FRISS

2013. augusztus 24.

Őrült filmes kaland csivavával

A From What I Remember (szabadfordításban Ahogy emlékszem...) egy igazi amerikai tini road-movie könyvbe oltva. Pörgős és váratlan, mint amit ez a műfaj megkövetel. Hihetetlen, vicces és élvezetes utazás.

Kicsit nehéz összefoglalni a könyvet, hiszen rengeteg minden történik rengeteg mindenkivel. Az alapfelállás azonban annyi, hogy a kissé szürke Kylie az érettségi előtti napon szörnyű kalamajkába keveredik amelyben szerepel néhány nehézsúlyú bűnöző egy lopott cuccokkal teli autóval, egy illegális határátlépés, egy váratlan családi barát felbukkanása Mexikóban és egy esküvő. A sajátja. A suli legjobb pasijával Max-el. Amire nem emlékszik. Persze pont ekkor kell felbukkannia a féltékeny barátnőnek és a meleg barátja is eltűnik a latin éjszakában mikor a megmentésére kell sietnie. Nem elég ennyi? Még csak a tizedét se tudjátok!

Mondom én, ez egy road movie. Megállás nélküli kaland rengeteg szereplővel, sok váratlan helyzettel és néhány megvilágosodással. Meg persze románccal. Ami jó, hogy ezt a jó pár szálat nem csak egy szempontból, de majd hatból látjuk. Minden karakternek megvan a maga problémája és a maga hangja, és a szempontváltások mindig pont a legjobbkor jönnek. Általában nem bírom a több nézőpontos sztorikat de itt kifejezetten jó volt, ez is hozzátett a filmszerű érzéshez.

Meg persze az, hogy az írónőpáros azért ismeri a szakmát. Ki más tudná jobban mi kell egy igazi amerikai kalandhoz, mint egy nagymenő producer és egy forgatókönyvíró. Bezony: Stacy olyan stúdióknál volt alelnök, mint a Twentieth Century Fox, a Columbia Pictures és a Paramount, Valerie pedig Jonathan Demme filmrendező és producer mellett dolgozott. Hát ennél szakértőbb írópárost nemigen tudok elképzelni. És ha azt képzelnénk, hogy a könyv túlságosan forgatókönyvszerű lett... nem. Csak változatos és izgalmas.

Stacy és Valerie fogja a tipikus amerikai klisékaraktereket: a szürke kisegér, a menő pasi, a suli királynője, a furcsa meleg srác, a legjobb barát, a beteg öcsike, és megmutatja nekünk, hogy mi van a felszín alatt. Kiderül, hogyha a mélyre tekintünk, akkor nem is olyan sablonos ezeknek a karaktereknek az élete, és nincs is olyan nagy különbség köztük. A szereplők közötti interakció kiváló, a párbeszédek erőlködés-mentesek és nagyon életszerűek, a karakterek imádnivalók (főleg Kylie és Max dialógusai és Will monológjai és beszólásai).  És mindezt sikerült olyan cselekménybe öltöztetni ami minden oldalon meglepetést tartogat és hihetetlenül sodró lendületű.

Nálam mindenképpen plusz pont a rengeteg mozis utalás mind a párbeszédekben, mind a szövegben. Ahogy a moziőrült Kylie és legjobb barátja Will néha random módon idézetekben kommunikáltak az valami csúcs. És e melett minden fejezet mellé kapunk egy mottót is egy idézet formájában egy amerikai filmből. De szerencsére nem megyünk át film-sznobba, hanem nagyon is trendi módon az írónők olyan mozikból elevenítenek fel pillanatokat, amelyekről nem is gondolnád, hogy nagy gondolat származna. Pl.: akár a Zoolander, vagy a Karib tenger kalózai. És működik. Nagyon is jól, mert az idézet mindig előrevetíti a fejezet fordulatait, így egyfajta megoldandó rejtvényként is funkcionál. Imádtam ezt a megoldást.

Sajnos nem tudom, hogy a magyar kiadók közül lecsapott-e valaki is a hazai kiadás lehetőségére, de ha nem akkor csak annyit mondok mindnek: Légyszi!!! Ezt mindenképpen olvasni kell!

Jó hír: Nem nagy meglepetés, hogy ilyen filmes hátszéllel már el is kelt a könyv megfilmesítésének joga. A Paramount Pictures Josh Schwartz-ot bízta meg a produceri feladatokkal, akinek a Gossip Girl-t és a Narancsvidéket is köszönhetjük. Jó kezekben van.

Stacy Kramer - Valerie Thomas: From What I Remember
Hyperion
2012

Megvásárolható:
Buy The Book Now at The Book Depository, Free Delivery World Wide

Megjegyzés küldése

 
Back To Top