FRISS

2013. március 4.

Következő Csütörtök különös esetei

Azt kell mondja a Jane Eyre eset az egyik legfurcsább könyv volt amit valaha is olvastam. Azt hittem a fülszöveg alapján felkészültem a moderált őrületre ami fogadott, de nem. Jasper Fforde teljesen hibbant, ugyanakkor egyben zseniális is. 

Thursday Next valóságában Anglia 1985-ben háborúban áll a Krím-félsziget jogáért az oroszokkal, a emberek dodót tartanak otthon háziállatként kutya helyett, az utcákon pedig Molotov-koktélt dobálnak egymás felé a neoszürrealista és a klasszikus irodalom harcias képviselői  Az irodalom itt annyira központi és fontos téma, hogy az emberek hajlandóak akár ilyen hevesen is kiállni érte. Ezért van szükség a Különleges Szolgálat Irodalmi detektívcsoportjára, akik a hamisításokkal és hasonló szentségtörő bűncselekményekkel foglalkozzanak. Thursdaynek általában csak telefonálgatással telnek íróasztal mögött töltött mindennapjai, mint irodetes ügynök, de hamarosan a titokzatos KSZ-5-től kérik a segítségét, hogy elfogják Acheron Hadest a világ harmadik legveszélyesebb bűnözőjét, akinek csak ő ismeri az arcát és aki láthatóan láthatatlan a kamerák előtt és nem mellesleg golyóálló!

A javaslatom, hogy mielőtt elkezdenénk olvasni Jasper Fforde könyvét kapcsoljuk ki az agyunk realizmusért és logikáért felelős szekcióját, mert itt semmi sem lesz olyan, mint várjuk és ha gondolkodunk rajta, akkor nem fogjuk élvezni. Ha viszont úszunk az árral, és elfogadjuk, hogy ugyan már miért ne lehetne, hogy valaki attól haljon meg, hogy rákötött a habcsók, vagy hogy japán turisták ki-be járkáljanak a Jane Eyre cselekményébe  akkor nagyszerű szórakozásban lesz részünk. Az író stílusa lehengerlő, mindig meglep minket valami abszolút hihetetlennel, ami ennek ellenére mégis nagyon jól illeszkedik Thursday Next bizarr valóságába. És nem csak a cselekményben ilyen kreatív a történet, de maga az írásmód és a meghökkentő párbeszédek is csemegék. Ehhez persze nagyban hozzájárul a Harry Potter magyarítása okán már ismert Tóth Tamás Boldizsár briliáns fordítása, ami plusz értéket ad a könyvnek a remek szókincsével, meghökkentő szófordulataival és találó beszédes neveivel. Ki más tudná elnevezni a hősöket olyan fifikásan  hogy még gondolkozz is rajta, hogy mi a csavar. Van itt Lydia Letchup, Pagina LaPozz, Ida Red, Credents ügynök, de a Ted McTated is különösen találó.

Voltak, akik azt vallották, hogy a Jane Eyre ismerete nélkül nem érdemes ebbe a könyve belekezdeni. Nos, most itt mindenki előtt megvallom a nagy vértem, még életemben nem olvastam a Jane Eyre-t. Megvolt Charlotte Bronte-tól a Vilette és a Shirley is, de a Jane Eyre valahogy mégis kimaradt, így bizton állíthatom, hogy nem szükséges ilyen irányú előképzettség. Persze azért nem árt, ha a könyv olvasása közben a kezünk ügyében van a wikipedia, avagy kiterjedt irodalmi szaktudásunk van, mert a töménytelen mennyiségű irodalmi utalást és viccet néha bizony csak ezek ismeretében érnek valamit. De ha nem vagy egy nagy irodalomtudós ez akkor se tartson vissza az olvasástól, mert egyrészt enélkül is élvezhető, másrészt lehet, hogy ezután támad kedved olyan hiánypótlásra, mint nekem a Jane Eyre bekebelezésére.

A bizarr és szürreális szatírán túl azért egy kis elmélkednivalót is adott nekem ez a regény. Nevezetesen, hogy nekünk, a mai világunkban mit is jelent az irodalom. Thursday univerzumában nagyon szélsőségesen és hevesen állnak ki az emberek a saját irodalmi álláspontjuk mellett. Természetesen nem támogatnám az utcai harcokat - még Austen nevében se, pedig ő nekem szent - de mit jelentenek a szépirodalmi alkotások a mai kor emberének? Isten és a blog olvasói látják a lelkem, nem vagyok egy nagy könyvsznob, számomra a szórakoztató irodalom is érték. De van-e a mai irodalomban olyan, akinek elvesztéséért, vagy káromlásáért eldobnánk egy két Molotov koktélt, és van-e annyi rajongás az emberekben  hogy érdekelje őket, ha egyszer csak mondjuk nem lenne többé Jane Eyre. Félek sokan egy vállrándítással elintéznék. Ez szomorú.

No de félre a magvas gondolatokat, ha szórakozni akartok egy okosan és intelligensen megírt bizarr krimin, ahol a lehetetlen mindennapos és a csodákra mindig van egy megfelelő ügyosztály, akkor olvassátok el Jasper Fforde könyvét.

Örömömre a történet lezárul, de persze mint minden Jasper Ffordenál ez is csak szemfényvesztés. Aki végigolvassa a könyvet tudni fogja, hogy hol nyitotta meg (az időt és) a teret az író a következő könyvre. Nem győzőm várni! Szerencsére hamarosan jön a folytatás a Cor Leonis Kiadótól, az "Egy regény rabjai" júniusban jelenik meg!

ÉRTÉKELÉS:



Jasper Fforde: A Jane Eyre eset
(The Eyre Affair)
Thursday Next sorozat
Cor Leonis Kiadó
2013

Megjegyzés küldése

 
Back To Top