FRISS

2013. augusztus 9.

Egyszerű, mint az egyszeregy

Hát ez kérem szépen szerelem. Nem csak arról a szerelemről beszélek, ami a könyvbeli karakterek között kialakul, hanem a köztem és a könyv között fellángoló érzelmekről. Legkedvesebb barátosném már mióta rágja a fülemet, hogy olvassam el ezt a könyvet, mert hihetetlenül jó és imádni fogom. Itt és most kijelentem, hogy igaza volt és bár hamarabb hallgattam volna rá. Köszönöm!

Jaqueline most van túl egy szakításon. Három éves kapcsolata szakadt meg, de hamarosan újabb lelki traumát kell átélnie. Megtámadják ugyanis egy buliból hazafelé. Szerencséjére egy ismeretlen fiú megmenti az erőszaktól, akiről aztán kiderül, hogy mégsem annyira ismeretlen, mert a lánnyal közös órái is vannak az egyetemen. Jaqueline igyekszik feldolgozni a támadást és a szakítást, de megmentőjéhez is elkezd vonzódni, aki szintén szörnyű titkot rejteget és emiatt nehezen tud kötődni az emberekhez. Hogy lesz ebből olyan szimpla regény mint az egyszeregy? Egyszerű. 

Azért egyszerű, mert Tammara Webber kitűnő mesélő. A karakterei élnek és olyannyira valóságosak, mintha tényleg csak egy campuson lógnának velünk. Semmi túlzás és extremitás nincsen bennük, ezért lesz a történet olyan hiteles, mintha nem is fikció lenne. Az érzelmek megalapozottak és lassan alakulnak ki, míg a szerelem mellett más kérdések is előkerülnek. Imádtam olvasni, imádtam Jaqueline fejében lenni, mert vele igazán könnyű azonosulni. Egyszerű, normális és intelligens csaj, igazi barátnő alapanyag. Lucas pedig... Hát Lucasban minden megvan amitől az ember lánya olvad. Okos és művelt, rosszfiús és jópasis a külseje, de imádnivalóan kedves, törődő és laza. Mi kell még? És még a mellékszereplőket sem hanyagolta el Tammara Webber! Benjiből még jöhetett volna több, és Erint pedig igen megkedveltem a hűségével és a pimasz beszólásaival. Egyszóval a "casting" tökéletes.

A lassan és melengetően kibontakozó szerelem mellett persze komolyabb kérdések is helyet kapnak a regényben. Az erőszak, és a z erőszak elleni védekezés központi szerepet kap, ami lássuk be azért elég univerzális téma. Olyan helyzet, amiben egy lány veszélybe kerül nem csak külföldön történhet meg, és ha nincs mindenkinek olyan őrangyala, mint Lucas, akkor érdemes felkészülni. Power up, csajok! Szerettem, ahogy az önvédelmet és a jogi lépéseket is beleépítették a sztoriba. Jaqualine nagyon is megerősödött tőle lélekben és technikában is, de nem lett az a tökös, üsdvágdnemapád csaj, hanem betartotta a jótanácsot amit kaptunk az írónőtől, és amit mindőnknek alkalmazni illik: Rúgd tökön és fuss!

Amin meglepődtem, hozzáteszem kellemesen, hogy kevés volt az erotika. Az Egyszeregy az igazi new adult irodalom képviselője, ami egyfajta feleutat képez az ártatlan young adult irodalom és a kemény szexualitással zsúfolt felnőtt regények között. Ezért is szeretem ezt a műfajt, mert az érzelmek és a problémák komolyabbak, de mégsem tömik tele a történetet szexszel.  Persze ennek is megvan a helye a saját közegében, de itt nem domináns, ez a történet sokkal életszerűbb annál. Nem is volna hiteles egy lánytól, hogy rögtön ágyba ugorjon valakivel, miután éppen majdnem megerőszakolták.

Számomra az Easy a tökéletes new adult regénnyé lépett elő, és elképzelhető, hogy ezután ehhez fogom mérni a többit is. Mi mást kellene erről még mondanom?



És most beszéljenek a baglyok:



Tammara Webber: Easy - Egyszeregy
(Easy)
Könyvmolyképző Kiadó
2013

TRIVIA:
Az írónő oldalán van playlist a könyvhöz, plusz bagóért rendelhettek bookplate-et, hogy szépen beleragasztva a saját példányotokba dedikált Easy legyen a polcotokon!

Megjegyzés küldése

 
Back To Top