FRISS

2014. február 18.

Vámpírakadémia ~ Blogturné




A Blogturné Klub ezúttal egy rendhagyó turnéval jelentkezik. Az idén nem csak a legfrissebb megjelenésekre, de a régebbi, elfeledett/kevésbé ismert könyvekre is szeretnénk koncentrálni.

Legtöbbünk nevetséges fanatizmussal várja a Március 6-át, amikor is egy újabb könyvadaptáció kerül a hazai mozikba. Így nem is kezdhettük volna “retro“ turnénkat jobb könyvvel, mint Richelle Mead világhírű Vámpírakadémia könyvével.

A BTK 7 napon át (02.16-02.22) próbál majd titeket meggyőzni írról, hogy miért érdemes ellátogatni erre a különleges akadémiára, illetve a közelgő filmről is megtudhattok pár érdekességet.

Jó hír? Ezúttal sem jöttünk üres kézzel, hiszen ismét készültünk egy nyereményjátékkal.
Még jobb hír? 5 szerencsés nyertes egy páros belépőt nyer a Vámpírakadémia film premier eőtti vetítésére a Big Bang Media Kft és a Hivatalos Magyar VA rajongói Klub felajánlásából!! 

Vámpírakadémia

 




A világsikerű sorozat első kötetében Lissa Dragomirt és Rose Hathawayt két év bujkálás után elfogják és visszazsuppolják a Montana erdőségeinek mélyén megbúvó Szent Vlagyimir Akadémia vaskapui mögé. A vámpíriskola a mora uralkodói családok és dampyr testőreik számára szolgál oktatóhelyül. Az akadémia falain belül a két lánynak különböző viszálykodással, rosszindulatú pletykákkal, tiltott szerelemmel és fenyegetésekkel kell megbirkóznia. De mindketten tudják, hogy a legnagyobb veszély a kapukon kívülről leselkedik rájuk.



Kiadó
Agave
Sorozat
Vámpírakadémia
Oldalszám
236 oldal
Kötés
Puhakötés
Fordító
Farkas Veronika
Megjelenés
2009
Goodreads-rating
4.19

Rájöttem mi a baj, a Vámpírakadémiával. A címe. Mint ahogy a lenti trailerben is elhangzik Lissa szájából: "Légyszi ne mondd, hogy vámpírakadémia, tudod, hogy utálom a V betűs szót." Ezzel sokan vagyunk így. Na nem mondom, hogy utálom, de egy idő után az ember meghallja, hogy vámpír és középiskola már húzza a száját, hogy nehogy már megint egy olyan könyv! De azok, akik ilyen előítéletekkel viseltetnek lemaradnak egy hatalmas kalandról és az egyik legszórakoztatóbb és legtökösebb sorozatról, amit vámpírokról írtak. Úgyhogy ezennel átnevezem a sorozatot a "hiper bad-ass Rose Hathaway és az ezüstkaró"-ra. Nem, ez sem jobb... De megfogja a lényeget.

A lényeg ugyanis Rose. A 2012-es Hősnők Viadalán ezüstérmes csaj ugyanis a legvagányabb karakter messze-e világon. Impulzív és vad, mindig jár a szája, mikor nem kellene, és a jobb horgától az egész évfolyam retteghet. Ugyanakkor Rose a legjobb barát, Lissát szinte jobban szereti saját magánál, valamint hűséges és kötelességtudó. Lehet, hogy előbb cselekszik és üt, mint gondolkodik, de ezt mindig szívből és meggyőződésből teszi. Ha ez nem lenne elég, akkor remek humora van és szenvedélyes az élet minden területén. Messze a legélettelibb hősnő, akit ismerek.

Persze a Vámpírakadémia nem egyszemélyes darab, ezért szót kell ejteni a többiekről is. Lissa, a szelíd és törékeny barát, akit olyan sok szál fűz össze Rose-al, és aki szinte tökéletes ellentéte. Aztán ott van Dmitrij, a magányos hős típusú mentor, aki megpróbálja okítani és kordában tartani Rose-t, mérsékelt sikerrel. Természetesen ő lesz Rose romantikus érdeklődésének tárgya, habár a kapcsolatuk nem akadálymentes, hiszen a jövőjük és kötelességeik miatt nem igazán passzolnak össze. Azoknak, akik túlzott érzelmekre számítanak azt kell mondanom, hogy a Vámpírakadémiában nem ez a fő irány. A történet, a cselekmény elég sok izgalmat és akciót tartogat, a románc kicsit háttérbe is szorul.

Hadd idézzem itt egy kicsit saját magamat, mert egy korábbi értékelésemben megfogalmaztam, hogy mit szerettem a legjobban a Vámpírakadémiában:
Azt szeretem még a Vámpírakadémia sorozatban, eltekintve a váratlan fordulatoktól és a szimpatikus szereplőktől, hogy a természetfeletti nincs olyan hangsúlyban. Ugyan vámpírokról szól a sztori, de a társadalmuk olyan szépen fel van építve és olyan hihető, hogy a vérszívás és a karózás szinte csak a hátteret adja és eltörpül az olyan témák mögött, mint a titkok, intrikák, játszmák, szerelmek és a politikai csatározások. Szerintem a történet ugyanilyen élvezhető lett volna, hogy ha emberekről szól, és nálam ez nagy piros pont, mert azt jelenti, hogy a történet ragad magával, nem a körítés.


Értékelés
Cselekmény
Aaaag
Karakterek
Aaaaa
Világ – Háttér
Aaaaa
Eredetiség
Aaaag
Stílus
Aaaaa
Borító
Aaaag
Befejezés
Aaaag
Verdikt:
4,42


A képregény


Már a harmadik kötetnél tart a Vámpírakadémia sorozat képregényesítése, és a legtöbb grafikus novellával ellentétben komoly és teljesen hű a comic a könyv hangulatához. Emma Vieceli tehetségét dicséri a karakterek rajzokkal való megszemélyesítése, és ha megnézzük, hogy végül is kik szerepelnek a filmben azt hiszem látszik, hogy mennyire eltalálta a szereplőket.

A képregény kötetenként dolgozza fel a könyvet, és ugyan a műfaj határai végesek, de ebben a keretben nagyon hűen követi a történetet. Arra talán nem alkalmas, hogy egyedül ebből profik legyünk a Vámpírakadémiából, de annak, aki olvasta a könyvet nem fog csalódást okozni ez a feldolgozás sem.

A film



Nyereményjáték!
Big Bang Media Kft és a Hivatalos Magyar VA rajongói Klub felajánlásából 5 darab páros jegyet sorsolunk ki a Vámpírakadémia film premier előtti vetítésére! 
Játékszabályok:
1.) Az alábbi rafflecopter MINDEN feladatának értelemszerűen való teljesítése (minden feladat KÖTELEZŐ!). A kvízkérdések válaszaihoz segítséget a turné bejegyzéseiben találtok.
2.) A premier előtti vetítés Budapesten lesz, 2014. február 25-én 19:00-kor a Lurdy Moziban. Megkérünk Benneteket, csak az játsszon, aki részt tud venni a budapesti vetítésen!

A turné menetrendje:
02.16. - Függővég (értékelés)
02.17. - Bibliotheca Fummie (értékelés + fajok bemutatása)
02.18. - Nemharap a... (értékelés + képregény ismertető)
02.19. - Deszykönyvajánlója (értékelés + elementális mágia)
02.20. - Dreamworld (értékelés + tetoválások)
02.21. - Kelly & Lupi olvas (értékelés + film és könyv összehasonlítása + Vámpírakadémia Music Video)
02.22. - Media Addict (értékelés)


1 megjegyzés :

 
Back To Top