FRISS

2012. június 15.

Napernyővel felfegyverkezve

Üdítő színfolt a tömegtermelésű urban-fantasy könyvek piacán Gail Carriger Soulless - Lélektelen című regénye, ami egy kis pikantériát visz a már ismert receptúrába.

Minekutána megláttam, hogy az írónő is meglehetősen kisasszonyos külsejű nem is csodálkoztam, hogy a fő irányvonalának a steampunk stílust választotta. A könyvben önfeledten lubickol a kissé átalakított viktoriánus Angliában. Elegáns körmondatokba rejtett csípős humora a legjobb Jane Austen regényeket idézi, bár a klasszikus  írónő nem foglalt bele vámpírokat és vérfarkasokat a történeteibe (noha a modern átiratoknak gyakori szereplői).

Ms. Carriger azonban újragondolta a népszerű tézis, miszerint képzeljünk el, egy olyan világot, ahol már megtörtént a természetfelettiek coming-outja, csak ez esetben nem a modern érában, hanem a 19. századi Brit Birodalomban. A szigorú társadalmi szabályrendszerrel átszőtt korabeli szigetországot igencsak felrázza az esemény, azonban mivel a vámpírok és a vérfarkasok is hasonlóan merev hierarchiával rendelkeznek jól be tudtak illeszkedni a normális emberek úri életébe. A kellemes semmittevést azonban szörnyű események borzolják fel, aminek középpontjában a közvélekedés szerint nem túl csinos, azonban megbotránkoztatóan szellemes vénlány Ms. Tarabotti áll. Alexia eléggé kilóg a férjre váró kisasszonyok sorából egyrészt mert már 26 éves, másrészt túlságosan is olasz származású, harmadrészt pedig természeten túli, noha ezt a sajátosságát nagyon jól titkolja. Különlegessége abban rejlik, hogy lélek nélkül született, ily módon alkalmatlan a természetfelettivé válásra, sőt érintésével átmenetileg ki is oltja azt. Kalandos és pikáns története során többször is szüksége lesz erre, főleg, hogy olyan vérmes és morcos vérfarkasokkal kell boldogulnia, mint a vonzó Lord Maccon. aki fényt szeretne deríteni a különös eltűnésekre és feltűnésekre.

Bár a sztori alakulása senkinek sem fog nagy meglepetéseket okozni kiszámíthatóságával, de biztosan mindenki meg fogja kedvelni a könyv felvágott nyelvű hősnőjét, mind az írójának lehengerlő stílusérzékét. A parallel univerzum kidolgozása igen alapos és eltérő a megszokottól, a természetfelettivé válás tudományos megközelítése pedig érdekes és újszerű. A könyv legnagyobb erénye mégiscsak a nyelvezet, ami kiváló szórakozást nyújt mind a párbeszédes részekben, mind a leírásokban. Lord Akeldama, a különc és excentrikus vámpír figurája különösen kreatív a becézgetésekben, őt nagyon megkedveltem.

Jómagam egyaránt kedvelem a viktoriánus romantikát és az urban fantasyt is, ez pedig mindkettő legjobb elemeit emelte át. A fantasztikumot az utóbbiból, és az elmés, udvarias társalgás mögé rejtett humort az előbbiből. Szóval, ez igazi csemege a hasonszőrűeknek. Engem mondjuk meglepett a nyílt erotika, de lehet, hogy én Jane Austen mértéktartásához vagyok szokva a műfajban. De ez a vonal sem zavaró a történetben, mert Ms. Tarabotti ismerkedését a szexualitással is cenzúrabarát és illedelmes köntösben olvashatjuk így a túlfűtött jelenetek egyben megmosolyogtatóak is lesznek.

Ez egyébként az egész kötetre jellemző. Minden szituációban megtalálható a humor és így nem is illik teljesen komolyan venni. Ha az ember komolyan veszi, akkor még eltűnődik rajta, hogy miért ilyen lapos a cselekmény, meg kiszámíthatóak a helyzetek. De aki így tesz annak nincs humora, az meg ne is vegye a kezébe ezt a könyvet.

Ms. Tarabotti napernyővel tarkított kalandjait egyelőre csak a sorozat kezdő kötetében élvezhetjük magyarul, de reméljük ezt majd követni fogja a sorozat további négy része is.

Gail Carriger: Soulless - Lélektelen
(Soulless)
Napernyő protektorátus sorozat
Könyvmolyképző Kiadó
Arany Pöttyös Könyvek

A sorozat további részei:



  • Soulless - Lélektelen

  • Changeless

  • Blameless

  • Heartless

  • Timeless

TRIVIA

Ms. Tarabotti története képregény formátumban is kapható, ami a manga stílusban ábrázolja a Soulless cselekményét. Kicsit talán eltér a steampunk vonaltól de talán pont ezért érdekes. A borító és a demó oldal alapján nekem bejön!

Megjegyzés küldése

 
Back To Top