FRISS

2014. február 5.

Földönkívüli Csereprogram



Vannak olyan könyvek, amik egyszerűen olvasási válságba taszítanak. Elolvasod őket, és a hiányuk után egyik olvasmány se tűnik elég jónak. Nekem ilyen élményt jelentett Melissa Landers debütáló kötete, a sorozatkezdő Alienated.

Melissa Landers
Alienated

 







Two years ago, the aliens made contact. Now Cara Sweeney is going to be sharing a bathroom with one of them. 

Handpicked to host the first-ever L’eihr exchange student, Cara thinks her future is set. Not only does she get a free ride to her dream college, she’ll have inside information about the mysterious L’eihrs that every journalist would kill for. Cara’s blog following is about to skyrocket.

Still, Cara isn’t sure what to think when she meets Aelyx. Humans and L’eihrs have nearly identical DNA, but cold, infuriatingly brilliant Aelyx couldn’t seem more alien. She’s certain about one thing, though: no human boy is this good-looking.

But when Cara's classmates get swept up by anti-L'eihr paranoia, Midtown High School suddenly isn't safe anymore. Threatening notes appear in Cara's locker, and a police officer has to escort her and Aelyx to class. 

Cara finds support in the last person she expected. She realizes that Aelyx isn’t just her only friend; she's fallen hard for him. But Aelyx has been hiding the truth about the purpose of his exchange, and its potentially deadly consequences. Soon Cara will be in for the fight of her life—not just for herself and the boy she loves, but for the future of her planet.


Kiadó
 Disney Hyperion
Sorozat
 Alienated #1
Oldalszám
 352 oldal
Kötés
 Keménykötés, e-book
Fordító
 -
Megjelenés
 2014.02.04.
Goodreads-rating
 4.02


Ki merem jelenteni, hogy az Alienated a legjobb földönkívülis regény jelenleg a piacon. És igen, olvastam az Obszidiánt is. Sőt, eddig az is volt a kedvencem. De a színvonalat mutatja azért, hogy a Goodreads értékelések között az első rögtön magától Jennifer Armentrout-tól érkezett, aki szintén a kedvenc idegen-ember románcának tartja. Kell ennél többet mondani? 

Az, hogy a kategóriájában egyedülálló talán nem is mond olyan sokat, tekintve, hogy a földönkívüli románc témában nincsen olyan sok YA könyv, de akkor kibővítem a dicséretet és azt mondom, hogy magában a YA kategóriában is remekel. A világ nagyon eredeti és újszerű, az érzelmek valóságosak és túlzásmentesek, a szereplők nagyon is realisztikusak személyiség szempontjából és mindketten egyszerűen rajonganivalóak.

Kezdem akkor rögtön Cara-val, aki szinte az első laptól fogva a szívembe lopta magát és a természetével, aki a műfajtól sajnos általában idegen módon végig konzekvensen valódi marad és a reakciói tejesen realisztikusak. ezzel abszolút kedvenc YA hősnő lesz. Itt nincs drámázás, nincsenek eltúlzott tini-problémák,  és játszmák, noha középiskolában játszódik és a karakterek is mind fiatalkorúak.  Cara nem hiába egy vitaklub vezetője, mert nagyon jól érvel, remek kérdéseket tesz fel és logikusan gondolkodik. Emellett persze kedves és vicces, nem is beszélve arról, hogy milyen érzelmes és jó meglátásai vannak a világról, amit egy kivételesen szórakoztató blogban foglal össze. Én biztos olvasója lennék! Felüdülés olyan Ya könyvet olvasni, ahol a világpolitika és a társadalmi, valamint morális kérdések jobban foglalkoztatnak valakit, mint a bankettek. No azért ne tessék megijedni, nem lesz ettől az Alienated morális értekezés, Melissa Landers nagyon jó érzékkel helyzete el a komoly kérdéseket könnyed beszélgetésekbe és csipkelődő párbeszédekbe. A könyv ezáltal egy különösen könnyen olvasható regény lett, aminek ennek ellenére van mélysége.

A legfontosabb kérdés ugyanis itt az elfogadás és a rasszizmus. Az idegenek jelenléte és kapcsolatfelvételi szándékaik ugyanis elég nagy indulatokat váltanak ki az emberekeből, amelyek a regény folyamán csak fokozódnak. Cara, az nyitott hozzáállásával szinte egyedül marad egy olyan mozgalommal szemben, amit az emberi szűklátókörűség és butaság táplál. Itt jön a képbe az a kis csavar, amit a könyv címe jelent (Elidegenedés), ugyanis a regény folyamán arra gondoltam, hogy ez inkább arra vonatkozik, ahogy Cara elidegenedik a környezetétől, mint a konkrét földönkívüliekre.

És, hogy egy kicsit visszatérjek a könnyedebb oldalhoz. Essék pár szó az ügyeletes kedvenc pasimról Aelyx-ről. Nagy sóhaj... Aelyx nem tökéletes, bármennyire is annak tűnik. Az idegen bolygó szülötte folyamatosan örlődik a hazája iránto hűsége és a Földön megtapasztalt élmények között. Csodás karakterfejlődésen megy keresztül, amit azért jó pár botlás kísér. De emellett persze nagyon is határozott véleménye van dolgokról és remekül képviseli az idegen fajt. Bírtam ezt a forró és hideg párosítást ami a személyiségét jellemezte, mert egyszerre volt nagyon visszafogott és tartózkodó és szenvedélyes. Carával való kapcsolat pedig egy fénypont. Nagy pártolója vagyok a szépen lassan kibontakozó, barátságból induló szerelmeknek, az övék pedig teljesen ilyen. Nem nélkülözi persze a feszültséget a kezdetektől fogva, de egyáltalán nem instant-love, hanem valódi érzélmeken alapuló kapcsolat. A türelem azonban rózsát terem, mert a lassú felvezetés után a YA műfajtól egy kicsit szokatlanul azonban elég forró jelenetek következnek, mit én nagyon is üdvözöltem.

A könyv egy sorozat kezdő darabja, és mint mondtam megviselt, hogy nem olvashattam tovább Cará-ról és Aelyx-ről, de nem a függővég miatt, az ugyanis csak mérsékelten van. Így talán egy kicsit könnyebben várom a folytatást jövő februárban, bár már nagyon vágyom rá, hogy megnézessem és megismerhessem jobban a L'eihr kultúrát és bolygót, hiszen az eddigiek is izgalmasak voltak.

Summa: nem tudok mást mondani: délutántól reggelig olvastam el egyhuzamban. Maximálisan ajánlom!


Trailer:


Megjegyzés küldése

 
Back To Top