FRISS

2014. augusztus 28.

Michael Grant- Kathrine Applegate: Éva és Ádám ~ Blogturné ~ És lőn Ádám!


Eljátszottál már azzal a gondolattal, hogy számítógépes szimulációs program segítségével tökéletes társat tervezz magadnak? Mit szólnál, ha később egyszer csak szembejönne veled az utcán?  Katherine Applegate és férje, Michael Grant történetében Evening Spiker lehetőséget kap erre! Kövesd végig az EVE és ADAM turnét, ahol nyolc blogger véleményét olvashatod erről a nem hétköznapi témájú könyvről, és esélyed lesz megnyerni a három nyereménykönyv egyikét.

Katherine Applegate-Michael Grant: Éva és Ádám
Eve and Adam

eveadam.jpg

Kiadó:   Könyvmolyképző

Sorozat:     -

Oldalszám:   ?  oldal

Kötés:  Puhakötés / keménykötés

Fordító:  Felföldi Edit

Megjelenés:   2014.09.05.


Kezdetben vala az alma. Azután a baleset, a szörnyű, bénító sérülés és a kórház. Evening Spiker alig nyeri vissza az eszméletét, amikor egy furcsa fiú már ki is viszi a kórházból, és sietve az édesanyja kutatóintézetébe, a Spiker Biotechnológiai Gyógyszergyárba szállítja. Itt Eve-nek más dolga sincs, minthogy gyógyuljon, és elviselje a kísérteties elszigeteltségét, amelyet csak uralkodó természetű anyja, egy furcsa orvoscsapat és az ideszállításában közreműködő titokzatos fiú szakít meg időről időre.

Amikor Eve már azt hiszi, biztosan meghal – bár nem éppen a sérüléseitől, hanem az unalomtól – anyja különleges feladatot bíz rá: meg kell terveznie a tökéletes fiút.

Eve egy az emberi genetika oktatására kifejlesztett lenyűgözően aprólékos szimuláció segítségével nekiáll, hogy tetőtől talpig megtervezzen egy fiút: a szemét, a haját, az izmait, sőt még az agyát és a lehetséges személyiségjegyeit is. Éva megtervezi Ádámot aki maga lesz a tökély, a tökéletes emberpéldány, a tökéletes pár... vagy mégse?


DN is so important and I truly believe that with time and effort studying it as much as we can we can unlock the cure to many of the problems that plague our human world. :D
Ha ez nem az év legütősebb nyitómondata akkor kövezzetek meg: 
"ÉPPEN EGY ALMA JÁR AZ ESZEMBEN, AMIKOR A VILLAMOS ELÜT, LEVÁGJA A LÁBAM, összezúzza a bordáimat, a kezemet pedig felismerhetetlen, nedves vörös cafattá változtatja."
Ahogy elolvastam arra gondoltam, ez igen, ez egy valóban bevállalós könyv lesz. Számítva ezt és a különlegesnek ígérkező alaptörténetet igazán nagy durranásra számítottam, de inkább csak egy kisebb pukk lett belőle.

Az alapsztori egy amolyan fordított teremtéstörténet, ahol a férfi ezúttal nem Isten teremtménye, hanem az emberé, és kivételesen nem ő adja az alapot (vagyis az oldalbordát) a nőhöz, hanem éppen ellenkezőleg, a nő képzeletéből születik meg a férfi. Vagyis: A Férfi. Eve, vagyis Evening feladata ugyanis nem más, minthogy létrehozzon egy tökéletes hímpéldányt és ő ezt lelkiismeretesen teljesíti is. Virtuálisan kreálja Adam-et, a tökéletes férfit. A legnagyobb probléma ezzel a könyvvel, hogy fantasztikusan jó morális és filozofikus problémákat vet fel, de valamiért fél mélyebben foglalkozni a témával. Lehet, hogy ez a célközönség jellegéből fakad, de én azért elidőztem volna az olyan kérdéseknél, hogy: Ugyan már, mi a tökéletes? Ki határozza meg és hogyan a tökéletesség fogalmát, vagy pedig olyanokon mint: Van-e jogunk és felhatalmazásunk létrehozni egy embert, személyiséget, életet? Olyan témák ezek, amiken jót lehetne beszélgetni, veszekedni és moralizálni, és amelyek Eve-ben is felmerülnek de elintézi annyival, hogy nem akar most filozofikus kérdéssekkel foglalkozni, De én igen, hahó!

Kétségtelen, hogy az Éva és Ádám bővelkedik a meglepő tudományos és múltbéli rejtélyekben, amelyek nem várt cselekményrészletként bukkannak el, hogy felforgassák a szereplőink életét. Az én problémám azonban csak annyi volt, hogy ezt egy kicsit gyorsan és túlpörgetett tempóban, némileg felületesen tette. Alig volt idő megemészteni az új fejleményeket, máris rohantunk tovább, hogy más titkokról lebbentsük fel a fátylat. Olyan sok vitatható témát és kétválaszos kérdést vet fel, hogy csak kapkodom a fejem. Nem is kis horderejű kérdésekről van itt szó, hiszen egy megakonszernről, egy giga gyógyszergyárról beszélünk, ami milliók életét mentheti meg... ha akarja. Ilyen szempontból abszolút aktuális, mai világunkat foglalkoztató dilemmákról olvashatunk egy izgalmas és közérthető környezetben.

A Woman's Idea of the Perfect Man.  A rebuttal to the Men's Health "Perfect Woman" article.  http://www.ivillage.com/womans-idea-perfect-man-cause-girl-can-dream/4-a-508962?cid=pin|love|perfectman|12-18-12Részemről a könyv végén egy kicsit sportot űztem abból, hogy a kákán is csomót keressek, és felmerült bennem egy-két kérdés, amik akár logikai buktatók is lehetnek, ha nagyon akarom. Például, hogy miért a kétségtelenül okos, de mégiscsak tinédzser Eve volt az egyetlen, aki képes volt a tökéletes pasi megalkotására, ha valóban olyan egyszerű volt ez a programmal, hogy egy ovis is meg tudja csinálni? Illetve: vajon milyen lehetett tényleg Adam külseje, ha nem volt olyan lélegző hetero- vagy homoszexuális egyén, akinek ne jött volna be. képtelenség, hogy valaki mindenkinek tessen.

A kétségkívüli hibáival együtt és élveztem a könyvet. Tényleg egyéni téma és megközelítés volt, és a felvetései ugyan nem értek mélyre, de mindenképpen elgondolkodtatott a felvetett kérdéseken. Talán ez is volt a célja annak, hogy nem magyarázta túl őket. Igen, könyveljük el így...

Úgy tudom, hogy a könyv egyelőre csak egy igen rövid előtörténet novellával büszkélkedhet, de szerintem mindenképpen megérdemelne egy folytatást is, hiszen voltak karakterek, akiknek igenis kíváncsi lettem volna a további sorsára. Az egyik ilyen Aislin, Eve vadóc és nagyszájú barátnője, a másik, na az spoiler, de biztosan Ti is kíváncsiak lesztek rá, hogy mi történik vele a regény befejeztét követően, ha elolvassátok.


Értékelés
ggg

Summa:

Nagyot akart harapni az almából az Éva és Ádám a komoly kérdéseivel és morális dilemmáival, de csak keveset csippentett le belőle. Azért humoros, izgalmas és könnyen emészthető maradt.

Cselekmény
aaa
Karakterek
aaaa
Világ – Háttér
aaa
Eredetiség
aaaaa
Stílus
aaaa
Borító
aaaaa
Befejezés
aaa



Nyereményjáték

A könyv borítóján is megjelenik a szimbolikus jelentéssel rendelkező alma motívum. A blogturné játéka most a leghíresebb almákkal foglalkozik! Fejtsd meg minden állomáson a feltett kérdést és írd be a rafflecopter doboz megfelelő sorába, így esélyed lesz megnyerni a három nyereménykönyv egyikét!

Ki alapította az almáról elnevezett computer céget?


a Rafflecopter giveaway
További állomások

08/24 Kelly & Lupi olvas - Helyszínek
08/26 Dreamworld - Ádám és Éva
08/28 Nem harap a...
08/30 Zakkant olvas - A tökéletes férfi
09/01 Könyvszeretet
09/03 Deszy könyvajánlója
09/05 Media Addict
09/07 CBooks

Megjegyzés küldése

 
Back To Top