aztán bőséggel akad itt. Megmondom őszintén nekem a legtöbb kedvencem ezek között a mellékszereplők között volt, mint például Warren a meleg vérfarkas, vagy Zee a titokzatos fémműves. Az első kötetben alig megismert Stefan a vámpír (akiről akaratlanul is mindig a Vámpírnaplók Stefanja jutott eszembe…) is a kedvencek közé került a második kötetben. Szintén fejlődés, hogy Mercy itt is futott néhány kerülőúton, de míg a Megszólít a Holdban ezek feleslegesek is maradtak, itt a végére azért szépen belesimultak a sztoriba. 

A másik, ami nem derült volna ki a második történet elolvasása nélkül, hogy Mercy Thompson tényleg egy jó karakter. Ő olyan badass csaj, aki nélkülözi a hasonló jellegű írásokban előforduló szuicid jellemvonást. Hiába tökös nő, azért ismeri a korlátait és nem roham bele mindenféle öngyilkos akcióba, hogy aztán jól megmentsék, vagy valami elég nyakatekert módon kerüljön ki belőle rejtett képességei felszínre törésével, etc... Mérsékelten erős hősnő, ha lehet ilyet mondani, és ez nagyon szimpatikussá és hihetővé teszi. Mercynek nagy szíve van és rengeteg barátja, akiktől nem átall segítséget kérni. Nem fél bevallani, ha fél, vagy fáj neki valami, de ennek ellenére ha szükség van rá, bizony nem futamodik meg. Mellőzi az arroganciát és lelkiismeret furdalása van, ha bántania kell valakit, egyszóval a legreálisabb urban fantasy hősnő akivel volt szerencsém találkozni. 

Az egyetlen negatívum, amivel mindkét kötetben szembesülnöm kellett, az a szerelmi szál kidolgozatlansága volt. Igazából nekem akkor se hiányzott volna, ha egyáltalán nincs ilyen benne, de ha már belegyúrtuk a kötelező szerelmi háromszöget (illetve a végére már ennél is többszöget), akkor jobb lett volna, ha ezzel nem csak a nagy gonosz legyőzése után, a könyv végén mellékesen foglalkozunk, hanem építgetjük közben is. Így kicsit olyan érzésem volt, hogy az írónő ezzel egyáltalán nem is akart foglalkozni, csak a lezárás után eszébe jutott, hogy hoppá, nem is volt csók, ezért gyorsan bezsúfolt néhányat. Nem kellett volna. 

Egy szó mint száz, ha valaki már olvasta az elsőt, és elment a kedve a sorozattól, annak azt mondanám, hogy vesse bele magát a másodikba, mert abban nem fog csalódni. Aki még egyáltalán nem kezdte el, annak pedig azt, hogy kezdje a másodikkal, nem fog lemaradni semmiről, mert az írónő szépen elismételgeti a már ismert részleteket, szóval nem lesz szükség az első kötet információkészletére, a cselekményéről, pedig szinte nincs is szó a következőkben. 

Remélem, hogy Mercy története a második kötet szellemében fog folytatódni, mert ha igen, akkor új kedvencem lesz!

Értékelés:
Megszólít a Hold: 2/5
A vér kötelez: 4,5/5
Patricia Briggs: Megszólít a Hold
Particia Briggs: A Vér kötelez
(Moon Called, Blood Bound)
Mercy Thompson sorozat
Agave Könyvek
A sorozat további részei:
  • Megszólít a Hold (Moon called)
  • A vér kötelez (Blood bound)
  • Iron Kissed
  • Bone Crossed
  • Silver Borne
  • River Marked
  • Frost Burned

Megjegyzés küldése

 
Back To Top