FRISS

2014. január 25.

Scar - A szivárgó sötétség kezdete


A Scar volt számomra az év meglepetés könyve (merthogy még tavaly olvastam). Magyar írótól ilyen színvonalas és nagyszabású könyvet keveset tudok említeni és ezért a Szivárgó Sötétség sorozat első kötete abszolút a kedvenc kategóriába került számomra.


On Sai: Scar






Scar körül sok a titok.
Titok a vallása, mert kereszténynek született egy olyan világban, ahol a kalózok megnyúzzák, a császáriak pedig agyonlövik a hívőket. Titok, hogy szerelmes Artúrba. Titok az álma, amit követve navigátornak áll.
Artúr körül sok a halál.
Előbb azt hiszi, Scar meghalt, kétségbeesésében csatlakozik egy keresztény csempészhajóhoz, és az űrben bolyongva egyre mélyebben megismeri a sötétséget. Mikor úgy érzi, minden kegyetlenséget megtapasztalt, megtudja, hogy Scar nem halt meg. Hanem áruló lett.
Don körül nagy a csend.
A renegát mentál önkéntes száműzetéséből figyeli a világ eseményeit, ám az ijesztő dolgokról nem beszélhet senkinek. Hallgatása mögött más is lapul: egy titok, és egy régi, fájó szerelem emléke.
Lucy körül nagy a rend.
Don egykori társa majdnem hibátlan. A világegyetem egynyolcadának ura, aki a végső tökéletességet keresi, gyűlöli az érzelmeket és a vércseppek gömbjében lapuló π számot. Könyörtelenül kiiktatja mindazt, ami nem illik a társadalom rendjébe.
Ők négyen furcsa események sodrában találják magukat. Fogalmuk sincs, ki vagy mi mozgatja a szálakat.
Lehet, hogy pusztán játékszerek Isten és a Gonosz kezében?
Létezik egyáltalán szabad akarat?
A szerelem, melyet elpusztítottál magadban, pislákolhat-e még a másikban?
Egyvalaki sejti csupán, hogy ők négyen alkotják a tengelyt, melyen megfordul az emberiség sorsa.

Kiadó
Könyvmolyképző Kiadó
Sorozat
Szivárgó Sötétség I.
Oldalszám
527 oldal
Kötés
Puhakötés
Fordító
-
Megjelenés
2013.12.13.
Goodreads rating
5.00

Kezdjük rögtön a bevezetéssel. A legnagyobb meglepetés akkor éri az embert, amikor a könyv befejezése után újra elolvassa az addigra már feledésbe merült előszót, melyet első olvasáskor még egyáltalán nem is érthet. Ez mutatja meg igazából a könyv komplexitását és azt a gondos tervezést, amellyel felépítették. Izgalmas, lendületese végig a regény, ami egy fantasztikusan összetett világra épül. Csodálom az írónőt amiért egy egész univerzum teremtése mellett még apró nüanszokra is jut ereje kigondolni, olyan apróságokra amelyek csak a a szereplőket teszik élővé, és a világot hitelesebbé, valóságosabbá. Csodálatosan részletes minden és nagyszerűen vág egybe, még akkor is, ha az elején egy kisit soknak, túl bonyolultnak tűnik. Nem szabad elcsüggeni, hamar beletanul az ember a csillagközi politikába és társadalmi viszonyokba. Persze ez nem jelenti azt, hogy nem fog meglepetésekkel találkozni. Ellenkezőleg. A döbbenetek kiválóan felépítettek, azok a fajták, amikor a meglepő fejlemény utána  fejedhez kapsz, hogy ugyan hogy nem gondoltál erre eddig, mikor teljesen egyértelmű. Hát azért nem gondoltál, mert elsodort az áramlat ami Scar.

Scar, akinek a személyében egy okos és határozott főhősnőt kapunk, aki érzelmekkel és hittel teli, és nem riad meg semmitől, ha elszánja magát valamire. Csodálom a megingathatatlan hitét és a rendíthetetlenségét, Ő valóban nem csak főszereplő, de hősnő. Noha Scar nevét kapja a kötet és vitathatatlanul ő áll a történet középpontjában, de nem Ő a változás egyedüli gyújtópontja. Ahogy a fülszöveg is ígéri több szempontú és több párhuzamos szállal rendelkező történetet kapunk, amelyek persze több helyütt összekapcsolódnak, de így más karakterek szemszögéből is megismerhetjük a szövevényes és meghökkentő sztorit. Ezek a nézőpontok pedig aztán jelentősen eltérnek. A már említett Scar mellett kapunk egy a hitéből kissé kiábrándult férfit, egy enyhén megbomlott, de emellett kivételesen nagy hatalmú, törekvő mentált, és a személyes kedvencemet, a rendszert bíráló, renegát mentált, aki megkérdőjelez mindent, amit eddig hitt.

Igen, Don az én szívem csücske, mert az ő fejében összpontosul minden amiről ez az egész sztori szól. A tudomány és vallás szembenállásáról, arról, hogyan szembesültnek a különböző emberek a hittel és mit gondolnak a felsőbb hatalom létezéséről. A Scar-ban egyértelműen kapunk a megközelítésekből választási lehetőséget. Egyrészt ott vannak a rejtőzködő keresztények, akik nevelésükből adódóan hisznek, a világ többi része, akik nem és a mentálok egy csoportja, kik ugyan tudományosan le tudnak írni egy entitást, akit nem értenek. Ezek az egymással szemben álló nézetek ütköznek a könyvben, de szerencsére anélkül, hogy az egész vallási vitába torkollna. Finoman, de jól érezhetően és kimondottan beszél erről a témáról, miközben az akció-dús és lendületes cselekmény rohan tovább.

Mindezt egy olyan környezetben ami erősen sci-fi, hiszen mégiscsak az űrben járunk, de egy kicsit fantasy is az írónő által teremtett mentál fajjal. Azért mondom, hogy teremtett, mert mentálokról ugyan olvashattunk más regényfolyamokban, de biztos nem olyanokról, mint ezek a kimért, analitikus és hatalmas lények. A közel mindenható mentálok társadalma és képességei csodálatosan kidolgozottak és rejtélyesen borzongatóak. Különös, hogy egy vallással foglalkozó regényben olyan lényekkel találkozunk, akiknek ilyen felsőbbrendű hatalma van és mégis ők a legjobb ellenpont a hithez nagyon is régi keresztény módon közelítő Scarnak.

Summa: szövevényes, cselekményes és akció-dús regény egy olyan világban, ahol a vallás ugyan tilos, de mégis nagy szükség lenne rá. Különleges és eredeti lények és karakterek keresik önmagukat és Istent, mind különböző módon.



Megjegyzés küldése

 
Back To Top